Vijenac 515

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

 

Vorih u CEKAO-u

Zagreb – Galerija CEKAO zagrebačkoga Pučkog otvorenog učilišta ugošćuje izložbu Nenada Voriha. Iva Körbler u predgovoru konstatira kako se slikarstvo Nenada Voriha senzibilitetom oslanja na apstraktnu matricu modernog i suvremenoga slikarskog izričaja. Vorih je stvorio vlastitu autentičnu slikarsku dionicu svjetla, brzine i perspektivnih labirinata velegrada. Do 6. prosinca pogledajte Vorihove slike kojima prevladava tema grada, urbani krajolik i arhitektonski oblici velegrada, dok se više informirati možete na www.pou.hr.

38. splitski salon

Split – U Splitu na brojnim lokacijama možete pogledati 38. splitski salon. Kustosice ovogodišnjeg salona, Blaženka Perica i Janka Vukmir, s temom Maštanja – izmještanja, okupile su pedesetak projekata koji su fokusirani na pozicije umjetnika zainteresiranih za društvene intervencije, odnos umjetnosti i umjetnika i njihovih institucija u javnom kontekstu. Među umjetnicima su koji izlažu na Salonu Marijan Crtalić, Nika Radić, Viktor Popović, Nikolina Ivezić, Nenad Korkut, Siniša Labrović. Manifestacija traje do sredine prosinca.

Pas u umjetnosti

Samobor – Vrlo zanimljiva izložba Pas u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas otvorena je u samoborskoj Galeriji Prica. Kustosice izložbe Snježana Pavičić i Dajana Vlaisavljević javljaju kako ta tema kao zasebna cjelina, gdje se očituju stilsko-morfološke mijene tijekom vremena, ali i odnos čovjeka, umjetnika, prema životinji, nije obrađivana u hrvatskoj povijesti umjetnosti, iako je riječ o najstarijem likovnom motivu u povijesti likovnog izražavanja. Izložba je otvorena do 15. prosinca. Više informacija potražite na www.pousamobor.hr.

Procesualnost
grafičkog traga

Zagreb – U Galeriji Vladimir Bužančić novozagrebačkoga Centra za kulturu otvorena je izložba Procesualnost grafičkog traga Ane Vivoda. Iz Galerije javljaju kako ovaj projekt, kojim umjetnica završava doktorski studij pod mentorstvom Nevenke Arbanas, istražuje odnos interakcije između subjekta i prostora u kojem djeluje, formulirajući pritom osoban pristup grafičkom mediju, oslonjen na izmijenjena i proširena određenja pojma umjetnosti koja su se formulirala u razdoblju postmodernizma. Izložba je otvorena do 3. prosinca te na www.czk-novi-zagreb.hr.

Horizonti rimske Panonije

Varaždin – U prostoru Salona palače Sermage varaždinskoga Gradskog muzeja otvorena je izložba Horizonti rimske Panonije. U nekoliko tematskih cjelina, ilustriranih keramičkim predmetima, nakitom, luksuznim posuđem, ostavama, grobnim prilozima te predmetima gospodarstva i kulta tumače se društvene, gospodarske i duhovne prilike i život ljudi u vrijeme Rimskoga Carstva na prostoru današnjih Petrijanca, Ludbrega i Varaždinskih Toplica. Izložba, kojoj je autorica Lovorka Štimac-Dedić, postavljena je do 8. prosinca te na www.gmv.hr.

Iveković u Barceloni

Barcelona – U sklopu velike izložbe Art: Dos punts Barcelona Viu L’Art Contemporani koja se održava u Museu d’Art Contemporani de Barcelona i Fundació La Caixa, među djelima umjetnika kao što su Antoni Tapies, Mike Kelley, Raymond Pettibon, Jannis Kounellis ili Gerhard Richter nalaze se i Papirnate žene, kolaži Sanje Iveković iz 1977. Izložbom se, između ostalog, potiče suradnja između dviju glavnih muzejskih institucija Barcelone i njihovih umjetničkih zbirki. Izložba traje sve do 6. siječnja dogodine. Informirajte se na www.macba.cat.

 

Vijenac 515

515 - 28. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak