Vijenac 512

Matica hrvatska

Komunikološka škola MH 2013: OKRUGLI STOL O ZLOSTAVLJANJU PUTEM ELEKTRONIČKIH MEDIJA

Tamna strana interneta

Lana Ciboci

Djeca uz nove medije provode većinu slobodnoga vremena, ali i onoga u školskim klupama. Naime, razvoj tehnologije, prije svega „pametnih telefona“, omogućio je mlađim generacijama da se koriste internetom gdje god se nalazili i što god radili. Istraživanje koje je 2010. proveo UNICEF, u okviru školskog programa Prekini lanac! usmjerena na prevenciju elektroničkog nasilja među djecom, pokazalo je da 96% djece u dobi od 10 do 15 godina koristi mobitelom i računalom, dok 85% njih ima pristup internetu. Gotovo polovica učenika služi se internetom svakodnevno, a njih 32% nekoliko puta tjedno. Svakodnevne aktivnosti tako sve više zamjenjuju one virtualne – dopisivanje s prijateljima, razmjenjivanje materijala, ali i životnih iskustava, prekidanje s ljubavnim partnerima… Ono što pritom zabrinjava, osobito kad su djeca i mladi u pitanju, sve je više zlostavljanja među vršnjacima, osobito na društvenim mrežama. Elektroničko nasilje, cyberbullying, nasilje putem interneta, virtualno nasilje, elektronički bullying – samo su neki od naziva za takav oblik nasilja među djecom i mladima. Pod elektroničkim nasiljem podrazumijeva se uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije poput elektroničke pošte, sinkronih pričalica, mobitela, tekstualnih poruka, internetskih stranica ili blogova kako bi se promoviralo namjerno i štetno ponašanje od strane pojedinca ili skupine s namjerom da našteti drugoj osobi. Najčešći oblik zlostavljanja na društvenim mrežama podrazumijeva stvaranje različitih grupa mržnje na kojima zlostavljači objavljuju uvredljive fotografije i snimke svojih vršnjaka, nazivaju ih pogrdnim imenima te ih ismijavaju.

O tom sve aktualnijem problemu bit će govora na okruglom stolu pod naslovom Izazovi suočavanja s elektroničkim zlostavljanjem u Hrvatskoj, koji će se održati 18. listopada s početkom u 10.30 u Palači Matice hrvatske. Gosti okruglog stola stručnjaci su koji se s problemom elektroničkog zlostavljanja susreću u praksi: Gordana Buljan Flander (Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba), Krunoslav Borovec, Danko Salopek i Dragan Josipović (predstavnici MUP-a), Vinko Filipović (Agencija za odgoj i obrazovanje), Marija Renić (Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu) i drugi.

Na okruglom stolu čut ćemo svjedočanstvo osobe koja je bila izložena cyberbullyingu u poznatom slučaju „Vinkovačke kurve“ te važne rezultate istraživanja koje je provela Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba. Okrugli stol otvoren je za javnost, a održava se unutar programa šeste Komunikološke škole MH, čija je ovogodišnja tema cyberbullying, tj. zlostavljanje putem elektroničkih medija.

Vijenac 512

512 - 17. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak