Vijenac 520

Druga stranica

Predstavljen europski program za financiranje kulture Kreativna Europa 2014–2020.

Milijardu i pol eura za kulturu

Goran Galić


 

Stotinjak hrvatskih institucija i više stotina umjetnika i kulturnjaka povuklo je iz europskih fondova programa Kultura i Media od 2007. do 2013. gotovo osam milijuna eura, istaknuto je u Muzeju Mimara 28. siječnja na predstavljanju novoga europskog programa Kreativna Europa 2014-2012. Budžet Europske Unije za kulturni i kreativni sektor za sljedeće razdoblje povećan je za 7% i sada iznosi 1,46 milijardi eura, a novost je ujedinjavanje dvaju programa u svrhu jačanja međusektorske suradnje te znatno jednostavniji način prijave na sve natječaje. Potencijalnim korisnicima u tome je osigurana stručna pomoć i savjetovanje Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture odnosno Hrvatskom audiovizualnom savezu.

 


Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić, voditelj Predstavništva EK u RH Branko Baričević i predstavnik EK Marc-Hector Vanderhaegen

 

 

„Kultura je prepoznata kao jedno od sredstava kojima se u Europi nastoji povećati tzv. pametni rast, a nije zanemarivo ni da ona pokriva više od osam milijuna zaposlenih u tom sektoru pa ima velik gospodarski potencijal“, kazao je u Mimari voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, pohvalivši dosadašnje rezultate koji su priprema za iduće, još kompetitivnije, razdoblje. Programski menadžer za razvoj sektora kulture i obrazovanja u Europskoj komisiji Marc-Hector Vanderhaegen rascjepkanost tržišta, otežanu dostupnost i prilagodljivost, pitanja financiranja te nedostatak egzaktnih podataka naveo je kao glavne izazove s kojima se danas susreće kulturni sektor. Stoga su prioriteti kulturne politike povećanje mobilnosti, izgradnja kapaciteta, digitalizacija te razvoj publike. Kao ciljeve programa Kreativna Europa u tom je kontekstu naveo poticanje kulturne i jezične raznolikosti, ostvarivanje impulzivnoga i održivoga gospodarskog rasta, prilagođavanje kulturnog i kreativnog sektora digitalnoj epohi i globalizaciji te međunarodno umrežavanje institucija, umjetnika i djelatnika u kulturi, što pruža pristup novim tržištima i publici.

Pedeset i sedam posto sredstava programa Kreativna Europa odnosi se na potprogram Media, oko 30% na potprogram Kultura, a preostalih 13% na treći potprogram koji će uključivati financijska jamstva za mikro-, mala i srednja poduzeća u kulturnom i kreativnom sektoru i krenuti od 2016. Program podupire projekte prekogranične suradnje, književne prijevode, izgradnju kapaciteta i profesionalno usavršavanje; razvoj, distribuciji i prodaju audiovizualnih djela, razvoj publike, europske nagrade za umjetnička postignuća, program Europska prijestolnica kulture i drugo.

S obzirom da su natječaji za 2014. već raspisani, a prvi rokovi za prijave istječu potkraj veljače, Kuća Europe – predstavništvo Europske komisije u RH, u suradnji s Ministarstvom kulture, u utorak 11. veljače održat će prvi u nizu „informativnih satova“ s temom potprograma Kultura na kojem će Ana Perišić Mijić i Mladen Špehar iz Deska Kreativne Europe odgovarati na pitanja sudionika u vezi s aktivnostima koje financira program, tko se i kako može uključiti te gdje naći dodatne informacije.

Europskim sredstvima u prošlom programskom razdoblju omogućena je potpora za sedamnaest hrvatskih filmova, pet hrvatskih filmskih festivala, digitalizaciju četiriju hrvatskih kina, automatsku i selektivnu distribuciju europskoga filma u Hrvatskoj te je sufinancirano jedanaest hrvatskih kina u okviru mreže European Cinemas. Također, hrvatski nakladnici dobili su gotovo milijun eura nepovratnih sredstava za prijevod europske književnosti na hrvatski jezik. U sljedećem razdoblju potpore će dobiti više stotina tisuća europskih umjetnika, filmaša i stručnjaka iz područja kulture, a sufinancirat će se i više od 4500 prijevoda književnih djela.

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak