Vijenac 514

Likovna kultura

Likovni globus

Marko Kružić

Nematerijalna kulturna baština

Zagreb – Zagrebački Etnografski muzej ugošćuje izložbu Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama. Putujući projekt Ministarstva kulture putem filmskih zapisa, tekstova, fotografija i ilustrativnih predmeta predstavlja čipkarstvo, dvoglasje Istre i Hrvatskoga primorja, Festu Svetoga Vlaha, kraljice ili ljelje iz Gorjana, hvarsku procesiju Za križen, drvene tradicijske igračke Hrvatskog zagorja, zvončare s područja Kastavštine, medičarsvo sjeverne Hrvatske, Sinjsku alku, bećarac, Nijemo kolo i klapsko pjevanje. Otvoreno do 24. studenog te na www.emz.hr.

Meštrović u Zadru

Zadar – Izložba Ivana Meštrovića Zahvalimo njoj, u povodu 130. obljetnice umjetnikova rođenja, otvorena je u zadarskom Narodnom muzeju. Sastoji se od dvadeset skulptura i reljefa u mramoru, drvu, gipsu i bronci te deset crteža i litografija, a svi su izloženi realizirani u razdoblju od 1905. do 1947. Zadar se s ponosom sjeća davne 1899. kada je prvi, u Narodnom listu od 28. lipnja, informirao javnost o postojanju darovitoga dječaka. Meštrovićeve radove u Zadru možete pogledati do 1. prosinca te se informirati na http://nmz.hr.

Buntak u VBZ-u

Zagreb – Zagrebački knjižarsko-galerijski centar VBZ Fadil Hadžić u Ilici postavio je izložbu slika i radova na papiru Tomislava Buntaka. Na njegovim je slikama dominantan ljudski lik, kompozicija koja obuhvaća mnoštvo figura, na kojoj pratimo razne teme te potrebu sjedinjenja čovjeka s prirodom. Ponekad je na malo prostora mnogo toga iscrtano: kompozicijski čvrsti, zbijeni, mnoštveni, ostavljaju još dovoljno vizualnog kisika. Kompleksna kompozicija i intuitivni osjećaj za nju glavni su aduti Buntakove istraživačke likovne potrage. Izložba traje do 7. prosinca.

Barićeve Kesice

Split – Otvaranjem izložbe Damjana Barića Kesice u splitskoj Galeriji umjetnina završava se ovogodišnji ciklus izložbi pod naslovom Utorkom u Galeriji – Fast Forward. Autorica predgovora, studentica povijesti umjetnosti Jasmina Šarić, napominje kako Barić, koristeći se plastičnim vrećicama kao motivom, ciljano izabire jedan od najprisutnijih simbola našega doba. Apstraktni oblik nastao intervencijom slikara rezultat je transformacije figurativne prepoznatljivosti objekta u procesu promatranja.    

Zidna slika Danila Dučka

Rovinj – Do 17. studenog u rovinjskom Zavičajnom muzeju otvorena je izložba Zidna slika Danila Dučka. Riječ je o slici psa u nadnaravnoj veličini, naslikanoj na zidu galerije, a Dučak je izabrao tehniku neuobičajenu za klasičnu umjetnost: bitumen na zidu. U katalogu naglašavaju kako izborom tehnike umjetnik priziva negdašnju, klasičnu, umjetnost, koja potisnuta na rubove egzistencije polako zamire. Više na www.muzej-rovinj.com.

Što je umjetnost?

Graz – U sklopu manifestacije Steirischerherbst, u Künstlerhausu u Grazu otvorena je izložba Was ist Kunst? na kojoj sudjeluju i naši umjetnici. Kustosi izložbe Sandro Droschl i Christian Egger pozvali su umjetnike da odgovaraju na isto pitanje istražujući geopolitičke odrednice i lokalnu produkciju, rodne i političke razlike. Od naših umjetnika na izložbi sudjeluju Vojin Bakić, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, David Maljković, Dalibor Martinis i Goran Trbuljak. Više informacija o izložbi koja je otvorena do 21. studenog potražite na km-k.at.

Vijenac 514

514 - 14. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak