Vijenac 519

Kazalište

Kazališni globus

Lidija Zozoli

Kontra progresa u Splitu

U Hrvatskom narodnom kazalište u Splitu 24. siječnja održat će se premijera predstave Kontra progresa katalonskoga dramatičara Estevea Solera u režiji i prijevodu Nenni Delmestre. Ta se crnohumorna drama trenutno igra u 18 kazališta širom svijeta, a u Francuskoj je proglašena najboljim dramskim tekstom u protekloj godini. Na splitskoj premijeri bit će i sam autor. Solerove drame uspoređuju se s onima Ionesca, Harmsa i Becketta, a drama Kontra progresa dio je trilogije koju čine još i tekstovi Kontra demokracije i Kontra ljubavi. Soler vješto isprepleće crni humor, apsurd, elemente horora i fantastike baveći se suvremenim problemima, odnosno stavljajući likove svojih drama u apsurdne i nerješive situacije. U predstavi glume Trpimir Jurkić, Ksenija Prohaska, Marko Petrić, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Zorana Kačić, Filip Radoš, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Goran Marković, Anastasija Jankovska i Bojan Brajčić. Izbor glazbe i scenografiju potpisuje Lina Vengoechea, kostime i videomaterijal Mario Leko, koreografiju Mario Leko, a oblikovanje svjetla i tona Zoran Mihanović i Damir Punda.

Gavranov Sladoled  u Maloj dvorani Lisinski

Teatar Gavran u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog izvest će 30. siječnja premijeru predstave Sladoled Mire Gavrana u režiji Borisa Svrtana, za koju je scenografiju i kostime napravila Jasmina Pacek. Dok u Litvi film Donatasa Ulvydasa Kako ukrasti ženu, snimljen prema komediji Mira Gavrana Papučari, puni kinodvorane, Teatar Gavran zagrebačkoj publici predstavlja novu komediju o ženama. Ovoga puta u pitanju su majka i kći čiji je uzajamni odnos, kao i njihovi odnosi prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili, sadržaj humornih prizora nove Gavranove komedije. U uvjerljivim životnim pričama svaka će se žena moći prepoznati, a majku i kćer glume Mladena Gavran i Ana Vilenica.

Luđakinja iz Challiota  u HNK-u u Zagrebu

Drama zagrebačkog HNK-a 31. siječnja premjerno će izvesti predstavu Luđakinja iz Challiota Jeana Girardouxa u režiji Krešimira Dolenčića. Ta je poetska satira praizvedena 1945. i prikazuje svijet koji tone u kapitalizam, najavljujući vrijeme robova i zavjera krupnog kapitala, pohlepe velikih korporacija. Upravo je jedna takva zavjera tema Girardouxove drame, a zavjeri se suprotstavlja samo jedna žena – Aurelie, Luđakinja iz Challiota.

U glavnoj je ulozi predstave Lana Barić, a uz nju glume Ivana Boban, Ana Begić, Barbara Vicković, Iva Mihalić, Siniša Popović, Žarko Potočnjak, Zijad Gračić, Leon Lučev, Goran Grgić, Silvio Vovk, Luka Dragić, Alen Šalinović, Franjo Kuhar, Ivan Glowatzky, Zoran Pribičević i Ivo Frangeš.

Premijera Teatra  Rugantino

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se 1. veljače premijera predstave This Casting, nadahnute dramom Lutza Hubnera Creeps. Predstavu režira Miran Kurspahić, a tri nezaposlene glumice glumit će Mirela Videk, Iskra Jirsak i Mia Biondić, uz njih glumi i Ivan Bošnjak. Predstava je nastala u produkciji Teatra Rugantino Gordane Gadžić koji s uspjehom postavlja suvremene i glumački zahtjevne predstave u kojima se često „otvara prostor preispitivanja zdravlja jednog društva“. Glazbu za predstavu skladao je glumac Nikša Marinović.

Još jedan Othello u ZKM-u

Nakon nedavno viđena Shakespeareova Othella u režiji Miloša Lolića, u Zagrebačko kazalište mladih 3. veljače stiže još jedna produkcija ove tragedije. U sklopu ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u gostovat će Slovensko mestno gledališče iz Ljubljane s postavom Shakespeareova klasika u prijevodu Milana Jesiha. Režiju predstave potpisuje Jernej Lorenci, a naslovnu ulogu tumači Sebastian Cavazza, uz kojega glume Primož Pirnat, Viktorija Bencik Emeršič, Judita Zidar, Lotos Vincenc Šparovec, Jaka Lah, Janez Sterina, Tina Potočnik, Borut Jenko i Neva Mauser Lenarčič.

 

Vijenac 519

519 - 23. siječnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak