Vijenac 513

Književnost

Knjževni globus

Iva Krtalić Muiesan

Eleanor Catton najmlađa dobitnica Bookera

VELIKA BRITANIJA / NOVI ZELAND – Novozelandska spisateljica Eleanor Catton dobitnica je ovogodišnje nagrade Man Booker.

Nagrađena za roman The Luminaries, Eleanor Catton je s 28 godina dosad najmlađa dobitnica ugledne nagrade. Ceremonija predaje nagrade u Londonu u novozelandskim je knjižarama uživo prenošena, a premijer John Key nagradu je pozdravio kao „zaista veliko postignuće“ i pozvao Novozelanđane da je proslave „s istim entuzijazmom kao i međunarodne sportske uspjehe“. U romanu Cattonova slijedi priču kopača zlata Waltera Moodyja za vrijeme novozelandske zlatne groznice u 19. stoljeću. Eleanor Catton rođena je 1985. u Kanadi i odrasla na Novom Zelandu, a nakon romana The Rehearsal iz 2008. The Luminaries je njezin drugi roman. Booker se predaje već 45 godina, dotiran s 50.000 funti, a smatra se najvažnijom književnom nagradom britanskoga govornog područja. Od sljedeće godine nagrada se otvara i autorima iz drugih zemalja osim iz Commonwealtha, kojih su djela izvorno objavljena na engleskom. Lani je nagradu dobila britanska autorica Hilary Mantel, i to po drugi put.

Predana nagrada Planeta

ŠPANJOLSKA – Španjolska spisateljica Clara Sánchez dobila je nagradu Planeta, sa 600.000 eura financijski najvredniju književnu nagradu hispanofonog svijeta.

Roman 58-godišnje autorice El cielo ha vuelto govori o mladoj ženi koja ima uspješnu manekensku karijeru, ali nakon misteriozne prijetnje smrću potpuno preispituje svoj život. Autorica je 2000. dobila nagradu Alfaguara za Últimas noticias del paraíso i 2010. nagradu Nadal za Lo que esconde tu nombre. Drugu nagradu, vrijednu 150.000 eura, dobila je Angeles González-Sinde za roman El buen hijo. Ta 48-godišnja redateljica i scenaristica od 2009. do 2011. bila je ministrica kulture u vladi Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera. Planetu od 1952. dodjeljuje istoimena izdavačka kuća.

Novi Pynchon u konkurenciji za National Book Award

SAD – Novi roman Thomasa Pynchona, Bleeding Edge, nominiran je kao jedan od pet romana u užem izboru za Nacionalnu književnu nagradu.

Pynchon je posljednji put dobio nagradu Nacionalne književne zaklade 1974. za Gravity’s Rainbow. Ove godine Bleeding Edge, koji između ostaloga govori i o napadima na World Trade Center, konkurira s ovim novim romanima: Jhumpe Lahiri The Lowland, Jamesa McBridea The Good Lord Bird, Georgea Saundersa Tenth of December i Rachel Kushner The Flamethrowers. Nacionalna književna nagrada smatra se uz Pulitzerovu najvažnijom američkom književnom nagradom. Predaje se od 1950, a među dobitnicima su bili i William Faulkner, John Updike, Thornton Wilder, Don DeLillo, Susan Sontag.

Alice Munro ne putuje u Stockholm

ŠVEDSKA / KANADA – Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Alice Munro iz zdravstvenih razloga neće osobno preuzeti nagradu na ceremoniji u Stockholmu 10. prosinca.

Švedska akademija u obrazloženju dodjele nagrade vrijedne osam milijuna švedskih kruna (oko 900.000 eura) navodi kako je 82-godišnja Kanađanka „majstorica suvremene kratke priče“. Munro je od šezdesetih godina prošloga stoljeća objavila desetak zbirki kratkih priča, koje se obično vrte oko života tzv. „običnih ljudi“ u njezinu zavičaju Ontariju.

Predane nagrade Whiting mladim piscima

SAD – Desetoro američkih mladih autora nagrađeno je za „izniman talent“ nagradom Whiting Writers’ Award.

Nagrada vrijedna 50.000 dolara predana im je u New Yorku, a među dobitnicima su SF-autorice Hanna Dela Cruz Abrams i Amanda Coplin, pjesnici Ishion Hutschinson i Rowan Ricardo Phillips, dramaturginja Virginia Grise, romanopisci Jennifer DuBois, C. E. Morgan i Stephanie Powell Watts te publicisti Morgan Meis i Clifford Thompson. Nagrade Whiting dodjeljuju se od 1985, a među dosadašnjim su dobitnicima bili Tony Kushner, Jonathan Franzen i Mary Karr.

Vijenac 513

513 - 31. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak