Vijenac 513

Matica hrvatska

Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj: Paula Ropuš

Sjajna pripremljenost mlade klaviristice

Zlatko Stahuljak

Višegodišnji ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj započeo je ove jeseni 21. listopada pred punom Matičinom Velikom dvoranom. Nastupila je sedamnaestogodišnja glasoviračica Paula Ropuš s recitalom skladbi Frederica Chopina, izvodeći u prvom dijelu njegov Nocturno u f-molu, zatim Etidu u f-molu i Scherzo u h-molu, a nakon stanke Nocturno u Des-duru, Polonezu u fis-molu, te Andante spianato i Veliku briljantnu polonezu u Es-duru. Na početku recitala izvedena je Melankolija istaknutoga hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.


Snimio Mirko Cvjetko

 

Paula Ropuš rođena je u Zagrebu 1996. Glazbeno obrazovanje započela je u Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu u razredu Srebrenke Crnković Završki, a trenutno polazi 4. razred Srednje glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu u razredu Rubena Dalibaltayana. Usavršavala se na seminarima još niza poznatih pijanista i pedagoga. Na državnim natjecanjima osvojila je drugu nagradu već 2007, s navršenih jedanaest godina, a zatim su slijedile prve nagrade 2009, 2011. i 2013. I na međunarodnim natjecanjima osvajala je mnoge nagrade: primjerice u Hrvatskoj na natjecanju mladih pijanista Zlatko Grgošević, zatim u Goriziji, u Radovljici u Sloveniji (Chopinov zlatni prsten), u Moskvi i Varšavi, u Košicama u Slovačkoj. Sudjelovala je na brojnim koncertima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Makarskoj. Kao najvažniji izdvajaju se nastupi na klavirskom krugu oko Blagoja Berse u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 2012, koncert in memoriam Valeriju Kastelskom u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu 2011, 24 sata Chopina u HGZ-u 2010, nastup na međunarodnom susretu mladih pijanista Memorijal Darko Lukić u Osijeku 2009. te Festival mladih pijanista u Varaždinu 2006, 2008. i 2010. Iste godine održala je i recital u Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu.

Već je Bersina Melankolija na početku bio dostojan izvedbeni početak recitala Paule Ropuš s domaćim djelom, koje su slijedile skladbe Frederica Chopina, pokazavši sjajnu glazbenu i glasovirsku pripremljenost s neizostavnim elementima kojima Paula vlada, a primila ih je od sjajnog umjetnika i pedagoga, sadašnjeg profesora, već za srednjoškolskoga glazbenog obrazovanja, te stekla izvrsnu tehniku.

U drugom dijelu koncerta smireni Nocturno bio je programski razumno postavljena oprečnost snažnoj Polonezi, pa se začuo i glasni bravo kao uzvik oduševljenja iz publike. S istinskom akademskom suzdržanošću, suprotno danas prečesto teatralno glumljenu gibanju tijela, slušali smo na kraju rijetko izvođen Andante spianato s Velikom briljantnom polonezom u Es-duru, uz izraz temperamentne svirke. Kao da je bilo rečeno: ovako i nikako drukčije, što je djelovalo stroga propovijed prstima, one koja nam ima što reći, uza zadani tekst.

Bez dodatka, kao što priliči učeniku, uz ponovljeni bravo iz publike, vrlo je uspješno završen prvi koncert 11. ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj.

Vijenac 513

513 - 31. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak