Vijenac 512

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Hrvatska suvremena opera u Mađarskoj

SEGEDIN – Operna fantazija Posljednji ljetni cvijet skladatelja, dirigenta i redatelja Zorana Juranića izvedena je na međunarodnom festivalu ARMEL u mađarskom gradu Segedinu. Opera je nastala na narudžbu 27. MBZ-a u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada. Opera je praizvedena 28. ožujka ove godine u Novom Sadu, a zagrebačku premijeru imala je 8. travnja u okviru Muzičkog biennala. Libreto potpisuju Zoran Juranić i Luko Paljetak, scenografiju Žorž Draušnik, a autor je rasvjete Deni Šesnić. Opera Srpskoga narodnog pozorišta i prošle je godine sudjelovala na festivalu ARMEL s operom Mileva Aleksandre Vrebalov. Festival ARMEL posvećen je modernoj operi, a koncipiran je natjecateljski za operne pjevače. Ove godine do finala su stigli pjevači glavnih uloga Posljednjeg ljetnog cvijeta, mezzosopranistica Jelena Končar (Gospođica N. N.) i francuski tenor Kristof Ponse (Bert).

Orguljski opus
Césara Francka

ZAGREB – Nakon dvaju uspješnih koncertnih ciklusa integralnih izvedbi skladbi za orgulje Johanna Sebastiana Bacha i Dietricha Buxtehudea, orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić 13. listopada započeli su novi ciklus kojim će predstaviti orguljski opus francuskog orguljaša i skladatelja Césara Francka.

„Opus je to nevelik dimenzijama i broji tek 12 skladbi za orgulje, u kojima su, međutim, savršenstvo i jasnoća skladateljskog izraza prisutni u svakom, i najmanjem detalju, pa se upravo zbog snage i ljepote umjetničkog izraza Franckov opus za orgulje s pravom svrstava među najveća skladateljska ostvarenja u povijesti orguljske glazbe: orguljske opuse Johanna Sebastiana Bacha, Oliviera Messiaena i Maxa Regera.“ Koncerti će biti održani 10, 17. i 24. studenoga u Zagrebačkoj katedrali s početkom u 19.30 sati.

Koncert Jesenja sonata

SPLIT – Vladimir Kosjanenko na violi i Vesna Podrug za klavirom priredit će 21. listopada koncert nazvan Jesenja sonata, u foajeu splitskog HNK s početkom u 20 sati. Na programu će biti djela Mihaila Glinke, Johannesa Brahmsa i Rebecce Clarke.

Joshua Bell u Zagrebu

ZAGREB – Joshua Bell poznat je glazbenoj javnosti ne samo kao vrstan violinist nego i kao dirigent. Njegov posljednji izazov je mjesto umjetničkog voditelja orkestra Academy of St. Martin in the Fields, koji je poznat po profinjenom zvuku i izvanrednom muziciranju. Još kad su 1986. snimili prvi zajednički album, bilo je jasno da se između Bella i ansambla stvorila posebna veza. Na tom albumu prvijencu snimili su 1. koncert za violinu i orkestar u g-molu Maxa Brucha, koji će izvesti na svom zagrebačkom gostovanju u ciklusu Lisinski subotom. Na koncertu 23. listopada od 19.30 sati izvest će i Beethovenovu Petu simfoniju.

Verdijev Rekvijem
u Zagrebu i Rijeci

ZAGREB/RIJEKA – Zagrebačka filharmonija u Bijelom ciklusu, koji donosi program sakralnih djela vezanih za kršćanske blagdane, uz ovogodišnji blagdan Svih svetih, u petak 25. listopada priprema u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, znameniti Rekvijem Giusepepa Verdija. Izvedbom će ravnati Ivo Lipanović, a uz Akademski zbor Ivana Gorana Kovačića solistički će pjevati Francesca Sassu, Jelena Kordić, Tomislav Mužek i Ivica Čikeš.

Izvedbu tog čuvenog Rekvijema priredit će i ansambl HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, dan uoči blagdana Svih svetih, te ga priložiti i uz 200. obljetnicu rođenja Giuseppea Verdija. Tom interpretacijom ravnat će Nikša Bareza, a kao solisti nastupit će Makvala Aspanadze, Dubravka Šeparović Mušović, Branko Robinšak i Siniša Štork.

Mirta Špoljarić

Vijenac 512

512 - 17. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak