Vijenac 514

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Peta Noć kazališta

U zbivanja ovogodišnje Noći kazališta, 16. studenoga, uključit će se niz hrvatskih mjesta i gradova (njih četrdesetak, uključujući otoke Hvar i Šoltu), s ukupno 76 institucija u kulturi u kojima će se odvijati kazališne predstave i programi. U Noći kazališta sve su predstave besplatne, ali je zbog ograničenog mjesta u prostorima potrebno za njih unaprijed osigurati kartu. Započevši svoj život u Hrvatskoj, u pet godina, Noć kazališta proširila se na Austriju, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Čašku, Slovačku, Sloveniju i Srbiju, na što su organizatori posebno ponosni. Informacije o programima u Hrvatskoj mogu se pronaći na internetskim stranicama www.noc-kazalista.com.

Bunjevački blues u Histrioniskom domu

Kazališna družina Histrion praizvest će 15. studenoga dramu Tomislava Žigmanova Bunjevački blues u režiji Vlatka Dulića. Dramski tekst govori o potrazi za identitetom, koja se temelji na opisu životnih situacija u „svijetu koji nestaje“, jezikom koji se polako zaboravlja.

Žigmanov se u svojoj drami afirmativno odnosi spram tradicija opisujući običaje i pjesme bunjevačkih Hrvata, koristeći se bunjevačkim jezikom ne libeći se ni sentimentalnoga ugođaja, nostalgičnosti i melankolije, prizivajući prošla vremena strastveno, ali i didaktično (prema Heleni Sablić Tomić). U predstavi glumi sam redatelj, zatim Nina Erak-Svrtan, Boris Svrtan, Ivana Buljan Legati te Vesna Tominac, Davor Svedružić i Goran Grgić u alternacijama sa Suzanom Nikolić, Borisom Svrtanom i Draženom Kühnom.

U agoniji Miroslava Krleže u Dubrovniku

Druga ovosezonska premijera Kazališta Marina Držića u Dubrovniku održat će se 16. studenoga, u Noći kazališta. Riječ je o predstavi U agoniji Miroslava Krleže, koju režira Joško Juvančić, dramaturginja je Katja Bakija, scenograf Marin Gozze, a kostimograf Željko Nosić. Klasik hrvatske dramske književnosti dosad je uprizoren mnogo puta, a kako je riječ o iznimnom dramskom djelu, po mnogima najvećega hrvatskog pisca 20. stoljeća, dubrovačko će kazalište predstavom dostojno obilježiti 120. obljetnicu Krležina rođenja. Napeti i emotivno obojeni odnosi u ljubavnom trokutu Laure Lenbachove, baruna Lenbacha i dr. Ivana pl. Križovca uvijek su podatan „scenski materijal“, a kako će ga iskoristiti ansambl koji čine Frane Perišin, Jasna Jukić, Vladimir Posavec Tušek, Izmira Brautović, Anita Bubalo i Marko Krste, publika će vidjeti u Noći kazališta.

Premijere u ZPC-u

Zagrebački plesni centar za kraj studenoga najavljuje dvije premijere. Prva je, 27. studenog, u koreografiji Zrinke Lukčec Kiko predstava Moja Giga nipošto nije lijepa (ali će je voljeti mnogi) temelji se na pokušaju reinterpretacije Begovićeve drame Bez trećega, kroz „usmjeravanje redateljske i izvođačke pozornosti na pukotine Begovićeva romana Giga Barićeva“. Sve likove u romanu tumače dva izvođača: Zrinka Lukčec Kiko i Petar Cvirin). Druga predstava, Randomhouse III, u koreografiji Andreje Široki, premijerno će biti izvedena 28. studenoga. Riječ je o završnom dijelu plesne trilogije koji izvode Marta Banić, Elvis Hodžić i Nikola Svirač na glazbu Višeslava Laboša.

Glembajevi u Zadru

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru 28. studenoga premijerno će biti izvedena Krležina Gospoda Glembajevi u režiji Vinka Radovčića. U predstavi glume Robert Ugrina, Jasna Ančić, Vinko Radovčić, Žana Bumber, Samir Vujičić, Zlatko Košta, Mimi Zadarski, Juraj Aras, Roko Brkić, Renato Pizek i Jakov Goić. Kostime je osmislila Marija Šarić Ban, scenografiju potpisuju redatelj i John Čolak, a glazbu Nebojša Lakić. Zadarski će se ansambl ovom predstavom okušati na jednom od najzahtjevnijih dramskih predložaka hrvatske dramske književnosti, samo mjesec dana prije obilježavanja obljetnice smrti Miroslava Krleže.

Vijenac 514

514 - 14. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak