Vijenac 515

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

McBride dobitnik Nacionalne književne nagrade

SAD – Američki pisac James McBride dobitnik je američke Nacionalne književne nagrade za beletristiku.

56-godišnji autor dobio je National Book Award, vrijednu 10.000 dolara, za svoju treću knjigu, The Good Lord Bird, u kojoj se bavi potragom za identitetom mladoga roba koji bježi iz zatočeništva. McBride, najpoznatiji po memoarima The Color of Water o odrastanju u velikoj afroameričkoj obitelji, pobijedio je Thomasa Pynchona, koji je u konkurenciji bio s romanom Bleeding Edge, kao i Georgea Saundersa, Jhumpu Lahiri i Rachel Kushner. Nagrada, koju u kategorijama beletristike, publicistike, poezije i književnosti za mlade predaje Nacionalna književna zaklada, smatra se nakon Pulitzerove najvažnijom književnom nagradom SAD-a. Od osnutka 1936. među dobitnicima su bili William Faulkner, John Updike, Thornton Wilder, Don DeLillo, Susan Sontag i Jonathan Franzen.

 

Cervantes meksičkoj autorici Poniatowskoj

ŠPANJOLSKA – Meksička novinarka i spisateljica Elena Poniatowska dobitnica je nagrade Cervantes, najuglednijega književnog priznanja hispanofonog svijeta.

Danas 81-godišnja autorica bavi se u knjigama društvenim i političkim temama, primjerice u La noche de Tlatelolco, gdje je obradila pokolj meksičke vojske nad demonstrantima iz 1968. Nagrada Cervantes dotirana je sa 125.000 eura, a obično se naizmjence predaje španjolskim i latinoameričkim piscima. Među dosadašnjim su dobitnicima meksički pisac Carlos Fuentes, peruanski nobelovac Mario Vargas Llosa, španjolski autor Camilo José Cela. Premda se nagrada predaje od 1976, Poniatowska je nakon Maríe Zambrano, Ane Maríe Matute i Dulce María Loynaz tek četvrta žena kojoj je dodijeljena.

 

Predana Prix Médicis

FRANCUSKA – Francuska književna nagrada Médicis predana je autorici bestselera Marie Darrieussecq za ljubavni roman Il faut beaucoup aimer les hommes.

Roman 44-godišnje spisateljice govori o strastvenoj vezi između francuske glumice i crnog glumca, koji se upoznaju u Hollywoodu. Marie Darrieussecq prvi je uspjeh postigla knjigom Truismes (1996) koja se u Francuskoj sjajno prodavala, a ukupno je objavila dvadesetak knjiga, među njima romane Le bébé, Le Pays i White. Uz nagrade Goncourt, Rensaudot i Femina, Prix Médicis posljednja je od velikih francuskih književnih nagrada koje se predaju svake jeseni.

 

Mađarski pisac dobio kanadski azil

MAĐARSKA / KANADA – Mađarski pisac Akos Kertesz dobio je zbog političkog progona u domovini azil u Kanadi.

80-godišnji Kertesz azil je tražio nakon što se u jeku oštre polemike 2011. našao na meti napada mađarske desnice. U otvorenom pismu portalu Amerikai Nepszava Kertesz je sunarodnjacima predbacio da ne prihvaćaju odgovornost za holokaust nad mađarskim Židovima. Osobito tvrdnjom da je „Mađar genetski podanik“ izazvao je masivnu kampanju desničarskih medija i onih bliskih vladi. Stranka Fidesz oduzela mu je titulu počasnoga građanina Budimpešte, a primio je i više prijetnji smrću.

 

Vijenac 515

515 - 28. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak