Vijenac 520

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

10. Virkas u Kazalištu
Virovitica

Premijerom Gogoljeva Revizora u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Kazališta Virovitica i Narodnoga pozorišta Tuzla u Virovitici 7. veljače započinju deseti kazališni susreti Virkas. Proteklih godina Gradsko kazalište Virovitica proširilo je gostovanja predstava na obližnja mjesta, tako da se i ove godine predstave održavaju i u Slatini, Suhopolju, Sopju, Gornjem Bazju, Orahovici, Pitomači i Voćinu. Osim s premijernim naslovom, Narodno pozorište Tuzla gostuje 9. veljače s predstavom Hrista Bojčeva Opšta bolnica (red. Nermin Omić) i s Ćopićevom Ježevom kućicom (10. i 11. 2) u režiji Andana Omerovića. Gledatelji u Virovitici moći će 14. veljače pogledati ljubavnu priču Sunčana i Sever Ludwiga Bauera i Lidije Duić u izvedbi Kristalne kocke vedrine iz Siska (red. J. Novljaković), zatim Sabrana djela Williama Shakespearea (skraćeno) u izvedbi Slovenskoga ljudskog gledališča iz Celja (red. N. Zavišič), Teatar Exit, koji u suradnji sa Scenom Gorica gostuje s predstavom Kreket Davida Mameta u režiji Renea Medvešeka i Njuškama C. J. Johnsona u režiji Matka Raguža. Iz Zaječara u Viroviticu dolazi Pozorište Zoran Radmilović s predstavom Žurka, žurka Irfana Mensura, Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvest će predstavu Kraljevna i klaun Svatona i Kleina u režiji Aleksandera Maksymiaka. U nastavku Virkasa publika će moći pogledati još i predstavu Veliki manevri u tijesnim ulicama Iva Brešana, u režiji Vinka Brešana, Hrvatskoga narodnog kazališta u Šibeniku te novu premijeru Gradskoga kazališta Zorin dom iz Karlovca, predstavu Zlatne rukavice, čiji su autori i redatelji Gvozdić, Settimo, Ćaćić i Čelić. Program Virkasa završava 2. ožujka još jednim gostovanjem, i to Knjaževačko-srpskog teatra iz Kragujevca s predstavom Moje bivše, moji bivši D. C. Jacksona u režiji Slađane Kalibarda. Na programu Virkasa izvan Virovitice najavljene su predstave HNK-a u Varaždinu, Bogi Ivač znova u režiji Ljubomira Kerekeša, Ruzzanteova Mindenfela redatelj Mije Pavelka u izvedbi Kazališta Virovitica i Najbolji prijatelji Gvozdića i Settima iz Karlovca, koji gostuju u Slatini. U Orahovici 28. veljače gostuje i Hrvatski dom Vukovar s Čehovljevim Ženama u režiji Dalibora Jurišića i Ognjena Petkovića te predstava Kako su djeca pomogla vilenjaku Demšea i Cimermana (21. 2), dok će gledatelji u Sopju 14. veljače moći vidjeti predstavu Slavonski triptih istog autorskog dvojca.

Zlatne rukavice
u Zorinu domu

Nova premijera Gradskoga kazališta Zorin dom iz Karlovca, predstava Zlatne rukavice, čiji su autori i redatelji Peđa Gvozdić, Giulio Settimo, Ivan Ćaćić i Alen Čelić, održat će se 7. veljače.

Riječ je o predstavi koja spaja sport, ples, fizički teatar, lutkarsko kazalište, glumu i glazbu, govoreći o životu profesionalnoga boksača od početka pa sve do kraja karijere. Putem četiri faze u životu sportaša, četiri glumca pokazat će likove početnika, svjetskoga prvaka, propalice i povratnika – trenera na zalasku sportske karijere. Publika će vidjeti četiri različite priče u kojima se svaki od likova bori za uspjeh, a protiv vlastitih strahova, želja i strasti.

Veliki manevri u tijesnim ulicama u Šibeniku

Komediju Iva Brešana Veliki manevri u tijesnim ulicama premijerno će izvesti Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku 21. veljače u režiji Vinka Brešana i dramaturškoj obradi Željke Udovičić. Predstava zahtijeva veliki ansambl, a Vinko Brešan okupio je glumce i glumice raznih kazališta kako bi na scenu šibenskoga HNK postavio nekadašnji veliki komediografski hit svoga oca. U predstavi glume Marija Škaričić, Joško Ševo, Marinko Prga, Filip Detelić, Franka Klarić, Jakov Bilić, Ivan Brkić, Branimir Vidić, Zdeslav Čotić, Mate Gulin, Antonio Franić i Matija Šakoronja. Veliki manevri u tijesnim ulicama osebujna su Brešanova adaptacija Shakespearove Ukroćene goropadnice, sa svim elementima zbog koje je ova komedija i danas rado igrana i gledana. Dvije kćeri, mila Cvita i goropadna Katica, i svita njihovih prosaca u Brešanovoj su verziji izmješteni u dalmatinski ambijent, u Šibenik i njegovu okolicu, tako da Šibenčane očekuje zanimljiva predstava, za njih pisana, a sad i postavljana.

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak