Vijenac 515

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Mladi violončelisti
na festivalu u Rutesheimu

RUTESHEIM – Latica Anić, Kristina Winiarski i Vid Veljak, studenti violončela u klasi prof. Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nastupili su na završnom koncertu Festivala violončela, koji je održan 2. studenoga u njemačkom gradu Rutesheimu. Uz pratnju čuvenoga Stuttgartskog komornog orkestra pod ravnanjem Auréliena Belloa, s velikim su uspjehom izveli djela Carla Stamitza i Gioacchina Rossinija. U okviru te velike i sada već tradicionalne međunarodne violončelističke manifestacije održani su i majstorski tečajevi za mlade violončeliste iz cijeloga svijeta. Bilo ih je stotinjak, od kojih se devetero izborilo za čast da nastupe uz taj svjetski poznati komorni orkestar (čiji je utemeljitelj legendarni maestro Karl Münchinger), a među njima bilo je i spomenuto troje mladih hrvatskih glazbenika.

Studenti izvode
Verdija i Wagnera

ZAGREB – Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu publici su se redovito predstavljali interpretativno zahtjevnim koncertnim djelima poput Bachove Muke po Ivanu, Brahmsova Njemačkog rekvijema, Mahlerove DrugeOsme simfonije, Beethovenove Devete simfonije, Istarskih freski Borisa Papandopula i brojnih drugih djela. Ove godine koncert će biti posvećen 200. obljetnici rođenja Giuseppea Verdija i Richarda Wagnera. Pod ravnanjem Mladena Tarbuka 30. studenoga izvest će Verdijeve Četiri duhovne skladbe za dva zbora i orkestar te Wagnerovu Suitu iz glazbene drame Sumrak bogova. Koncert će biti održan u sklopu ciklusa Lisinski subotom u KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 19.30 sati.

Važan recital
za hrvatsku glazbu

LONDON – Gitarist Srđan Bulat priredit će koncert s djelima hrvatskih skladatelja 7. siječnja 2014. u Koncertnoj dvorani David Josefowitz na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu, što će biti prvi koncert takva tipa na toj prestižnoj glazbenoj ustanovi. Izvest će Sonatu Anđelka Klobučara, Tri trubadurske pjesme Stjepana Šuleka, Dodekafonsku studiju Borisa Papandopula, Suitu Mediterana Željka Brkanovića i Muziku za gitaru Frane Paraća. Srđan Bulat diplomirao je gitaru u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2010, a spektar nagrada na natjecanjima u cijelom svijetu upotpunio je ove godine drugom nagradom na jednom od najprestižnijih međunarodnih gitarističkih natjecanja, London International Guitar Competition.

Šuma Striborova
za djecu i mlade

RIJEKA – Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke organizirat će od 3. do 7. prosinca Tjedan za djecu i mlade. U sklopu te manifestacije namijenjene privlačenju mlađe publike u kazališno-opernu kuću bit će izvedena opera Šuma Striborova Ivana Josipa Skendera, nastala 2011. u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb, koju je riječki HNK zadržao na repertoaru kao redovitu opernu predstavu. Tri izvedbe Skenderove opere slijedit će četiri izvedbe plesne predstave Shut up and dance Ronalda Savkovića te tri izvedbe treš-bajke Ljepotica i zvijer.

Hrvatska glazba
u austrijskoj prijestolnici

BEČ – Deveti festival hrvatske glazbe u Beču, na kojem će hrvatski glazbenici prirediti trinaest koncerata, započeo je 5. studenoga i trajat će do 11. prosinca ove godine. Festival poziva na otkrivanje hrvatskoga kulturnoga glazbenog krajolika, a na njemu će nastupiti osamdesetak hrvatskih i europskih glazbenika. Festival je uspostavio suradnju s mnogim austrijskim kulturnim institucijama, zahvaljujući čemu je postao zajednički hrvatsko-austrijski projekt. Bogat glazbeni program sastavljen je od mješavine klasične glazbe, jazza i pop-rocka te hrvatske tradicijske izvorne klapske glazbe. Završit će koncertom Kvarteta Gironcoli u sklopu projekta EU Minstrel.

 

 

Vijenac 515

515 - 28. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak