Vijenac 520

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Otvaranje KIC-a

Zagreb – U sklopu manifestacije Otvaranje KIC-a pod novim vodstvom, Galerija Forum priredila je izložbu Gdje se sretni slučaj sreće s dobrom namjerom kustosice Ivane Mance.

Na izložbi sudjeluju članovi Savjeta Galerije Boris Cvjetanović, Tina Gverović, Duje Jurić, Božena Končić Badurina, Ivan Kožarić, Siniša Labrović, Tomislav Pavelić, Slaven Tolj i Vlasta Žanić. Ono što ti umjetnici međusobno dijele jest vizija Galerije kao originalnog i otvorenog mjesta komunikacije umjetnosti. Izložba je otvorena do 22. veljače te na www.kic.hr.

Pogledi u Osijeku

Osijek – Izložba Pogledi. 20. stoljeće otvorena je u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku. Obilježavajući šezdesetu obljetnicu Galerije, troje autora izložbe, Daniel Zec, Valentina Radoš te Vlastimir Kusik, daju nam pregled fundusa galerije putem slikarstva, kiparstva, grafike i crteža naših mnogobrojnih autora, od Antuna Babića do Šime Vulasa. Iz Galerije javljaju kako Pogledi provjeravaju postojeće sustave razumijevanja i tumačenja, ali predlažu i oblikuju nove sukladno načelima suvremene muzeološke prakse i teorije. Više informacija potražite na www.gluo.hr.

Tabula rasa u Puli

Pula – Nakon prošlogodišnjega gostovanja u Gliptoteci HAZU, u nešto izmijenjenu i proširenu obliku izložba Tabula rasa: primarno i analitičko u hrvatskoj umjetnosti postavljena je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Iz muzeja javljaju kako izložba ne želi samo obuhvatiti primarne i analitičke umjetničke postupke, već će ih smjestiti u širi kontekst autorefleksivne i autoreferencijalne umjetničke prakse u Hrvatskoj od druge polovice pedesetih godina pa sve do danas. Tabula rasa možete pogledati do 2. ožujka, a informacije potražite na www.msu-istre.hr.

Biočić u Sisku

Sisak – Izložba Granične dimenzije Alema Biočića postavljena je u sisačkoj galeriji Striegl. Alma Trauber piše kako radovi Alema Biočića otvaraju složena pitanja oko problematike gledanja i čitanja vizualnoga sadržaja te ukazuju na neke od ključnih elemenata i osobina suvremenoga crteža. On je za Biočića osnovni izražajni alat i njegov osobni i izravni otisak introspektivnih stanja, osjećaja, prenošenja umjetničke ideje u likovni govor. Otvoreno do sredine veljače te na www.galerija-striegl.hr.

Država u krevetu

Split – U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena je međunarodna izložba Država u krevetu / State Abed. Nastala kao rezultat kolegija Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama koji se održavao na UMAS-u, izložba okuplja dvadesetak djela iz cijelog svijeta, a među autorima su i naši Ivana Čagalj, Natasha Kadin, Ivana Kevo, Marija Kotarac, Glorija Lizde, Dina Rončević, Sandra Sterle, Svitogora & Serpent te Petra Zlonoga. Izložba je otvorena do 21. veljače, a informirati se možete na http://mavena.hr.

Gotovac po Španjolskoj

Valencia i Madrid – Prva samostalna izložba Tomislava Gotovca nazvana Total Gotovac otvorena je do 23. ožujka u galeriji Espaivisor u Valenciji, na kojoj je pokazan presjek Gotovčeva multimedijskog opusa, od fotografija i performansa do videouradaka. Istodobno sve do kraja ožujka Gotovac s fotografskom serijom Kofer sudjeluje na velikoj grupnoj izložbi Formas biográficas – Construcción y mitología individual u madridskom Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, među umjetnicima kao što su Louise Bourgeois, Brassaï, Ernst, Giacometti, Klee, Munch ili Rothko.

Više informacija potražite na www.espaivisor.com te www.museoreinasofia.es.

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak