Vijenac 512

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Lifram Ane Petrović

Zagreb – Ciklus radova Lifram umjetnice Ane Petrović postavljen je u Galeriji AŽ, Atelijeri Žitnjak. U tekstu u povodu izložbe Luka Kuveždić piše kako su radovi izvedeni u različitim medijima (video, instalacija, fotografija, crtež), bolje rečeno na granicama tih medija, posjeduju izraženu svijest o mediju u kojemu su izvedeni, a u svim radovima autorica se bavi – što čini iz različitih medija i sredstvima tih medija – propitivanjem medija filma i uopće ulogom svjetlosti u njima. Kovanica Lifram nastala je kraćenjem engleskih riječi filmskih odrednica light i frame. Otvoreno do 17. listopada te na stranici www.a-z.hr.

Šesti Splitgraphic

Split – Šesti po redu Splitgraphic održava se u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici. Tema je ovogodišnjega bijenala održivost. Održivost se ove godine kao pojam promišlja dvojako – kao održivost manifestacije međunarodnoga grafičkog bijenala i kao održivost grafike kao medija u suvremenoj umjetnosti. Među četrdesetak odabranih umjetnika, Grand Prix ove je godine osvojila Poljakinja Marta Lech, a Nagradu za životno djelo Ivan Kožarić. Splitgraphic možete pogledati do 27. listopada, a ostale nagrađene potražite na www.splitgraphic.hr.

Kome pripada svijet?

Zagreb – U Galeriji VN do 24. listopada možete pogledati izložbu Kome pripada svijet? Margarete Kern. Iz galerije javljaju kako je riječ o nizu recentnih videoanimacija u kojima umjetnica stavlja tijelo u središte slike, kao prostor propitivanja političke subjektivizacije u vrijeme krize. Načinom korištenja montaže, te temama nezaposlenosti, krize, kolektiviteta i solidarnosti, film Kuhle Wampe, oder: Wem gehört die Welt? iz 1931. služi kao polazište radu Margarete Kern. Više informacija potražite na www.kgz.hr.

Trijenale akvarela

Karlovac – U Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu otvoren je 6. hrvatski trijenale akvarela u organizaciji Gradskoga muzeja Karlovac i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Od otprilike dvije stotine prijavljenih, na trijenalu je predstavljeno sedamdesetak autora koje su izabrali Nikola Albaneže, Aleksandra Gaella Gottwald i Feđa Gavrilović. Ovogodišnji je prvonagrađeni autor Siniša Reberski za Mapu Eshilove maglice s detaljima aglomeracija alfa, gama, kapa i tau. Izložba ostaje otvorena do kraja listopada. Više informacija na www.gmk.hr

Posveta Hiroshigi
Ane Ratković

Zagreb – Izložba Posveta Hiroshigi Ane Ratković otvorena je u zagrebačkoj galeriji Inkubator. Martina Bratić napominje kako umjetnica platna stavlja u specifičan suodnos s djelima Hiroshige, velikoga japanskog grafičara 19. stoljeća, gdje umjetnikovi drvorezi čine jasno inspiracijsko čvorište, gdje se suodnos elemenata konstruira u različitim dinamizmima. Autorica vjerno, prema Hiroshigi, razrađuje kompozicijske koordinate, ali redukcijom elemenata ostvaruje još čišći, otvoreniji i interpretativno potentniji prostor. Radove Ane Ratković možete razgledati do 25. listopada.

Jordan u Samoboru

Samobor – Samoborska galerija Prica ugostila je izložbu Jordan, izvod iz retrospektive. Kako piše Milan Bešlić, Jordanovo slikarstvo funkcionira na svim razinama unatoč brojnim novim medijima, a medij slike relevantan je diskurs suvremenog umjetnika koji ne gubi na autentičnosti. Ono propituje postojanje u njegovoj vječnoj, egzistencijalističkoj fragilnosti problematiziranoj poetski i intimistički otkrivajući nove prostore svojemu likovnom izrazu u spoznavanju vlastite biti. Izložba je otvorena do 10. studenog, a ostale informacije potražite na www.pousamobor.hr.

Novi postav u Laubi

Zagreb – Zagrebačka Lauba daje nam na uvid Nestalni postav #13. Nova kustosica Morana Matković u (ne)stalni je postav postavila radove Alema Korkuta, Ante Jerkovića, Davida Maljkovića, Ivana Fijolića, Ivana Kožarića, Ivane Franke, Jurja Dobrovića, Kristijana Kožula, Kate Mijatović, Lale Raščić, Lovre Artukovića, Marije Ujević-Galetović, Matka Vekića, Milivoja Bijelića, Nine Ivančić, Pume 34, Siniše Majkusa, Viktora Popovića, Zlatana Vehabovića i Zlatka Kopljara, dok su skulpture Ratka Petrića posuđene iz privatne zbirke Jadranke Fatur. Više na www.lauba.hr.

Vijenac 512

512 - 17. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak