Vijenac 514

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Dorin koncert u palači glazbe

ZAGREB – Nakon fantastične izvedbe na svečanom otvaranju 38. osorskih glazbenih večeri, Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Aleksandra Markovića i solistica Martina Filjak ponovno će izvesti „povijesni Dorin koncert“, kako najavljuju u Majstorskom ciklusu. Riječ je Koncertu za klavir i orkestar u g-molu, op. 33 Dore Pejačević, koji će publika moći ponovno čuti 14. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, ali i u izravnom prijenosu koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija. Program će također činiti simfonijska pjesma Tapiola Jeana Sibeliusa i rapsodija za orkestar Taras Buljba Leoša Janáčeka.

Stara glazba u crkvi Sv. Katarine

ZAGREB – Vokalni ansambl Antiphonus pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, ujedno i ansamblova pjevača (basa), održat će koncert 14. studenoga u Sv. Katarini na zagrebačkom Gornjem gradu. Program A cori spezzati, a cori uniti činit će izvedbe djela Perotinusa, Guillaumea Duffayja, Jeana Moutona, Ivana Lukačića, Tomasa Luisa da Victorije i Giovannija Pierluigija da Palestrine, ali i skladbe O confessor ansamblova umjetničkog voditelja. Koncert će započeti u 20 sati.

Novo izdanje Zajčevih djela

RIJEKA – Društvo za promicanje glazbe, plesa i glazbenoscenske umjetnosti Hilarion objavilo je 22 vokalize Ivana pl. Zajca, prvi od tri predviđena sveska Zajčevih vokaliza. Priređivačica je i urednica izdanja Lada Bujas Majić, pročelnica pjevačkog odjela Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, koja ih je pronašla u Zajčevoj ostavštini te od više od stotinu vokaliza načinila izbor za tri sveska. Već ih je iskušala u svojoj pedagoškoj praksi te predstavila na seminaru Vokalna pedagogija hrvatskoga glazbenog romantizma u sklopu Stručnog vijeća nastavnika solo pjevanja, održana u Bjelovaru 2. listopada ove godine. Izdanje će biti predstavljeno 19. studenoga u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u 18.30 sati, u sklopu 20. Zajčevih dana. Nakon toga, u 20 sati, slijedit će Večer Zajčeve glazbe u izvedbi Riječke filharmonije pod ravnanjem Pavla Dešpalja i uz solista na klaviru Filipa Faka.

Dani otvorenih vrata HAZU-a

ZAGREB – U okviru Dana otvorenih vrata HAZU-a 19. i 20. studenog predstavit će se Odsjek za povijest hrvatske glazbe na adresi Opatička 18. Multimedijalna prezentacija Hrvatska muzikologija u europskom znanstvenom prostoru bit će upotpunjena koncertom Studentskoga baroknog ansambla pod umjetničkim vodstvom Darija Poljaka, koji će svirati i djela Jana Krstitelja Vanhala i Amanda Ivančića. Posjetitelji će moći pogledati postere o europskom projektu Music migrations in the early modern age: the meeting of the European East, West and South, projekciju snimke prošlogodišnjega koncerta Studentskoga baroknog ansambla, prikaz digitalne zbirke Odsjeka te izložbu publikacija Odsjeka.

Komorni koncert u Splitu

SPLIT – Splitska glazbena publika imat će priliku tijekom studenoga poslušati dva komorna koncerta, koja će biti priređena u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta. Splitski gudački kvartet nastupit će 18. studenoga s izvedbama djela Schuberta, Webera i Čajkovskog, a Zagreb trio gostovat će 24. studenoga s repertoarom Detonija, Ruždjaka i Vasksa. Oba koncerta započinju u 19.30 sati.

Edukativni koncert za mlade

ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog priredit će edukativni koncert namijenjen učenicima, zaposlenicima škola i obiteljima. Organizator Hrvatska glazbena mladež najavljuje dva koncerta, u 10 sati i u 12 sati, u subotu, 23. studenoga. Interakcija glazbenika i publike trajat će 45 minuta putem izvedbe djela Mlada osoba upoznaje orkestar Benjamina Brittena, nakon čega će u foajeu Dvorane djeca moći isprobati različite instrumente. Uz mnogobrojna iznenađenja, organizatori najavljuju da će škola koju će predstavljati najbrojnija publika imati priliku jednom svom učeniku na licu mjesta ostvariti san – moći će dirigirati velikim simfonijskim orkestrom.

Večer Beethovena

SPLIT – Čitavu glazbenu večer 25. studenoga Orkestar HNK Split posvetit će glazbi Ludwiga van Beethovena. Pod ravnanjem Ive Lipanovića izvest će skladateljevu Sedmu simfoniju te Četvrti klavirski koncert, u kojemu će solističku ulogu ponijeti mladi splitsko-zagrebački pijanist Marin Limić. Koncert će započeti u 20 sati.

 

Vijenac 514

514 - 14. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak