Vijenac 511

Glazba

Jazz ad libitum

Prva dama njemačkog jazza

Mladen Mazur

Predstavnike vokalnoga jazza još u vrijeme nekadašnje Zapadne Njemačke moglo se u toj zemlji izbrojiti na prste jedne ruke. U to su doba u sferi jazz-pjevanja dominirali među ženskim jazz-vokalima Inge Brandenburg, a među muškima Knut Kiesewetter. Bila je to situacija kad se u toj zemlji već nazirala snažna namjera stvaranja modernih instrumentalnih sastava u kojima jazz-vokal sa slobodnim improvizacijama baš i nije imao velikih mogućnosti izričaja. Vremena su se od tada na polju vokalnoga jazza u Saveznoj Republici Njemačkoj dosta promijenila.

 

 


Joan Faulkner

 

 

 

Uz niz instrumentalnih grupa tradicionalnoga jazza koje su se uspjele oduprijeti rock-jazzu, fuzijskom i free jazzu, svoje su mjesto na njemačkoj jazz-sceni našle i neke američke, i to uglavnom afroameričke pjevačice gospela, bluesa i jazza, pronašavši, što je zanimljivo, primjerene pratioce među europskim džezistima.

Među njima u ovom trenutku istaknuto mjesto ima Joan Faulkner, rođena u gradu Gary u saveznoj državi Indiani, koja se nakon brojnih uspjeha postignutih u zapadnoeuropskim državama skrasila u Njemačkoj, postigavši neupitnu karijeru širokog spektra interpretacije u kojem jazz igra jednu od glavnih uloga. Nije stoga neobično da je njemački tisak proglašava „prvim glasom jazza“ ili jednostavnije „The Voice“ – „Glas“. Prošla je Joan Faulkner dug, ali za takav tip vokalne interpretacije gotovo uobičajen put. Kao kći crnačkoga propovjednika vrlo je rano „propjevala“ u crkvi, da bi se poslije poput nekih drugih razvila u profesionalnu interpretkinju široj publici uvijek prihvatljiva i popularnoga crnačkog glazbenog izričaja. Među svojim brojnim i gotovo uvijek uspješnim i dobro posjećenim nastupima, Joan Faulkner nije mnogo birala prostore, pa ju je primjerice u Njemačkoj, gdje već dulje vrijeme živi, upoznala publika brojnih jazz-klubova, ali i velikih koncertnih dvorana, primjerice u Frankfurtu ili velebnoj Westfalenhalle u Dortmundu. U takvim prostorima za otvaranja su je svojih koncertnih nastupa odabrali primjerice Ray Charles, ali i Percy Sledge. Nastupila je i u programima brojnih međunarodnih jazz-festivala, u Hrvatskoj dosad samo jedanput u sklopu programa Međunarodnoga festivala tradicionalnog jazza u Varaždinu, ali i tada uz pratnju svoga stalnog mađarskog pijanista Gusztava Csika. Pjevala je i snimala uz poznate big bendove, poput onih Huga Strassera, Thila Wolfa, Horsta Jankowskog, Gustava Broma i Petera Herbolzheimera, te 1983. i uz Big band Radiotelevizije Ljubljana uz dirigenta i aranžmane Jože Privšeka. Kao članica Gospel sastava s triom vokala Three Ladies of Blues nastupit će uskoro i na festivalu jazza u Novom Sadu. Ne bi trebalo zaboraviti ni diskografiju Joan Faulkner, gdje valja istaknuti CD-izdanja A Tribute To Count Basie ostvarenu s Big bandom Radiotelevizije Ljubljana te From The Heart i Journey Called Life s malim sastavima.

Atraktivna Joan Faulkner jedan je danas u Europi od ne tako brojnih, ali autentičnih interpreta američke crnačke glazbe, pjevačica neobično široka repertoara, koja uvijek spontanošću i tipom interpretacije privlači velik broj slušatelja te se nadamo da će se koncertnim nastupom predstaviti i uz neki od big bendova koji djeluju u Zagrebu.

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak