Vijenac 514

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

45. revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva u Puli

U Puli se od 22. do 24. studenog održava 45. revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva, smotra koja afirmira i vrednuje amatersko filmsko stvaralaštvo te koja je nakon Pulskoga filmskog festivala najstarija filmska manifestacija u Hrvatskoj.

Revija se svake godine održava u drugom gradu, a u njezinu okrilju prikazuju se uspjelija i ambicioznija ostvarenja studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, splitske Umjetničke akademije i srodnih ustanova, autora poniklih u kinoklubovima diljem Hrvatske te samostalnih umjetnika. Ocjenjivački sud koji ove godine čine dokumentarist Igor Bezinović (TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje, Blokada), autorica eksperimentalnih filmova Ana Hušman (Ručak, Nogomet), redatelj i montažer Damir Čučić (La Strada, Ćaća), redatelj i direktor fotografije Silvestar Kolbas (Sve o Evi, 20 dana u Tibetu) te dramaturginja Jasna Žmak, od 119 na Reviju pristiglih radova u konkurenciju je uvrstio njih 36. Među njima su i eksperimentalni filmovi već afirmiranih umjetnika poput Željka Radivoja (Skandal u Metropoli), Natka Stipaničeva (More šumi, val se pjeni), Ksenije Jurišić i Marka Bjelovarca (State), Tamare Bilankov (Pokret) i Elvisa Lenića (Ethan), kao i dokumentarni, igrani i animirani filmovi te videospotovi niza autora koji na nerijetko subverzivne i alternativne načine tragaju za novim idejama.

Posljednja ambulantna kola Sofije nominirana   za Cinema Eye

U hrvatskoj suprodukciji realiziran dokumentarac Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva nominiran je u kategoriji najboljega debitantskog ostvarenja za prestižnu nagradu Cinema Eye koju svake godine dodjeljuje istoimena organizacija koje je sjedište u New Yorku. Premda se dodjeljuje tek šest godina, Cinema Eye odlikuje epitet svojevrsna filtra u selekcioniranju mogućih kandidata za Oscara.

Nagrađena na Tjednu kritike u Cannesu te na festivalima DOK Leipzig i u Karlovim Varima, Posljednja ambulantna kola Sofije storija su o troje djelatnika hitne pomoći koji unatoč svim ograničenjima i apsurdima truloga bugarskog zdravstva neumorno spašavaju ljudske živote.

Talijanski film na Tuškancu

Od 19. do 23. studenoga u sklopu Filmskih programa u kinu Tuškanac traje VIII. smotra novoga talijanskog filma, manifestacija ostvarena u suradnji Hrvatskoga filmskog saveza i Talijanskog instituta za kulturu, koja i u ovom izdanju nudi izbor zanimljivijih recentnih ostvarenja kinematografije s Apeninskog poluotoka. Među ostalim, prikazuju se nagrađivana drama Putujem sama suscenaristice i redateljice Marije Sole Tognazzi, hvaljeni Prelijepi leptiri Salvatorea Mereua te odlična humorna drama Živjela sloboda Roberta Andòa.

Vijenac 514

514 - 14. studenoga 2013. | Arhiva

Klikni za povratak