Vijenac 513

Glazba

ZG Kom 8, Hrvatski glazbeni zavod, 11–16. listopada

Uzbudljivi dani komorne glazbe

Ivana Jurenec

Velika je sreća da se i u ovim, za umjetnost nikad težim vremenima, i ove jeseni održao Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe. Već osam godina u Hrvatskom glazbenom zavodu svoja umijeća intimnoga komornog muziciranja publici predstavljaju vrsni i ugledni glazbenici.

Umjetnička ravnateljica festivala Susanna Yoko Henkel odlučila je nastaviti tradiciju tematskih koncerata, što se prošlih godina potvrdilo kao dobar izbor. Šest događaja (Francuska noć, Schumann i Brahms, Mozart Soirée, Seksteti, Koncert za djecu, Slavenska noć) odvijalo se uzastopce, od 11. do 16.  listopada. Samo otvaranje proteklo je u znaku francuskih autora druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća – Claudea Debussyja, Francisca Poulenca, Mauricea Ravela i Ernesta Chaussona.

 


Gudački sekstet Johannesa Brahmsa na Zagrebačkom komornom festivalu / Snimio Vedran Metelko

 

 

 

Festival je nastavljen koncertom posvećenim djelima Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa, koje su više povezivali prijateljstvo i mecenatstvo no skladateljski izričaj. Poznato je da publika, kakva god da ukusa bila, uvijek rado sluša glazbu salcburškoga genija. Svjesni toga, organizatori su odlučili nedjeljnu večer posvetiti djelima Wolfganga Amadeusa Mozarta, jednom od rijetkih skladatelja koji je svijetu ostavio jednako dobra ostvarenja na području svih žanrova i kombinacije instrumenata. Slog gudačkoga seksteta (po dvije violine, viole i violončela) svojim bogatim, a opet rafiniranim zvukom privlačio je mnoge skladatelje, među kojima su bili i Johannes Brahms te Petar Iljič Čajkovski. Njihova su dva opsežna seksteta bila na programu u ponedjeljak. Iznenađenje ovogodišnjega festivala bio je peti koncert, posebno osmišljen da se najmlađe slušatelje upozna s opusom Wolfganga Amadeusa Mozarta, Roberta Schumanna i Alana Ridouta. Kroz njihovu glazbu znatiželjnu djecu vodila je Maja Sever u utorak, u jutarnjim satima. Programski najbogatiji i najšarolikiji bio je završni koncert, održan u srijedu navečer. Iza naslova Slavenska noć krila su se djela Sergeja Prokofjeva, Dmitrija Šostakoviča, Igora Stravinskog i Karola Szymanowskog, a izvedene su i dvije skladbe hrvatskih autora – Soliloquy za solo flautu Božidara Kunca te Andante iz djela Impromptu za klavirski kvartet, op. 9 Dore Pejačević. 

Bilo je to uzbudljivih šest dana ispunjenih kvalitetnom glazbom u izvedbi uglednih umjetnika. Redom, to su: Susanna Yoko Henkel, Guy Braunstein  i Ségolène de Beaufond (violina), Julia Deyneka i Guy Ben-Ziony (viola), Torleif Thedéen i Anastasia Kobekina (violončelo), Lauma Skride i Martina Filjak (klavir) te Gili Schwarzman (flauta). Iako su prednjačili gudači, monotonija je vješto izbjegnuta  zanimljivim programskim konceptom, a općem pozitivnom dojmu pridonijela je i dizajnerski te sadržajno kvalitetno osmišljena programska knjižica. 

Vijenac 513

513 - 31. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak