Vijenac 520

Druga stranica

Održana tribina Hrvatskoga kulturnog vijeća o položaju Hrvata u BiH

Nužan je preustroj Bosne i Hercegovine

Goran Galić

Na djelu je postupna eutanazija hrvatskoga bića na području BiH jer međunarodna zajednica održava neodrživi status quo po kojemu i dalje egzistira na genocidu nastala Republika Srpska te hegemonistička muslimanska Federacija BiH. Stoga je potrebno redefinirati Daytonske sporazume kao jedan od ključnih razloga kaotičnoga stanja u zemlji te nanovo ustrojiti BiH u kojoj će Hrvati imati svoje institucije i svoj teritorij. Zaključak je to druge tribine Hrvatskoga kulturnog vijeća o položaju Hrvata u BiH na kojoj su 31. siječnja uz moderiranje Hrvoja Hitreca gostovali književnik, filolog i predsjednik Hrvatskoga sabora polovicom 90-ih Nedjeljko Mihanović, novinar i publicist Mate Kovačević te Mile Pešorda, književnik i prevoditelj, jedan od potpisnika znamenite Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku 1971.

„Samo dva od tri konstitutivna naroda BiH imaju snažnu potporu, Srbi Srbije, a Bošnjaci Turske, koja se sve više ponaša prema BiH kao prema svojoj europskoj baštini“, rekao je Hitrec i dodao da Hrvati nemaju odlučnu političku potporu Republike Hrvatske, a tek se u posljednje vrijeme, i to od hrvatskih europarlamentaraca, čuju glasovi u korist Hrvata u BiH. Nedjeljko Mihanović glavni problem vidi u sustavnoj diskriminaciji Hrvata u BiH, imputiranju krivnje za ratni zločin te dugogodišnjoj kampanji o navodnoj Tuđmanovoj podjeli Bosne, za što su prema njegovim riječima najzaslužniji političari lijevih opcija iz Hrvatske i kroatofobični mediji, s čime se složio i Mile Pešorda istaknuvši da su oni koji su bili protiv uspostave RH u njoj postupno zauzeli ključne pozicije. „Jedino uspostavom hrvatskog entiteta mogu se osujetiti sve pojave majorizacije, supremacije i minorizacije te osigurati mirna koegzistencija među narodima“, zaključio je Mihanović, za što priliku vidi u pristupnim pregovorima BiH Europskoj Uniji. Na tom je tragu bio i Mate Kovačević, koji rješenje hrvatskoga pitanja u BiH pronalazi u federalizaciji BiH i stvaranju hrvatske teritorijalne jedinice, što se može realizirati „samo uz zdušnu pomoć hrvatskih europarlamentaraca“.

Sljedeća u nizu tribina sa svrhom senzibiliziranja javnosti za težak i neravnopravan položaj Hrvata u BiH bit će održana u ožujku s istom intonacijom: hrvatsko pitanje u cjelini nije riješeno stvaranjem samostalne hrvatske države niti će biti riješeno dok se ne riješi sadašnje hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini.

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak