Vijenac 515

Matica hrvatska

O prošlosti i suvremenosti Baranje

Goran Galić

Objavljen je deveti Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru, koji je upravo dobio novoga predsjednika Edu Jurića. Godišnjak donosi pregled aktivnosti Ogranka u prošloj godini, kao i nekolicinu stručnih tekstova vezanih uz prošlost i sadašnjost Belog Manastira, ali i Baranje u cjelini.

Rubrika Pogled unatrag donosi tekstove Srednjovjekovna prošlost = srednjoeuropska budućnost Davorina Taslidžića, Belje između dva svjetska rata Marija Jagera i Matičine knjige župa u južnoj Baranji u 18. stoljeću Dubravke Božić Bogović. Eldina Lovaš analizira vjerski život katolika baranjskih župa u prvoj polovici 19. stoljeća na temelju kanonskih vizitacija, a Edo Jurić župne matice župe Sv. Martina biskupa u razdoblju 1998–2012.

Slijedi kratak pregled baranjske periodike i rada Ogranka u prošloj godini, dok rubrika Kulturna djelatnost predstavlja Salon fotografija Minijatura Beli Manastir i gostovanje Lada. Bogato ilustriran Godišnjak donosi i poeziju Stipe Benaka Šemenjate i Ljubice Juračić izborom stihova, kao i prikaze recentnih izdanja, odnosno obljetničarske i problemske tekstove vezane uz Baranju i njezinu stvarnost.

Vijenac 515

515 - 28. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak