Vijenac 512

Matica hrvatska

9. DANI MATICE HRVATSKE U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI, 9–30. listopada

Živ susret Slavonije i Matice

Ivana Petričević

Misija slavonskih ogranaka jest obogatiti i kulturno oplemeniti sredine u kojima vinkovački, vukovarski, županjski i iločki matičari djeluju, ostavivši u njima neizbrisiv trag

 

Ogranci Matice hrvatske u Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku, kao središta i ustrajni promicatelji kulturnoga, društvenog i znanstvenog života Vukovarsko-srijemske županije, već tradicionalno u drugoj polovici listopada – u suradnji sa Središnjicom Matice hrvatske – putem Dana Matice hrvatske održavaju razne programe i aktivnosti s područja književnosti i znanosti, likovne i glazbene umjetnosti, kao i scenske i medijske kulture, uključujući i predstavljanje kapitalnih Matičinih nakladničkih projekata. Misija ogranaka jest obogatiti i kulturno oplemeniti sredine u kojima vinkovački, vukovarski, županjski i iločki matičari djeluju, ostavivši u njima neizbrisiv trag. U programskoj knjižici Dana navodi se da su „Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji prigoda izravnijeg i življeg susreta Matice hrvatske i svih građana Županije. Dani su naš prilog izgradnji domovine i oblikovanju njezina kulturnoga života, susret generacija te poticaj i smjerokaz naraštaju koji dolazi nakon nas”.

 

 


Milan Bešlić, Kuzma Kovačić, Feđa Gavrilović i Dražen Švagelj na predstavljanju Kovačićeve monografije u Vinkovcima

 

 

 

Deveti dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji započeli su 9. listopada u Vinkovcima predstavljanjem monografije Kuzma Kovačić autora Milana Bešlića. Uvodno slovo iznio je Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima, izražavajući zadovoljstvo što vinkovački program Dana MH u Vukovarsko-srijemskoj županiji otvara upravo predstavljanje monografije posvećene akademskom kiparu Kuzmi Kovačiću (1952, Hvar), jednom od najvažnijih suvremenih hrvatskih umjetnika. Monografiju Kuzma Kovačić (AGM, Zagreb, 2013) predstavili su autor Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović i Kuzma Kovačić. Kipar Kuzma Kovačić o monografiji je rekao: „U ovoj knjizi pohranjen je moj cjelokupni kiparski opus, moj, manje-više, četrdesetogodišnji rad, a za svakoga umjetnika trenutak kada se njegovo djelo pohranjuje u tu škrinju blaga poseban je i zaista vrijedan čas jer se na taj način njegovo djelo čuva za pamćenje, vlastito i zajedničko. Mislim da sam u svom kiparskom radu u četrdeset godina uspio u nečemu što bih nazvao nastojanjem da se kiparstvu vrati njegovo dostojanstvo, da se mi kipari vratimo pravoj naravi kiparstva i jeziku kiparskom i da se na taj način osigura kontinuitet te vrijedne dionice hrvatske umjetnosti.“ Milan Bešlić istaknuo je da je Kuzma Kovačić kipar kojega je na suvremenoj hrvatskoj likovnoj apostrofirala kritika i prepoznala šira kulturna javnost kao autora posve specifična prepoznatljiva kiparskog izraza koji se razvijao u nekoliko grana u kojima je dao lijepa ploda prožeta zavičajnim podnebljem, Hvarom, odnosno mediteranskim, južnohrvatskim podnebljem i autorovim kršćanskim nadahnućem. „Riječ je o kiparu koji ima poetsku inklinaciju, koji spaja suvremenu umjetnost, čak i momente arte povera uporabe trošnih, efemernih materijala, s velikom kiparskom intuicijom i poznavanjem materijala“, kazao je Feđa Gavrilović.

U Dvorani OMH u Vinkovcima 11. listopada priređena je projekcija dokumentarnoga filma Blago Franjevačkog samostana i tragovi bosanskog srednjovjekovlja u Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu. Scenarij filma potpisuju fra Stjepan Duvnjak i Dubravko Lovrenović, a režiju Stipe Svetinović.

Ogranak MH u Vukovaru program je započeo 11. listopada u prostorijama Gradskoga muzeja u dvorcu Eltz. U goste Vukovaru došao je Ogranak Matice hrvatske iz Našica, predvođen predsjednicom Ogranka Silvijom Lučevnjak. U programu predstavljanja rada i postignuća našičkih matičara sudjelovali su i učenici i profesori našičke Osnovne glazbene škole Kontesa Dora te Tamburaškog društva Dora Pejačević, predvođeni ravnateljicom škole Marinom Kopri, koji su oduševili publiku. Prije glazbenog dijela programa posjetitelje su prigodnim riječima pozdravili predsjednik OMH Vukovar Dražen Živić i potpredsjednica Ogranka profesorica Lidija Miletić, ujedno predsjednica Organizacijskoga odbora vukovarskoga dijela 9. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. O radu našičkih matičara, uz prigodnu prezentaciju, govorila je predsjednica Silvija Lučevnjak te, među ostalim, istaknula da je Matica hrvatska kao najstarija hrvatska kulturna institucija pozvana odgovoriti na sve kulturne i društvene izazove u Hrvatskoj danas i da se u tom smislu ciljevi i misija današnje Matice ne razlikuje od njezinih izvorišnih polazišta. Uz brojne Našičane i Vukovarce na manifestaciji je bila i Dragica Holoker Radumilo, pročelnica vukovarskoga gradskog ureda za društvene djelatnosti, zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i nacionalne manjine.

Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji prigodnim su programom 12. listopada preseljeni u Ilok, u Muzej grada Iloka. Uvodnu riječ iznijela je predsjednica OMH u Iloku Marija Kovač, a potom je prisutne matičare te ostale posjetitelje pozdravio potpredsjednik Matice hrvatske iz Zagreba Stjepan Sučić. U programu su sudjelovali potpredsjednik OMH u Vinkovcima Tomislav Talanga, predsjednik OMH u Vukovaru Dražen Živić te predsjednik OMH u Županji Dubravko Tkalac. Nakon pozdravnih riječi uslijedile su recitacije (Iva Lukinac, Katarina Kalfić), koncert učenika Glazbene škole u Vukovaru (Danijel Jakovac, gitara, Andrej Činčurak, harmonika, i Gabrijela Činčurak, klavir) te pjevačka skupina Iločani.

U Gimnaziji M. A. Reljkovića u Vinkovcima 14. listopada održan je susret s hrvatskom književnicom i jezikoslovkom Nives Opačić, s kojom je razgovarala profesorica Višnja Sorčik, uz sudjelovanje gimnazijalaca. Nives Opačić predstavila je svoju zbirku putopisa Pod Velikim medvjedom, a potom je jednostavnim pristupom svima nazočnima, posebice učenicima, pojasnila mnoga pravopisna pitanja.

Na 9. danima Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u organizaciji OMH u Vinkovcima i OMH u Vukovaru, održat će se raznoliki programi – u Vinkovcima: predstavljanje Ogranka MH Slavonski Brod (Kritičko izdanje sabranih djela Ivane Brlić- Mažuranić), izložba u organizaciji Likovnoga odjela OMH u Vinkovcima (dvadesetak autora, likovnih umjetnika iz Vinkovaca, Osijeka, Slavonskoga Broda i studenata diplomskog studija Umjetničke akademije Osijek, predstavit će se likovnim djelima različitih likovnih pristupa i stavova, od realizma, simbolizma, apstrakcije do kazališne scenografije), projekcija fotografija Zvonimira Tanockog Tajni život kukaca, predstavljanje zbirke pjesama Tatjane Kurolt Ne bi bila, predstavljanje knjige Ivana Jurića Podrijetlo Hrvata: genetički dokazi autohtonosti (izdavač OMH u Vinkovcima), večer poezije Dionizija Švagelja, projekcija dokumentarnog filma o Đuri Perici Uznički prisjećaji, promocija knjige Ratka Bjelčića Zagonetni smotuljak (izdavač OMH u Vinkovcima) te niz glazbenih koncerata; u Vukovaru: Glagoljica, scenski prikaz studenata Filozofskoga fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, pod mentorstvom profesorice Milice Lukić, predavanje Velikani hrvatske znanosti i kulture – Ivan MeštrovićTijelo potopljeno u sliku i boju, predstavljanje godišnjaka OMH u Vukovaru Vukovarski zbornik 8 te predstavljanje knjige fra Marka Kurolta Treba li sve zaboraviti?! Spašavanje vukovarskog kulturnog blaga – dnevnički zapisi 1991–1999.

Vjerujemo da će žitelji Vukovarsko-srijemske županije prepoznati vrijednosti Dana te biti dio događanja u kojima se zrcali želja za bogaćenjem i širenjem književnih, filmskih, likovnih, glazbenih i svih ostalih vidika.

Vijenac 512

512 - 17. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak