Vijenac 515

Druga stranica

Dogovor Ministarstva kulture i Društva hrvatskih književnika

Piscima naknada za posudbu

Mira Muhoberac

Ministarstvo kulture i Društvo hrvatskih književnika potpisali su 15. studenoga Ugovor o uvjetima za utvrđivanje naknade radi ostvarivanja prava autora na naknadu za javnu posudbu. Naime, Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima autorima je priznato pravo na primjerenu naknadu ako se primjerci njihovih djela posuđuju u javnim knjižnicama. Ministarstvo kulture preuzelo je obvezu plaćanja naknade, a Društvo hrvatskih književnika ovlašteno je za kolektivno ostvarivanje prava autora na naknadu.

Što konkretno ovaj ugovor donosi piscima, prevoditeljima i ilustratorima čija se djela distribuiraju u knjižnicama? U skladu s Pravilnikom o raspodjeli naknade, svi autori čije se djelo može posuditi u javnim knjižnicama dobit će naknadu od Ministarstva kulture, i to jedanput godišnje, za prethodnu kalendarsku godinu. Odbor Fonda za poticanje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva koji raspoređuje naknadu sačinjavat će po jedan predstavnik Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga društva pisaca, Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade, Društva hrvatskih književnih prevodilaca i ULUPUH-a.

Iznos naknade utvrdit će se tako što će se ukupno primljeni iznos naknade podijeliti s ukupnim brojem posudaba. Dobiveni jedinični iznos naknade zatim će se pomnožiti s brojem posudaba pojedinog autora u prethodnoj godini. Raspodjela sredstava ustrojena je na način da će pisci dobivati 100% iznosa, prevoditelji 40% iznosa, a ilustratori 10% iznosa za djelomično ilustrirano djelo, odnosno 50% iznosa za potpuno ilustrirano djelo, a maksimalna svota naknade za pojedinog autora godišnje iznosi četrdeset tisuća kuna. Od ukupnog iznosa naknade 10% sredstava izdvaja se u Fond za poticanje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Sustav praćenja javne posudbe u županijskim narodnim knjižnicama na zahtjev Republike Hrvatske izradila je i implementirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja će na Portalu autorske naknade svake godine objavljivati podatke o autorima i broju posudaba njihovih djela u županijskim narodnim knjižnicama za prethodnu godinu.

 

Vijenac 515

515 - 28. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak