Vijenac 512

Glazba

Oživljeni Tijardović

Tatjana Alajbeg

Širem krugu hrvatske javnosti, a dijelom i splitske, Ivo Tijardović poznat je kao autor opereta Mala Floramye i Spli’ski akvarel te kao intendant, a manje se zna da je skladao i druga vrijedna djela te bio i libretist, dirigent, redatelj, slikar, scenograf, kostimograf, koreograf, prevoditelj i skladatelj filmske glazbe.

Tijardovićevi dani počeli su izvedbom Spli­’skog akvarela u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskim vodstvom Domenika Briškog, s glavnim ulogama povjerenim Ratomiru Kliškiću, Tajani Jovanović, Boženi Svalini, Vladimiru Gariću, Jeleni Posavec-Tušek i Goranu Markoviću, uz sudjelovanje zbora i orkestra Splitske opere te baleta splitskoga HNK. Druge večeri prikazan je izbor iz prvih dviju epizoda dokumentarno-igranog serijala Tijardović redatelja Željka Rogošića, uz Marina Kuzmića i koautora scenarija. Novi uradak HTV-a predstavio je Slobodan Prosperov Novak, a na promociji je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović uz druge državne dužnosnike. O dokumentarcu će se svakako moći više reći nakon što ga odgledamo u cijelosti.

Trećega dana predstavljena je knjiga Duška Kečkemeta Nepoznati Tijardović, koja govori o maestrovoj likovnoj djelatnosti. Vrijedan i zanimljiv prinos potpunijem upoznavanju Tijardovićeve svestranosti predstavili su urednik Marin Kuzmić, pisac predgovora Joško Belamarić i Tonći Šitin. Svečani događaj upotpunio je Gradski zbor Brodosplit, predvođen maestrom Vladom Sunkom, koji je vrlo dojmljivo izveo uzorne obrade omiljenih Tijardovićevih fragmenata.

Vijenac 512

512 - 17. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak