Vijenac 520

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Gostovanje
Leonidasa Kavakosa

ZAGREB – Violinist Leonidas Kavakos, jedan od najcjenjenijih glazbenika današnjice, održat će 7. veljače recital u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati. Pri izvedbi sonata za violinu i klavir Ludwiga van Beethovena, Claudea Debussyja, Mauricea Ravela i Ottorina Respighija pratit će ga pijanist Enrico Pace. Zagrebačko gostovanje jedno je u nizu Kavakosovih koncertnih gostovanja od siječnja do ožujka 2014. po najvećim glazbenim metropolama, kao što su Musikverein u Beču, Concertgebouw u Amsterdamu, La Scala u Milanu, Royal Albert Hall u Londonu, Salle Pleyel u Parizu, uključujući i koncertne turneje u Kanadi, SAD-u i Kini. Koncert je organizirala Koncertna direkcija Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Republike Grčke.

ZOM i „kraljica violončela“

ZAGREB – Devetoga veljače u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati nastupit će Zagrebački orkestar mladih i „kraljica violončela“ Monika Leskovar, kako najavljuju organizatori, dodajući da će na putovanju Italijom publika imati priliku doživjeti „svježu i poletnu Talijansku serenadu Huga Wolfa, potom prelijepu Glazbenu suzu ‘talijanskoga Mozarta’ Gioachina Rossinija, fantastičnu Tree Raga Song violončelističkog čarobnjaka Giovannija Sollime i još vatromet glazbenog virtuoziteta u Glazbenom suveniru iz Firence ruskoga velemajstora Petra Iljiča Čajkovskog“.

Češka filharmonija
i Nikolaj Luganski

ZAGREB – Godine 1896. kada je Antonin Dvořák ravnao debitantskim nastupom Češke filharmonije u Pragu počela je povijest jednoga od simbola kulturnih dostignuća ove zemlje.

Od 1990. godine orkestar vodi Jiří Bělohlávek. U Zagrebu će gostovati 15. veljače u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, u ciklusu Lisinski subotom, nakon više od četiri desetljeća. Izvest će najljepša djela svoje nacionalne repertoarne glazbe – simfonijsku pjesmu Vltava Bedřicha Smetane, Simfoniju Iz Novoga svijeta Antonina Dvořáka, a pravu glazbenu poslasticu priredit će uz pijanista Nikolaja Luganskog, koji će interpretirati Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova.

Antiphonus i Karamazov

SLAVONSKI BROD – Šesnaestoga veljače u crkvi Presvetog Trojstva s početkom u 19.30 sati u Slavonskom Brodu nastupit će vokalni ansambl Antiphonus pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, a uz njih žice na lutnji prebirat će Edin Karamazov, istaknuti svjetski lutnjist i gitarist. Djela Claudija Monteverdija, Ennemonda Gaultiera, Carla Gesualda da Venose, Johanna Sebastiana Bacha i Dušana Bogdanovića bit će polazište za vrhunski glazbeni doživljaj namijenjen slavonskobrodskoj publici.

Petrit Çeku u Kanconijeru

ZAGREB – Ciklus Kanconijer nastavit će se 20. veljače u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića ugostit će istaknutoga mladog gitarista Petrita Çekua, koji će izvesti Concierto de Aranjuez za gitaru i orkestar Joaquina Rodriga. U večer će uvesti izvedba Pavane za preminulu infantkinju Mauricea Ravela, a koncert će završiti izvedbom Harmoniuma za zbor i orkestar Johna Adamsa. Izravni prijenos koncerta moguće je pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Jednočinka
Francisa Poulenca

ZADAR – La voix humaine (Ljudski glas) operna je jednočinka za pjevačicu i instrumentalnu pratnju, koju je Francis Poulenc napisao na tekst Jeana Cocteaua. Priča je to o ženi koju u telefonskom razgovoru ostavlja ljubavnik te joj priopćava da namjerava oženiti drugu. U jednosatnom opernom komadu dominiraju osjećaji anksioznosti i ljutnje, a čuje se glas samo s jedne strane telefonske žice, koji varira od govora do lirskog pjeva te na ekspresivan način dočarava tekstovni predložak. Zadarsku praizvedbu opere La voix humaine 20. veljače u HNK-u Zadar u 20 sati izvest će portugalska sopranistica Filipa Lă i pijanist Francisco Monteiro u režiji Márija Souse, na portugalskom jeziku.

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak