Vijenac 513

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Kanconijer za Dušni dan

ZAGREB – Kanconijer, novi koncertni ciklus koji spaja Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a u vokalno-instrumentalnim djelima, započet će programom posvećenim Dušnom danu. U četvrtak, 31. listopada u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati, pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića, izvest će se Simfonija, diplomski rad Milka Kelemena, Balada za klavir i orkestar Natka Devčića, u interpretaciji solista Brune Vlaheka, te biblijska scena za muške glasove i orkestar Apostolska večera Richarda Wagnera, čija će ovo biti prva izvedba u Hrvatskoj.

Glazbeni salon
Gvozdanović

ZAGREB – „Već treću sezonu zaredom čarobne salone zagrebačkoga gornjogradskog bisera - Palače Gvozdanović, otvaramo čaroliji glazbe“, stoji u najavi Muzeja za umjetnost i obrt, organizatora ciklusa koji će ove jeseni obuhvatiti tri koncertna događanja. Na svakom koncertu probrani glazbenik predstavit će se u dva svjetla – kao prvorazredni solist, ali i sa svojim ansamblom kao posvećeni komorni glazbenik. Nakon koncerta Marca Grazianija i njegova klavirskog trija, 5. studenog u 20 sati u Visokoj 8 muzicirat će pijanist Danijel Detoni, a zatim Zagreb Trio, koji uz Detonija čine violinist Martin Draušnik i violončelist Pavle Zajcev. Na programu su djela Béle Bartóka, Franza Liszta, Dore Pejačević, Marka Ruždjaka i Dubravka Detonija.

Početak Porinove sezone

ZAGREB – Gudački kvartet Porin otvorit će svoju osmu koncertnu sezonu 6. studenoga u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Na programu bit će izvedbe Papandopulova Kvinteta za klarinet i gudački kvartet te Prvoga gudačkog kvarteta Béle Bartóka.

Glazbena tribina okrenuta prošlosti

OPATIJA – Glazbena tribina u Opatiji, koju od ove godine vode Silvio Foretić i Vanja Lisjak, od 7. do 10. studenoga proslavit će svoje 50. izdanje, a tom prigodom priređen je program koji „gleda unatrag“, na skladatelje, osnivače i organizatore koji su pokrenuli Tribinu. Uz izvedbe djela pokretača Tribine i ostalih djela nastalih u doba početaka Tribine, predviđene su i povijesne slušaonice i videoteke, koje će voditi Seadeta Midžić i Nikša Gligo. Tribinu će pratiti i retrospektivna izložba autorice Petre Pavić.

Središnji događaj Tribine bit će izvedba opere Svijetleći grad Ive Lhotke Kalinskoga, u povodu 100. obljetnice skladateljeva rođenja. Riječ je o prvoj suvremenoj rekonstrukciji opere, a izvest će je ansambli HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Redateljica opere je Saša Broz, a izvedbom će ravnati Nada Matošević. Na ostalim koncertima nastupit će Zbor HRT-a, Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan te jazz-pijanist Matija Dedić i sastav Jazziana Croatica Borne Šercara.

Virtuoso u gostima

SLAVONSKI BROD – Zagrebački ciklus mladih glazbenih umjetnika Virtuoso gostovat će 13. studenoga u Slavonskom Brodu, u dvorani Glazbene škole Slavonski Brod s početkom u 19.30 sati, s programom Njemački romantizam. Sara Novoselić, violončelo, i Domagoj Guščić, klavir, izvest će Schumannov Fantasiestücke, op. 73, Virna Kljaković svirat će Brahmsova Intermezza, op. 117, a Teitana Lutsyk, violina, Mislav Brajković, violončelo, i Ana Dadić, klavir, izvest će Mendelssohnov Klavirski trio br. 1 u d-molu, op. 49.

Hrvatska glazba u
austrijskoj prijestolnici

BEČ – Deveti festival hrvatske glazbe u Beču, na kojem će hrvatski glazbenici prirediti trinaest koncerata, bit će održan od 5. studenoga do 11. prosinca ove godine. Festival poziva na otkrivanje hrvatskoga kulturnoga glazbenog krajolika, a na njemu će nastupiti osamdesetak hrvatskih i europskih glazbenika. Festival je uspostavio suradnju s mnogim austrijskim kulturnim ustanovama, zahvaljujući čemu je postao zajednički hrvatsko-austrijski projekt. Bogat glazbeni program sastavljen je od mješavine klasične glazbe, jazza i pop-rocka te hrvatske tradicijske izvorne klapske glazbe. Započet će koncertom ansambla Camerata Garestin u kapeli dvorca Hofburg, a završiti koncertom Kvarteta Gironcoli u sklopu projekta EU Minstrel.

O programu festivala: http://www.mic.hr/festival/wien/festival_articles/about.

 

Vijenac 513

513 - 31. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak