Vijenac 519

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Umro pjesnik Juan Gelman

ARGENTINA / MEKSIKO – Argentinski pjesnik Juan Gelman umro je u 83. godini u glavnom gradu Meksika.

Rođen 1930. u Buenos Airesu kao sin židovskih useljenika iz Ukrajine, Gelman se smatra jednim od najvažnijih argentinskih pjesnika generacije. Objavio je tridesetak knjiga, među njima zbirke Com/posiciones (1983), Incompletamente (1997), Mundar (2007). Dobitnik je niza književnih nagrada, među njima 2007. nagrade Cervantes, najvećega književnog priznanja španjolskoga govornog područja. Gelman je bio odlučan protivnik argentinske diktature (1976–1983). Za vrijeme državnog udara nalazio se u Rimu, nakon čega je otišao u egzil u Madrid, Nikaragvu i New York, a posljednjih je dvadeset godina proveo u Meksiku. Gelmanov sin Marcelo ubijen je kao dvadesetogodišnjak za vrijeme vojne diktature, a njegovo je tijelo pronađeno tek 1989. Marcelova trudna žena María Claudia García oteta je 1976. i odvedena u Urugvaj, a njezino je dijete nakon rođenja predano nekom urugvajskom policajcu. García se do danas vodi kao nestala, a Gelmanu je nakon dugogodišnje borbe uspjelo 2000. pronaći unuku.

 

Nagrada za europsko razumijevanje publicistu Mishri

NJEMAČKA – Indijski publicist i povjesničar Pankaj Mishra dobitnik je ovogodišnje lajpciške Književne nagrade za europsko razumijevanje.

Prema navodima žirija, Mishra se nagrađuje za svoje najvažnije djelo, From the Ruins of Empire: The Intellectuals Who Remade Asia iz 2012. Autor, rođen 1969, u knjizi iz nezapadne perspektive objašnjava uzlet Kine i Indije u kategoriju svjetskih sila, a kako navodi žiri nagrade, djelo je važno i za pogled Europe na sebe samu. Književna nagrada za europsko razumijevanje vrijedna je 15.000 eura i predaje se 12. ožujka na otvaranju Lajpciškoga sajma knjige.

 

Nagrada T. S. Eliota sjevernoirskoj pjesnikinji

VELIKA BRITANIJA – Sinead Morrissey, pjesnikinja iz Belfasta, dobitnica je ovogodišnje ugledne Nagrade T. S. Eliota za zbirku Parallax.

Rođena 1972. u Sjevernoj Irskoj, Morrissey je autorica pet pjesničkih zbirki, za koje je već tri puta prije bila na popisu finalista za Nagradu T. S. Eliota vrijednu 15.000 funti. Tu pjesničku nagradu od 1993. predaje Poetry Book Society za zbirku iz Velike Britanije ili Republike Irske, a ove godine u konkurenciji je bilo 113 knjiga. Lani je nagradu dobila Sharon Olds za zbirku Stag’s Leap, a među dosadašnjim su dobitnicima bili John Burnside, Carol Ann Duffy, Seamus Heaney i Ted Hughes.

 

Umrla Irina Korschunow

NJEMAČKA – Njemačka spisateljica Irina Korschunow umrla je u 88. godini u Münchenu.

Rođena 1925. kao kći Njemice i Rusa, prije svega poznata je kao autorica knjiga za djecu, među kojima su najpoznatije Der Findefuchs, Kleiner Pelz i seriji Due Wawuschels. Prema navodima izdavača, njezinih je 28 vrlo popularnih knjiga za djecu prodano u ukupno 4,5 milijuna primjeraka. Korschunow je 1983. objavila i prvi roman za odrasle, obiteljsku kroniku Glück hat seinen Preis, a uslijedili su još Der Eulenruf, Malenka i Fallschirmseide. Njezina su djela prevedena na petnaest jezika, i višestruko su nagrađivana, među ostalima Nagradom grada Münchena i Nagradom Herthe Koenig.

 

Oštećeni dokumenti u francuskoj Nacionalnoj biblioteci

FRANCUSKA – Nakon što je pukla vodovodna cijev u Francuskoj nacionalnoj biblioteci u Parizu, oštećen je velik broj dokumenata zbirke svjetskoga ugleda.

Prema navodima uprave u kompleksu na Seini, koji nosi ime bivšega predsjednika Françoisa Mitterranda, prve procjene pokazuju da je oko 10.000 do 12.000 dokumenata oštećeno u različitom stupnju, a ostatak je u međuvremenu prenesen na sigurno u čitaonice. Zbirke Francuske nacionalne biblioteke smatraju se jedinstvenima, one objedinjuju oko 14 milijuna knjiga i rukopisa, a ondje su pohranjene i fotografije, karte, partiture i najrazličitiji tonski dokumenti.

 

 

Vijenac 519

519 - 23. siječnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak