Vijenac 520

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada Costa za knjigu godine romanu o
shizofreniji

VELIKA BRITANIJA – Debitantski roman bolničara o iskustvima s duševnim bolesnicima dobio je uglednu književnu nagradu Costa u kategoriji knjige godine.

Nagrada vrijedna 30.000 funti neočekivano je dodijeljena 32-godišnjem Nathanu Fileru, pobjedniku u kategoriji prvog romana s The Shock of the Fall. Time je pobijedio Kate Atkinson, čiji je Life After Life, pobjednik u kategoriji romana, smatran favoritom. U konkurenciji za knjigu godine bili su i Lucy Hughes-Hallett s The Pike, biografijom talijanskoga pjesnika Gabrielea D‘Annunzija, pjesnik Michael Symmons Roberts sa svojom šestom zbirkom Drysalter te Chris Riddell, dobitnik Coste u konkurenciji knjige za djecu s Goth Girl And The Ghost Of A Mouse.

Filerov roman slijedi priču devetnaestogodišnjaka, svjedoka smrti vlastitog brata, koji psihički oboli. Filer je i sam radio kao bolničar na psihijatriji, a u međuvremenu predaje kreativno pisanje na sveučilištu u Bathu. Dosad je objavljivao pjesme i nastupio je na više književnih festivala. Costa Book Award, nekada poznata pod imenom Whitbread, predaje se autorima iz Velike Britanije i Irske, u pet kategorija iz kojih se zatim bira knjiga godine, a smatra se drugom najvažnijom britanskom književnom nagradom nakon Bookera. Prošle godine za knjigu godine nagrađena je Hilary Mantel s Bring Up the Bodies, koja je dobila i Bookerovu nagradu.

Preminuo José Emilio Pacheco

MEKSIKO – Višestruko nagrađivan meksički pjesnik, esejist i pisac, José Emilio Pacheco preminuo je u 74. godini.

„Otišao je veliki predstavnik naše književnosti. Meksiku će nedostajati José Emilio Pacheco“, rekao je predsjednik Enrique Peña Nieto u povodu smrti jedne od najvažnijih književnih figura Meksika. Rođen 1939, Pacheco je počeo objavljivati još kao tinejdžer, a zajedno s Carlosom Monsiváisom, Eduardom Lizaldeom i Sergiom Pitolom pripadao je u tzv. „Generaciju 50-ih godina“.

Pacheco je predavao na sveučilištima u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u, a 2009. godine dodijeljena mu je nagrada Cervantes, najviša književna nagrada španjolskoga govornog područja. Među njegova najvažnija djela spadaju Los trabajados del mar, Irás y no volverás, pjesnička zbirka Tarde o temprano, i roman Morirás lejos. Pacheco je bio oženjen novinarkom Cristinom Pacheco, a njihove kćeri Laura i Cecilia također su poznate autorice.

Pronađena nepoznata
komedija Lopea de Vege

ŠPANJOLSKA – Gotovo 400 godina nakon smrti Lopea de Vege pronađena je dosad nepoznata komedija španjolskoga pisca.

Američki stručnjak Alejandro García Reidy otkrio je djelo u španjolskoj Nacionalnoj biblioteci (BNE) u Madridu. Komedija pod naslovom Mujeres i criados (Žene i sluge) dosad je smatrana izgubljenom. Kako je javila BNE, riječ je o rukom pisanu primjerku iz 1631, koji sve dosad nije identificiran kao djelo Lopea de Vege (1562–1635). To je sada pak dokazao García Reidy, koji radi unutar istraživačke grupe na sveučilištu u Barceloni. Lope de Vega jedan je od najvažnijih pisaca takozvanoga zlatnog doba španjolske književnosti i jedan od najvažnijih kazališnih autora Europe 17. stoljeća.

Otkrivena dva rukopisa pjesnikinje Sapfo

VELIKA BRITANIJA – U Velikoj Britaniji pronađeni su dosad nepoznati, na papirusu napisani, rukopisi starogrčke pjesnikinje Sapfo.

Anonimni kolekcionar dao je na uvid dva rukopisa stručnjaku Dirku Obbinku s oksfordskoga sveučilišta, od toga jedan u vrlo dobru stanju. Obbink je, kako navodi britanski dnevnik The Guardian potvrdio autentičnost rukopisa. Sapfo je živjela u 7. i 6. stoljeću pr. n. e. na Lezbosu, i smatra se najvažnijom antičkom liričarkom.

Nagrada za bajku
belgijskom povjesničaru

BELGIJA / NJEMAČKA – Belgijski autor i književni povjesničar Stefaan Top dobitnik je Europske nagrade za bajku 2014, koju svake godine dodjeljuju Zaklada Waltera Kahna i Njemačka akademija za književnost za djecu i mlade u njemačkom Volkachu.

Top, koji radi na Sveučilištu u Leuwenu, neumornim je trudom uređivao flamanske sage, navedeno je iz Zaklade, čime je „vlastoručno osigurao kulturno nasljeđe cijele jedne europske regije“. Nagrada vrijedna 5.000 eura bit će predana na svečanosti u rujnu.

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak