Vijenac 520

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Biograd

Novi zbornik Glagoljica i glagoljaštvo u biogradskom kraju, objavljen u nakladi OMH u Zadru i Grada Biograda, predstavljen je u dvorani SŠ Biograd. Vrijedno izdanje donosi radove sa znanstvenoga skupa održana u studenom 2012, a predstavili su ga njegovi nakladnici, urednici i recenzenti. Okupljene građane i uglednike u ime ogranka pozdravio je Božidar Šimunić, koji je istaknuo da Zbornik dokazuje vrijednost svekolike baštine i tradicije, ne samo na lokalnoj razini već i u širem, mediteranskom i srednjoeuropskom kontekstu. Dopredsjednik biogradskog ogranka Božo Došen, glavni inicijator skupa, podsjetio je na glagoljašku tradiciju u Biogradu, koji je bio jedno od najsnažnijih područja glagoljaštva: „Glagoljaši su uvelike pridonijeli duhovnom i kulturnom razvoju Hrvata, a u Biogradu je samostan Sv. Ivana Evanđelista od 1059. bio glagoljaški. U 13. stoljeću nakon razaranja samostana benediktinci su se iz Biograda sklonili na otok Pašman i na brežuljku Ćokova uz kapelu Sv. Kuzme i Damjana nastavili glagoljašku tradiciju. Tu su i ostaci ženskoga benediktinskog samostana Sv. Tome.“ O zborniku i biogradskoj glagoljaškoj tradiciji govorili su i urednik izdanja Vjekoslav Ćosić te recenzenti Kristijan Juran i Ivica Vigato, a najavljen je i sljedeći znanstveni skup Braća Vranjanin i vransko područje tijekom povijesti, koji će biti održan u travnju. (G. G.)

Blato

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Blato i ustanove u kulturi Blatske fižule u prepunoj Klavir-sali Doma kulture u Blatu 22. siječnja velolučki arheolog Dinko Radić iz Centra za kulturu Vela Luka održao je predavanje o arheološkom lokalitetu Kopila, nekropoli pretpovijesnoga naselja, smještenoj na sjevernom rubu Blatskog polja na Korčuli. Prisutni su imali priliku čuti kako je tekao tijek istraživanja, što se sve pronašlo i koliko značenje arheološki lokalitet Kopila ima za Blato, ali i za otok Korčulu. Predavanje je zaključeno najavom novih iskapanja, ali i prijedlogom kako važno arheološko nalazište iskoristiti u turističke svrhe. (Franciska Jurišić Bačić)

Čakovec

U povodu međunarodnoga Dana sjećanja na Holokaust, koji je Organizacija ujedinjenih naroda proglasila 27. siječnja, Židovska općina Čakovec, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu i Društvo pedagoga Međimurske županije organizirali su nekoliko događaja. U Prvoj osnovnoj školi 29. siječnja voditeljica Muzeja Holokausta Yad Vashem iz Jeruzalema Chava Baruch vodila je radionicu za članove Društva pedagoga i održala prigodno predavanje za učenike s temom Holokausta. U zgradi Scheier predstavljena je knjiga Iz pepela čakovečke sinagoge: životopis Eve Schwarz, objavljena u nakladi OMH u Čakovcu te Židovske općine, koja oživljava sjećanje na veliku tragediju koju su doživjeli Čakovčani židovskoga podrijetla 1944. Više od šesto građana tada je odvedeno na put bez povratka, a među njima bilo je i djece, poput šesnaestogodišnje Eve Schwarz, koja je čudom preživjela Auschwitz. Njezinu ispovijed zapisao je Branimir Bunjac, a Matičin ogranak i Židovska općina Čakovec objelodanili su je kao jedinstveni povijesni dokument. „Prevladava mišljenje kako je Međimurje ostalo pošteđeno najvećih ratnih strahota, a ova knjiga demantira taj stereotip“, istaknuto je na predstavljanju važnoga izdanja. (G. G.)

Čabar

Dva dvojezična hrvatsko-slovenska izdanja Život u prošlosti / Življenje v preteklosti Slavka Malnara i Stambena baština u dolini gornje Kupe i Čabranke / Stavbna dediščina v dolini zgornje Kolpe in Čabranke Marka Smole nedavno je objavio Ogranak MH u Čabru. Oba autora vrsni su poznavatelji toga kraja, a na odluku o dvojezičnosti izdanja utjecale su stoljetne veze sa Slovenijom te financijska potpora Vlade Republike Slovenije. (G. G.)

Đakovo

Jedanaesta slikovnica đakovačkoga književnika Mirka Ćurića, nastala na temelju narodnih bajki iz Đakovštine, predstavljena je 25. siječnja u prostorijama Centra Amadea u okviru programa U svijetu đakovačkih bajki đakovačkog Ogranka Matice hrvatske. U nastavku je predstavljen književni portret književnika Josipa Palade, o čemu je govorio Mirko Ćurić, a priređen je kulturno-umjetnički program Natalije Fadiga, učenika Srednje strukovne škole Antuna Horvata te djece vrtićke dobi. Od dosad objavljenih jedanaest slikovnica đakovačkih bajki, sedam ih je prevedeno na mađarski. (G. G.)

Koprivnica

OHM u Koprivnici i Društvo Podravec obilježili su stotu obljetnicu smrti književnika hrvatske moderne i autora kajkavskoga ciklusa Z mojih bregov Frana Galovića (1914–2014). U tom je povodu 4. veljače predstavljena edicija Sabrana djela Frana Galovića I–VI, u kojoj se nalaze pjesme, pripovijetke, drame, članci, kritike, prijevodi, pisma te prilozi o Galovićevu književnom djelu i životu. U predstavljanju su sudjelovali glavni urednik edicije akademik Milivoj Solar, predsjednik Društva Podravec Mirko Klinžić, predsjednik OMH u Koprivnici Dražen Ernečić, književnik Pajo Kanižaj te Stjepan Bićan i Mladen Kerstner. U dramsko-umjetničkom i glazbeno-kantautorskom programu sudjelovali su Špiro Guberina i Bemian duet. (G. G.)

Nova Gradiška

Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški organizirao je 22. siječnja u Domu kulture predstavljanje knjiga Pet kvadrata na oblaku i Mačak stihotvorac Mirjane Smažil Pejaković, koje je, uz autoricu, predstavio Stijepo Mijović Kočan. Druženje uz pisanu riječ u do posljednjega mjesta popunjenoj dvorani završilo je neposrednim razgovorom publike s autoricom koja je prije više od dva desetljeća objavila nekoliko domoljubnih pjesama u prvoj knjizi obnovljenog Ogranka MH u Novoj Gradiški I stihom je narod ratu prkosio. Važnu ulogu na obnoviteljskoj skupštini Ogranka 1991. imao je i Stijepo Mijović Kočan kao predstavnik Upravnog odbora Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika. Prisjetivši se tih dana naš je poznati književnik, uz nadahnuto vođenje promocije, prokomentirao i odnose sadašnje vlasti prema Matici hrvatskoj i hrvatskom jeziku. Predstavljanje knjiga nastupom su oplemenili učenici Glazbene škole Pučkog otvorenog učilišta Matije Antuna Relkovića: Matea Pauković i Petra Solić (mentorica Vanja Markesina) te Arian Ghiassi (mentorica Marina Karešin). (Josip Ostić)

Samobor

Ogranak Matice hrvatske u Samoboru svoj dan 3. veljače proslavio je višednevnim kulturnim događanjima. Izložba skulptura Vlade Gvozdanovića u organizaciji likovnog odjela ogranka otvorena je 30. siječnja u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice, a večer je glazbeno začinio Ivan Mužanić. Književni odjel svoj je rad 3. veljače predstavio pjesničko-glazbenim programom Suvremeno samoborsko pjesništvo. (G. G.)

Slavonski Brod

Jedan od najplodnijih i najsvestranijih autora Slavonskoga Broda pater Mario Crvenka 29. siječnja predstavio je svoju novu knjigu. Riječ je o njegovoj četvrtoj knjizi, poetskoj zbirci Brod života, koju je objavio Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu. O knjizi su uz autora govorili Jasna Ažman i Marijan Balen, a glazbenim nastupom predstavio se Krunoslav Seletković. Uz ostale goste na promociji su bili predstavnici grada, Matičina brodskog ogranka te Državnog arhiva u Slavonskom Brodu. (G. G.)

Vinkovci

Novi roman vinkovačkoga književnika za djecu i mlade Vladimira Bakarića Želiš biti ja? predstavljen je 27. siječnja u prostorima njegova izdavača – vinkovačkoga ogranka MH. Urednica izdanja Ružica Pšihistal kazala je kako će roman zasigurno naći put do čitatelja jer je autor veliku pozornost posvetio vrlo uspjelim deskriptivnim dionicama. Ilustraciju za knjigu načinio je poznati vinkovački crtač stripova Dubravko Mataković, koji je također bio na predstavljanju. U glazbenom dijelu programa nastupila je rock-skupina Opća opasnost. (G. G.)

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak