Vijenac 513

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beli Manastir

Dani Matice hrvatske u organizaciji Ogranka u Belom Manastiru održat će se od 4. do 7. studenoga. Predstavljanje 9. broja Godišnjaka bit će održano u utorak 5. studenoga u 19 sati u Velikoj vijećnici zgrade P+8 u Belom Manastiru, a sljedećega dana na istom mjestu i u isto vrijeme autorica Dubravka Božić-Bogović i ostali govornici predstavit će knjigu Rođenje, brak i smrt u 18. stoljeću u južnoj Baranji. U četvrtak 7. studenoga na programu je sveta misa zahvalnica u župnoj crkvi Sv. Martina s početkom u 18 sati te promocija CD-a Marijo, o mili glas pučkih pjevačica crkve Sv. Lovre iz Baranjskog Petrova Sela. (G. G.)

Bjelovar

Predstavljanje prve završene knjige u Matičinoj biblioteci Povijest Hrvata U potrazi za mirom i blagostanjem. Hrvatske zemlje u 18. stoljeću predstavljena je u Bjelovaru 17. listopada. Knjigu su predstavili Romana Horvat, glavna urednica Matice hrvatske, i Zoran Ladić, urednik biblioteke. Predstavljanje je moderirala Đurđa Haić, a okupljene goste pozdravila je predsjednica Ogranka Anita Blažeković. Kao što se moglo čuti iz izlaganja Romane Horvat i Zorana Ladića, riječ je o osobito vrijednu štivu napisanu za najšire slojeve stanovništva, koje zaslužuje mjesto u privatnoj knjižnici svake obitelji u Hrvatskoj. (Davor Dijanović)

Čitluk

Predstavljanje zbornika Fra Lucijan Kordić – hrvatski književnik, franjevac, svećenik, emigrant u organizaciji OMH u Čitluku, Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskog slova održano je 25. listopada u čitlučkom Hotelu Brotnjo. O zborniku 26 radova s prošlogodišnjih 8. neretvanskih književnih, znanstvenih i kulturnih susreta o Kordiću su čitlučkoj publici govorili fra Šimun Šito Ćorić, fra Ante Marić, pjesnik Ljubo Krmek, hrvatski književnik Stjepan Šešelj, fra Miljenko Mića Stojić i Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk.  Fra Šimun Šito Ćorić govorio je o fra Lucijanovu pjesništvu, istaknuvši da se glavni temelji Lucijanove poezije granaju u četiri smjera. Jedan je prognanstvo, drugi orijentacija sna o povratku, treći njegov san o spasenju, a na četvrtom je mjestu Kordićeva religioznost i „orijentacija prema Bogu i dobroti“. Ocjenu Kordića dao je fra Miljenko Stojić ocrtavši fra Lucijanov lik i djelo, ali i vrijeme u kojemu je živio i stvarao. Podsjetio je i na to da je po Kordiću nazvana i književna nagrada za iseljeništvo: „Večeras sam rekao da bi bilo dobro da se ta nagrada što prije ukine, a to bi značilo da se svi ti pisci vrate ovamo pa da im se onda dodjeljuju i druge nagrade. Onda ćemo neku drugu nagradu nazvati njegovim imenom da opet budemo na istom.“ U glazbenom dijelu programa predstavljanja Zbornika o fra Lucijanu Kordiću nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo. (G. G.)

Grude 

U Ogranku MH u Grudama 17. listopada održana je izborna skupština. Za predsjednika je izabran Mario Bušić, a potpredsjednici su Stjepan Glavaš i Petar Majić, dok je tajnicom postala Zorica Zorić. Izabran je i nadzorni odbor od tri člana u sastavu: Jozo Marić, Vinko Čuljak i Mario Tica. Na izbornoj skupštini jednoglasno je usvojeno i izvješće o radu i financijsko izvješće Ogranka MH Grude, a upućene su i pohvale radu Ogranka koje su izrekli gospodarski tajnik i izaslanik predsjedništva MH iz Zagreba Damir Zorić, načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj te predsjednici ogranaka u Čitluku i Tomislavgradu Andrija Stojić i Mate Kelava. Ogranak u Grudama broji pedesetak članova, zalaganjem kojih je dosad tiskano više od 25 knjiga i mnoštvo kataloga, a priređen je i niz kulturnih manifestacija, poput tradicionalnih Matičinih dana i Šimićevih susreta. (G. G.)

Slavonski Brod

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu priređuje manifestaciju VI. sjećanje na Dragutina Tadijanovića (1905–2007), koja će se održati 4. studenoga. Manifestaciju otvara program Mali književni razgovori s povodom – Jesu li se mogli susresti Ivana i Tadija? u sklopu kojega će govoriti Ivan Medved, Sebastijan Golenić, Jasna Ažman, Vinko Brešić, Berislav Majhut, Irena Krumes Šimunović, Mario Crvenka. Na programu je također otvaranje izložbe Skulpture iz Gajeve 2 a, dodjela pjesničke nagrade i stipendija iz Zaklade Dragutina Tadijanovića najboljim studentima, misa zadušnica za Dragutina Tadijanovića te izvedba igrokaza učenika OŠ Dragutin Tadijanović pod mentorstvom Dunje Sokolar Tadija i Šegrt Hlapić – dječaci svoga doba. Manifestacija će se održati u Tadijanovićevu spomen-domu Franjevačkog samostana. (G. G.)

Trogir

U organizaciji Ogranka MH i Grada Trogira 19. rujna u Gradskoj vijećnici predstavljena je knjiga Čovjek i njegova sjena Ante Kovačevića, političara i bivšega saborskog zastupnika, u kojoj opisuje svoja stradanja i političke progone u SFRJ te višegodišnju zatvorsku kaznu koju je odslužio u Zenici. Predstavljanje je otvorio dogradonačelnik Trogira Radovan Slade Šilović, a o knjizi su govorili profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu Goran Dodig te novinar Josip Jović. Govoreći o sadržaju knjige, Šilović je podsjetio kako su svi veliki totalitarizmi nanijeli patnje i smrti milijuna ljudi, dodavši kako aktualna hrvatska vlast ne navodi komunizam kao zlo za čovječanstvo, produbljujući podjele u hrvatskom društvu. Dodig je istaknuo kako je teško očekivati Hrvatsku kakvu biamo htjeli bez unutarnje pomirbe. „Čovjek koji je desetak godina robijao u Zenici, koji je proživio te strahote i na kraju uspio oprostiti trebao bi biti uzor naše dobrote uz poruku da bez oprosta ne možemo dalje”, zaključio je. Emotivnim govorom obratio se skupu i autor Anto Kovačević, prisjetivši se teških dana robijanja u zatvoru u Zenici stihovima pjesme koju je tada napisao, poručivši za kraj: „Bit je svega moći oprostiti, jedino tako možemo ići dalje.” (Aleksandra Bilić Petričević)

Tuzla

U tuzlanskome ogranku MH ova je godina u znaku obilježavanja 10. obljetnice časopisa Gradovrh. Niz manifestacija i susreta, na razini bosanskohercegovačkih i međunarodnih Matičinih ogranaka i drugih društava s hrvatskim predznakom te prijateljskih društava drugih naroda, započeo je 23. listopada, a završit će 22. studenoga. Dani su započeli predstavljanjem jubilarnoga časopisa za književno-jezična, društvena i prirodoznanstvena pitanja koji obaseže 335 stranica i ma 27 priloga (arheologija, jezik, književnost, zemljopisno-etnološke teme, kultura, povijest i arhivski prilozi). Naslovljen je: Tuzla u Gradovrhu, desetljeće Gradovrha u Tuzli i sadrži priloge koji su u minulih deset godina objavljeni u Gradovrhu, a tematski su povezani s Tuzlom. Časopis su predstavile Vedada Baraković s Filozofskoga fakulteta u Tuzli i Jagoda Iličić, iz KŠC Sv. Franje. U umjetničkome dijelu večeri pjevao je zbor Društva Hrvatski dom pod ravnanjem Evice Cerić. Stihove iz Elegija fra Blaža Josića, pjesnika latinista iz Tuzle, govorile su Dajana i Božana Barušić iz KŠC-a. Deseti, redoviti, godišnji broj Gradovrha bit će predstavljen 15. studenoga. (Marica Petrović)

Vijenac 513

513 - 31. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak