Vijenac 518

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Začarani klavir

RIJEKA – Istaknuta pijanistica Tamara Jurkić Sviben održat će solistički recital 11. siječnja u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Bit će to subotnja matineja koja će otpočeti u 12 sati, nazvana Začarani klavir, prema umjetničinom zadnjem diskografskom izdanju.

Suradnja Muzičke  akademije i Zagrebačke filharmonije

ZAGREB – Muzička akademija i Zagrebačka filharmonija priredit će 14. i 17. siječnja dva koncerta, koja će darovati Gradu Zagrebu, odnosno pretplatnicima Zagrebačke filharmonije, profesorima i studentima Muzičke akademije, studentima Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoj glazbenoj mladeži. Četrnaestoga siječnja izvedbama djela J. N. Hummela, I. Končića, R. Wagnera i S. Prokofjeva ravnat će Tomislav Fačini, a kao solisti sudjelovat će Tina Horvat, truba, Tena Lebarić Rašković, alt, i Tomislav Damjanović, klavir. Sedamnaestoga siječnja izvedbama djela G. Verdija, E. Elgara, L. E. Larssona, M. Ravela i F. Liszta ravnat će Darijan Ivezić i Frane Kuss, a kao solisti sudjelovat će Latica Anić, violončelo, Ivan Mučić, trombon, i Brigita Vilč, klavir. Koncerti će biti održani u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati.

ZOM vas vodi u Njemačku

ZAGREB – Zagrebački orkestar mladih nastavit će glazbenu sezonu koncertom nazvanim Aus Deutschland, koji će prirediti 16. siječnja u Maloj dvorani Lisinski s početkom u 20 sati. Na programu će biti Strijelac vilenjak Carla Marije von Webera, Dvostruki koncert za violinu i violončelo Johannesa Brahmsa i 4. simfonija Roberta Schumanna. Za ovu prigodu ugostit će mladoga britanskog dirigenta Jonathana Tilbrooka, a solističke dionice Brahmsova Koncerta tumačit će violinistica Tanja Tortić i violončelist Adam Chelfi.

Slavlje Zagrebačkih solista

ZAGREB – Zagrebački solisti osnovani su 1953. u sklopu Radiotelevizije Zagreb pod umjetničkim vodstvom violončelista Antonija Janigra, no prvi javni koncert održali su godinu dana poslije, u siječnju 1954. Na koncertu 18. siječnja u KD Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Lisinski subotom proslavit će 60. obljetnicu prvoga službenog nastupa. Na koncertu na kojemu će izvesti djela Borisa Papandopula, Johanna Sebastiana Bacha, Béle Bartóka, Leoša Janáčeka i Antonija Vivaldija pridružit će im se flautist Martin Michael Kofler, solist Minhenske filharmonije.

Gostovanje Ansambla  Antiphonus

ZADAR – Hrvatsko narodno kazalište u Zadru u sklopu svoje koncertne sezone najavljuje 20. siječnja gostovanje Ansambla Antiphonus i njegova umjetničkoga voditelja Tomislava Fačinija. Koncert rane vokalne glazbe bit će održan u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati.

Večer Čajkovskog

SPLIT – Orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita ugostit će dirigenta Mladena Tarbuka u koncertnom programu koji će posvetiti glazbi Petra Iljiča Čajkovskog. Uz 4. simfoniju na programu će biti Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35, u izvedbi kojih će solističku ulogu ponijeti violinistica Đana Kahriman. Koncert će biti upriličen 20. siječnja u foajeu splitskog HNK u 20 sati.

Mladi skladatelji

OSIJEK – U sklopu ciklusa Osječka muzejska glazbena srijeda u Muzeju Slavonije u Osijeku 22. siječnja bit će priređena večer mladih osječkih skladatelja, na kojoj će svoja stvaralačka umijeća predstaviti studenti Umjetničke akademije u Osijeku i učenici Glazbene škole Franje Kuhača. Riječ je o osmom od ukupno sedamnaest predviđenih koncerata spomenutoga ciklusa.

Note i knjige na dar

ZAGREB – U sklopu obilježavanja desetogodišnjice osnutka Hrvatska udruga muzičkih knjižnica, arhiva i dokumentacijskih centara HUMKAD, u suradnji s HGZ-om i Muzičkom akademijom, organizirat će 24. i 25. siječnja besplatni glazbeni antikvarijat. U prizemlju Hrvatskoga glazbenog zavoda zagrebačke glazbene knjižnice odvojit će dio fonda i darovati ponešto svima koji dođu na sajam u vremenu od 10 do 19 sati.

Vijenac 518

518 - 9. siječnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak