Vijenac 514

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Neruda ipak nije otrovan

ČILE – Nakon više desetljeća dugih nagađanja stručnjaci su isključili mogućnost da je čileanski književni nobelovac Pablo Neruda otrovan.

„Patolozi analizom kostiju pjesnika koji je preminuo 1973. nisu pronašli tragove koji bi ukazivali na neprirodnu smrt“, rekao je u Santiagu de Chile Patricio Bustos, voditelj tima od petnaest čileanskih i stranih stručnjaka, koji su sedam mjeseci istraživali uzroke pjesnikove smrti. Nerudini posmrtni ostaci ekshumirani su 8. travnja. Pjesnik je umro samo nekoliko dana nakon vojnog udara protiv čileanskog predsjednika Salvadora Allendea, čiji je bio prijatelj. Službeni je uzrok njegove smrti rak prostate, ali su rođaci, oslanjajući se i na izjavu Nerudina tajnika, vjerovali da su ga otrovali pristaše diktatora Augusta Pinocheta. Obitelj je nakon iznošenja rezultata najavila novu istragu, jer još nije definitivno ustanovljen uzrok Nerudine smrti. Dobitnik Nobelove nagrade 1971. poznat je ponajprije kao lirik, ali bio je i ljevičar, diplomat i bliski prijatelj Allendea, koji je počinio samoubojstvo tijekom Pinochetova puča 11. rujna 1973. Neruda je nakon puča namjeravao napustiti zemlju, no samo dan prije planirana odlaska prevezen je u bolnicu, gdje je umro 23. rujna.

 

Prix Goncourt Pierreu Lemaitreu

FRANCUSKA – Najpoznatija francuska književna nagrada, Prix Goncourt, ove je godine predana Pierreu Lemaitreu za ratni roman Au revoir là-haut.

Knjiga govori o Prvom svjetskom ratu i slijedi priču dvojice vojnika koji se pokušavaju ponovno integrirati u civilni život. 62-godišnji Lemaitre poznatiji je kao autor kriminalističkih romana, a za svoje ranije romane Robe de marié, Cadres noirs i Alex već je dobio brojne književne nagrade. Roman Au revoir là-haut već je prodan u više od 38.000 primjeraka, pa se već tjednima smatrao favoritom za nagradu Goncourt. Nagrada koja je prvi put predana 1903. dotirana je sa simboličnih deset eura, ali kao najpoznatije francusko književno priznanje autorima osigurava višetjedni boravak na popisima bestselera. Istovremeno s Goncourtom predana je i nagrada Renaudot, ove godine Yannu Moixu za Naissance, roman dug 1200 stranica, u kojemu autor opisuje odnos neželjena djeteta sa svojom obitelji.

 

Dodijeljena nagrada Femina

FRANCUSKA – Francuska nagrada Prix Femina ove godine ide spisateljici kamerunskoga podrijetla Leonori Miano za roman La saison de l'ombre.

Roman tematizira trgovinu robovima i koncentrira se na pleme južno od Sahare, čiji najstariji sinovi jednoga dana nestaju. Rođena 1973. u Douali, autorica koja od 1991. živi u Francuskoj za svoj je prvi roman L'intérieur de la nuit dobila više nagrada. Ovogodišnja Femina za najbolji strani roman dodijeljena je Amerikancu Richardu Fordu za Canadu. Roman 69-godišnjeg dobitnika Pulitzera govori o izgubljenoj mladosti, pljački banke i trima ubojstvima. Nedotirana nagrada Femina pripada među najpoznatije francuske književne nagrade koje se predaju tijekom francuske „književne jeseni“.

 

Nagrada Neustadt autoru iz Mozambika

SAD – Međunarodna književna nagrada Neustadt, poznata i kao „američki Nobel“ za pisce i pjesnike, ove godine ide u Mozambik, 58-godišnjem autoru Miji Coutou.

Osim više romana, među njima O Outro Pé da Sereia i Jesusalém, Couto je objavio i nekoliko zbirki priča i pjesničkih zbirki. Nagradu vrijednu 50.000 dolara svake druge godine od 1970. predaju Sveučilište Oklahome i časopis World Literature Today međunarodnim autorima za ukupno književno djelo. Među dosadašnjim su dobitnicima bili Gabriel Garcia Márquez, Czeslaw Milosz, Octavio Paz i Tomas Tranströmer.

 

Objavljena Aubova biografija Buñuela

ŠPANJOLSKA – Više od četrdeset godina nakon smrti Maxa Auba objavljeno je dosad nepoznato djelo španjolskoga pisca o redatelju Luisu Buñuelu.

Biografija režisera temelji se na zapisima koje je Aub (1903–1972) ostavio na gotovo 5000 stranica. Rođen u Francuskoj i odrastao u Španjolskoj, Aub je cijelo svoje djelo napisao na španjolskom, a, kao i Buñuel, za vrijeme Francove diktature emigrirao je u Meksiko. Po želji izdavačke kuće Aguilar počeo je 1968. raditi na opsežnoj Buñuelovoj biografiji, ali je umro prije završetka rada. Izdavačka kuća Cuadernos del Vigía obradila je zapise pod vodstvom povjesničarke Carmen Peiré i objavila knjigu pod naslovom Luis Buñuel, novela.

 

Vijenac 514

514 - 14. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak