Vijenac 515

Druga stranica

Zaštita svjetske kulturne baštine

Hrvatska članica prestižnog odbora UNESCO-a

Goran Galić

Republika Hrvatska postala je članicom najprestižnijega UNESCO-ova odbora, onoga za svjetsku baštinu, priopćeno je iz Ministarstva kulture 19. studenoga. Riječ je o tijelu sastavljenu od 21 članice koje prema Konvenciji za zaštitu svjetske prirodne i kulturne baštine iz 1972. ima niz zadaća na području vrednovanja i zaštite baštine, među ostalim odlučuje i o upisu dobara na Popis svjetske baštine UNESCO-a te raspoređuje sredstva Fonda za svjetsku baštinu.

Zbog velika zanimanja zemalja članica izbori za taj odbor pripadaju među najteže izbore UNESCO-ovih tijela, stoga se poduzimaju intenzivne pripreme i lobiranje i nekoliko godina unaprijed. Nove članice biraju se na Općoj skupštini UN-a na mandat od šest godina, a na posljednjim izborima vodila se vrlo neizvjesna borba između 22 zemlje kandidatkinje za dvanaest slobodnih mjesta. „Našim radom u Odboru želimo prije svega doprinijeti očuvanju i zaštiti već upisanih dobara na Popisu, prepoznavanju novih i iznimnih dobara koja tek trebaju biti upisana na popis, poticanju prekogranične suradnje te promicanju ujednačenog popisa svjetske baštine“, istaknuto je u priopćenju Ministarstva kulture.

Na UNESCO-ov Popis svjetske baštine dosad su upisana 962 dobra (745 kulturnih, 188 prirodnih i 29 mješovitih dobara), a Republika Hrvatska zastupljena je sa sedam materijalnih dobara. Također, Hrvatska na UNESCO-ovoj listi ima trinaest zaštićenih nematerijalnih dobara, po čemu smo prvi u Europi i treći u svijetu.

S obzirom da univerzalni duh Konvencije koja promiče baštinu čovječanstva osnaživanje kulture smatra pokretačem gospodarskog razvoja, pristupanje Hrvatske Odboru za svjetsku baštinu UNESCO-a vrlo je važan događaj. Priznanje je to višegodišnjim naporima, ali i poticaj za nastavak rada na zaštiti materijalne i nematerijalne baštine.

 

Vijenac 515

515 - 28. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak