Vijenac 513

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Šegrt Hlapić u kinima

Od 7. studenog u skitnju hrvatskim kinima kreće Šegrt Hlapić, prva igranofilmska ekranizacija znamenitog romana za djecu Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić.

U drugom kinofilmu redatelja Silvija Petranovića (Družba Isusova), koji potpisuje i scenarij, dobrodušnoga mladog junaka tumači Mile Biljanović, njegovu nerazdvojnu Gitu Ena Lulić, a majstora Mrkonju Goran Navojec. U sporednim rolama nastupaju Milan Pleština kao Crni Čovjek, Hristina Popović koja tumači Majstoricu, Livio Badurina kao gospodar cirkusa i mnogi drugi. Producentica ostvarenja realizirana uz potporu HAVC-a je Maydi Mervar Petranović, direktor fotografije je Mirko Pivčević, montažer Andrija Zafranović, a autorica glazbe Anita Andreis. Priča koju svi jako dobro poznajemo prati pustolovine plemenitoga postolarskog šegrta koji nepravedno osumnjičen za krađu čizmica bježi od majstora Mrkonje i odlazi u svijet odlučan dokazati svoju nevinost, da bi putem upoznao djevojčicu Gitu i psa Bundaša te susreo Crnog Čovjeka. Valja se nadati da je autor uspio na film prenijeti barem dio šarma i zavodljivosti literarnog predloška koji oduševljava generacije djece i stvoriti djelo koje bi moglo ostvariti hitoidan potencijal sličan onom Koka i duhova.

Snima se Kosac

U okolici Zagreba nedavno je započelo snimanje filma Kosac suscenarista i redatelja Zvonimira Jurića (Onaj koji će ostati neprimjećen, Crnci). Projekt čiji scenarij supotpisuje Jelena Paljan, scenaristica nagrađivanog dokumentarca Sevdah Marine Andree Škop, realizira se u produkciji Kinorame agilne Ankice Jurić Tilić te uz potporu HAVC-a. Zamišljen je kao tjeskobna psihološka egzistencijalna drama u tri priče koje se odigravaju tijekom jedne noći u slavonskoj provinciji. U središtu je zbivanja šutljiv i povučen čovjek nadimka Kosac iza kojega je odslužena zatvorska kazna zbog silovanja, čime si je trajno promijenio život i preusmjerio budućnost te s čim se pokušava nositi baš kao i s ratnim traumama koje još oblikuju svakodnevicu i odnose u sredini u kojoj živi. Kosca utjelovljuje Ivo Gregurević, njegova je partnerica Mirjana Karanović, a u sporednim se ulogama pojavljuju Igor Kovač, Zlatko Burić, Lana Barić i Nikola Ristanovski. Za fotografiju je zadužen Branko Linta, montažerka je Dubravka Turić, scenografiju potpisuje Ivan Veljača, a kostimografiju Ivana Zozoli Vargović.

7. Pssst!

Od 7. do 9. studenog u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka u trešnjevačkom se Domu kulture održava 7. festival nijemoga filma Pssst! Od 2011. dotadašnjem programu sastavljenom od probranih kinotečnih naslova iz zlatnog razdoblja nijemog filma pridodana je vrlo zanimljiva međunarodna natjecateljska selekcija suvremenih a nerijetko i datumski vrlo svježih filmova bez zvuka, koji se natječu za glavnu nagradu festivala Veliki Brcko i Nagradu publike.

Naziv nagrade Veliki Brcko dakako potječe od naslova prvoga hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu, koji je davne 1917. u produkciji Croatia filma i prema scenariju Arnošta Grunda režirao Arsen Maas. Taj je film u međuvremenu izgubljen, a ostali su sačuvani tek snimci nekih prizora, pa je pohvalno da su u znak sjećanja na svojevrsnoga prvog domaćeg filmskog junaka organizatori festivala nagradu nazvali prema njemu. U natjecateljskom će programu tijekom dviju večeri biti prikazan 21 naslov, među kojima su i četiri domaća, filmovi Hommage à Steven Spielberg Ante Kuštre, State Ksenije Jurišić i Marka Bjelovarca, Toaletni papirko Ognjena Ivanovića i Nijemci Petra Novaka. Autori nijemih filmova zahtjevnu formu uglavnom uspješno koriste za stvaranje zrelih, dramaturški kompaktnih, stilski zaokruženih, tematski i izvedbeno raznorodnih i intrigantnih te ponekad manje ili više angažiranih pa i provokativnih naslova, što su dovoljni razlozi za posjet festivalu.

Vijenac 513

513 - 31. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak