Vijenac 518

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

 

 

Umrla Elizabeth Jane Howard

VELIKA BRITANIJA – Britanska spisateljica Elizabeth Jane Howard, autorica bestselera The Cazalet Chronicles, preminula je u 90. godini u Bungayu.

Rođena 1923. u Londonu u siromašnoj obitelji, Howardova je radila kao manekenka, glumica i voditeljica. Udavala se tri puta, među ostalima za pisca Sir Kingsleyja Amisa, s kojim je bila u braku od 1965. do 1983. Najpoznatija je po seriji Cazalet Chronicles, sagi o životu aristokratske obitelji uoči Drugoga svjetskog rata. Uz tu seriju, kritika i publika hvalili su i brojne druge od njezinih petnaestak romana, među njima The Beautiful Visit, The Long View, After Julius i Something in Disguise.

Predana nizozemska nagrada P. C. Hoofta

NIZOZEMSKA – Nizozemski pisac Willem Jan Otten dobitnik je Nagrade P. C. Hoofta za 2014, vrijedne 60.000 eura.

Rođen 1951. u Amsterdamu, Otten je počeo objavljivati 1973. Piše pjesme, romane, priče, kazališne komade, eseje te kazališnu i književnu kritiku za više nizozemskih medija. Za roman Specht en zoon 2005. dobio je uglednu nagradu Libris. Nagrada koju predaje Zaklada P. C. Hoofta u Amsterdamu i koja nosi ime pjesnika Pietera Corneliszoona Hoofta (1581–1647) jedna je od najvažnijih nizozemskih književnih nagrada. Među dosadašnjim su dobitnicima Charlotte Mutsaers, J. M. A. Biesheuvel i Cees Nooteboom.

Umrla njemačka autorica Helga Novak

NJEMAČKA – Pjesnikinja i prozaistica Helga M. Novak umrla je u 78. godini u Rüdersdorfu kraj Berlina.

Novakova je za svoje djelo dobila brojne nagrade, među njima Književnu nagradu Brandenburga. U autobiografskim romanima Die Eisheiligen (1979) i Vogel federlos (1982) Novakova je opisala djetinjstvo i mladost u nacionalsocijalizmu i ranim godinama Njemačke Demokratske Republike. Treći dio autobiografske proze Im Schwanenhals objavljen je u rujnu. Rođena 1935. u Berlinu, Helga M. Novak studirala je filozofiju i književnost u Leipzigu, nakon udaje 1961. odselila je na Island, da bi se četiri godine poslije vratila u DDR. Zbog širenja kritičkih tekstova 1966. oduzeto joj je istočnonjemačko državljanstvo, nakon čega se preselila na Zapad.

Umro britanski autor
Torday

VELIKA BRITANIJA – Britanski autor Paul Torday, čiji je prvi roman Salmon Fishing in the Yemen postao bestseler, umro je u 67. godini.

Torday se nakon uspješne poslovne karijere počeo baviti književnošću tek u kasnim pedesetim godinama, a prvi je roman objavio 2007. Po romanu je 2011. snimljen film s Ewanom McGregorom i Emily Blunt u glavnim ulogama. Torday je objavio još šest romana, među njima The Irresistible Inheritance of Wilberforce i The Girl on the Landing.

Ipak četvrti nastavak Millenniuma

ŠVEDSKA – Svjetski uspješna trilogija Millennium švedskog autora Stiega Larssona bit će nastavljena.

Švedski pisac David Lagercrantz napisat će četvrti dio, javila je izdavačka kuća Norstedts, glavni likovi i ove knjige bit će novinar Mikael Blomkvist i Lisbeth Salander. Knjiga bi se 2015. trebala naći u knjižarama, gotovo jedanaest godina nakon Larssonove smrti i deset godina nakon objavljivanja prvoga dijela trilogije. Larssonova partnerica Eva Gabrielsson u švedskom je tisku kritizirala tu zamisao.

Turska traži izručenje
publicistice

TURSKA – Turska je od Francuske tražila izručenje spisateljice Pinar Selek, koja je u kontroverznom procesu osuđena na doživotni zatvor.

Publicistica koja živi u egzilu u siječnju je u odsutnosti osuđena nakon što je u tri prethodna procesa oslobođena krivnje, što je vrhovni sud svaki put ukinuo. Bila je optužena za sudjelovanje u bombaškom napadu 1998. u Istanbulu. Stručnjaci sumnjaju da je tada u zgradi istanbulske tržnice uopće eksplodirala bomba, a više vještaka govori o eksploziji plina. Selekova je provela dvije godine u turskom zatvoru, gdje je, prema vlastitim navodima, zlostavljana. Do 2012. živjela je u Berlinu, nakon čega se odselila u Francusku.

 

Vijenac 518

518 - 9. siječnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak