Vijenac 519

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Noć muzeja 2014.

Hrvatska – Ovogodišnja Noć muzeja održat će se 31. siječnja od 18 sati do jedan sat iza ponoći uz besplatan ulaz. Organizator ove akcije, Hrvatsko muzejsko društvo, prošlogodišnju je nacionalnu manifestaciju zaključilo sa stotinu gradova sudionika, više od dvije stotine muzeja i ostalih kulturnih institucija te sa 324.000 posjetitelja od Bednje do Županje. I ove se godine očekuje velik odaziv publike na brojnim događanjima, a još informacija potražite na www.nocmuzeja.hr.

Pejačevići u Zagrebu

Zagreb – U nešto smanjenu obujmu, studijsko-tematska izložba Likovna baština obitelji Pejačević stigla je iz Osijeka u zagrebački Umjetnički paviljon. Kako javljaju iz Paviljona, dio umjetnina zbirke prvi je put izlagan upravo u Umjetničkom paviljonu pa je ona usko povezana s njegovom povijesti i Društvom umjetnosti u Zagrebu. Autorice su izložbe Jasminka Najcer Sabljak i Silvija Lučevnjak, a stotinjak umjetnina, slika, grafika i skulptura, iz baštine Pejačevićevih, možete pogledati sve do 2. ožujka. Ostalo na www.umjetnicki-paviljon.hr ili www.gluo.hr.

Lučićeva Apatija

Zagreb – Do 2. veljače u Klovićevim je dvorima otvorena izložba Apatija kustosa Mladena Lučića na kojoj sudjeluje pedesetak hrvatskih umjetnika. Ona je na određeni način nastavak izložbe Kriza koja je održana u Puli 2009, a sam kustos ističe kako umjetnici zastupljeni na izložbi u svojim radovima kritički progovaraju o današnjem životnom realitetu, potpuno svjesni sumorne društvene zbilje. Među brojnim umjetnicima, na Apatiji sudjeluju i Boris Bućan, Alen Floričić, Ivan Faktor, Nikolina Ivezić, Željko Kipke, Ivan Kožarić, Siniša Labrović, ali i filmaši Dalibor Matanić i Lukas Nola. Informacije potražite na http://galerijaklovic.hr.

Vehabović u Laubi

Zagreb – Seriju slika u kojoj se bavi motivima karakterističnim za književne avanture u zagrebačkoj Laubi predstavlja Zlatan Vehabović. Izložba Prokleta posada, otvorena do 24. siječnja, svojevrsni je Vehabovićev nastavak višegodišnjih umjetničkih istraživanja pojedinih mehanizama i fenomena i pouka, prisutnih u pustolovnoj književnosti, koristeći se fotografijama kao vizualnim izvorima i predlošcima za slikanje. Kustosice su izložbe u Laubi, nominiranoj za European Museum of the Year Award 2014, Morana Matković i Vanja Žanko. Više informacija potražite na www.lauba.hr.

Malčić u Galeriji VN

Zagreb – Do sredine veljače, u zagrebačkoj je Galeriji VN postavljena izložba Ten Years After Ivice Malčića. Sunčica Ostoić piše kako je Malčićeva nužnost naslikati barem stotinu slika godišnje. On likovima i tekstom na slikama Malčić izražava vlastita stanja zanesenosti, malodušnosti, uzbuđenja, nesigurnosti, krize te dvojbe, želje i težnje, uporno ih ponavljajući u različitim oblicima. Tako na ovoj izložbi to čini novom stoticom koja se sastoji od tri ciklusa: osmrtnice slikarstvu i umjetnosti, ciklus s cijenama i ciklus novinski papir. Više na www.kgz.hr.

Galeta u Mađarskoj

Paks – Velika retrospektivna izložba iznenada preminuloga Ivana Ladislava Galete Krajolik nulte točke otvorena je u Muzeju Paksi Képtár u mađarskom Paksu. Izložba, kojoj je kustos Tihomir Milovac, prikazuje više od stotinu radova koji su nastali od kraja šezdesetih godina do nedavno. Opus okupljen na izložbi pokazuje kako su Galetina filmska djela temeljito strukturira, razrađena i pripremana, a ako ih i ne pretvara u filmski medij, ona ostaju zanimljiva metamedijska ostvarenja nastala u njegovu začudnom medijskom laboratoriju. Otvoreno do 23. veljače te na http://paksikeptar.hu.

 

Vijenac 519

519 - 23. siječnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak