Vijenac 513

Likovna kultura

Likovni globus

Marko Kružić

Kraljevićeva retrospektiva

Požega – O stotoj obljetnici smrti Miroslava Kraljevića, najvažnijega hrvatskog slikara moderne, u Požegi je u Gradskom muzeju otvorena retrospektivna izložba njegovih radova. Postavljeno je šezdesetak Kraljevićevih djela, raspon njegova umjetničkog djelovanja u nepunih šest godina stvaralaštva. Ova je izložba svojevrsni uvod u brojna događanja, a cjelovitiju retrospektivu očekujemo u Zagrebu u Modernoj galeriji te poslije u Splitu, Dubrovniku i Osijeku. Više o požeškoj izložbi, otvorenoj do 16. studenog, možete pogledati na www.gmp.hr.

Trostmann u Splitu

Split – U Zavodu HAZU-a u Palači Milesi te u Galeriji Kula otvorena je izložba Josipa Pina Trostmanna u povodu pedesete godišnjice stvaralaštva. Kako piše Tonko Maroević, njegovo je slikarstvo jedno od najcjelovitijih, postupno izraslo i sustavno građeno, bez velikih skokova i naglih rezova, uza svoju sredinu vezano i motivski dosljedno te naglašava kako nam je u velikom broju dosadašnjih ostvarenja slikar ponudio vlastito viđenje zavičajnog krajolika i posebno izrazio doživljaj sveprožimajuće svjetlosti. Izložba je otvorena do 4. studenog.

Keserovi  Obzori melankolije

Slavonski Brod – Izložba Zlatka Kesera Obzori melankolije otvorena je u Brodskom likovnom salonu Vladimir Becić. Milan Bešlić ističe crtačev dojmljiv postupak i zavidne vještine te iznimnu likovnu lucidnost kojom oblikuje silovitu imaginaciju u njezinu prodiranju prema fantastičnom i irealnom, prema beskrajnom stvaralačkom prostoru gdje se onostrano isprepleće u čvrstom pletivu po svemu jedinstvena Keserova crteža. Obzore melankolije pogledajte do 3. studenog te na www.gugsb.hr.

Retrospektiva  Dragana Gažija

Hlebine – Retrospektivna izložba prerano umrla i jednog od najsnažnijih slikara hlebinske slikarske škole Dragana Gažija postavljena je o tridesetogodišnjici smrti u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Izložba je pokazala presjek kroz Gažijev opus, posuđen iz privatnih i javnih zbirki, od kasnih četrdesetih pod utjecajem Hegedušića i Generalića pa do završne zrele faze sedamdesetih i kombinatorike vlastitih slikarskih iskustava. Više informacija o izložbi i Gažiju potražite na www.muzej-koprivnica.hr.

Dnevnik Zorana Kakše

Zagreb – U Galeriji događanja Kulturnog centra Peščenica do 8. je studenog otvorena izložba Dnevnik Zorana Kakše. Iz galerije javljaju kako je višegodišnji projekt Zorana Kakše postao ciklus od četrdesetak radova otisnutih na ruiniranim naslonima starih školskih stolaca koji čine homogenu cjelinu zbog specifičnog načina obrade. Autorova osobna memorija potpomognuta filmovima, knjigama i ostalim medijima mas-kulture koji su ga poslije oblikovali iznjedrili su niz radova poput ilustriranoga suvremenog spomenara. Informacije potražite na www.kcp.hr.

30. grafički bijenale

Ljubljana – Po trideseti put u Ljubljani se održava međunarodni grafički bijenale. Postavljen na nekoliko lokacija u cijelom gradu, jezgru bijenala čini izbor u Tivolskom gradu i Modernoj galeriji. Kustosica je središnje izložbe nazvane Prekinitev / Interruption Deborah Cullen. Ovogodišnji bijenale vraća se ponovnim razmišljanjima o prirodi grafičkih procesa te pokazuje kako se suvremeni umjetnici odazivaju na komunikacijske procese i oruđe. Među brojnim radovima znanih umjetnika kao što je Gerhard Richter nalaze se i oni Ivana Marušića Klifa te Darija Šolmana. Više o bijenalu koji traje do 24. studenog potražite na www.mglc-lj.si.

Vijenac 513

513 - 31. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak