Vijenac 511

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Ljudski habit
Biserke Baretić

Zagreb – U zagrebačkoj Galeriji Mazuth otvorena je izložba Ljudski habit Biserke Baretić. Iva Körbler u katalogu izložbe piše kako nove slike Biserke Baretić govore u prilog tezi kako u njezinu slučaju nije riječ o slikarskom senzibilitetu koji je u potpunosti, gotovo autistično izdvojen i izoliran od toka stvarnosti i koji je bez povijesti, unutrašnje evolucije oblika i motiva te kauzalnosti. Njezin je stilski rukopis određivan kao trojstvo nadrealističkih, egzistencijalnih i metafizičkih impulsa, naglašeno autoreferencijalnog i hermetičnog polazišta. Izložba je u Sloboštini otvorena do 17. listopada.

Vani Maje Rožman

Zagreb – Kabinet grafike HAZU ugošćuje izložbu Vani / Outside umjetnice Maje Rožman, dobitnice Nagrade HDLU-a na grafičkom trijenalu. Ana Petković u katalogu objašnjava kako se u novonastaloj seriji grafika nastavlja načeta studija materijalizacije ne-prostora, paralelnih svjetova lišenih svih koordinata realnog, gdje Rožmaničin alter ego Dorothy uživa u nelogičnostima bajkovite i fluidne atmosfere vlastite podsvijesti. Izložba je otvorena do sredine listopada. Više informacija potražite na www.kabinet-grafike.hazu.hr.

Na zemlji Kate Mijatović

Osijek – Vrlo zanimljiv osječki kulturni projekt POPUP, u prostori bivše trgovine Franco, nastavlja djelovanje s izložbom Na zemlji Kate Mijatović. Aludirajući na naslov svog ovogodišnjeg venecijanskog projekta Između neba i zemlje, Kata Mijatović uvodi nas u sadržaj izložbe postavljajući naizgled jednostavno pitanje na koje odgovor smješta u kontekst našeg postojanja na zemaljskoj kugli. Izložba je popraćena recentnim tekstovima snova iz online-projekta Arhiv snova. Projekt traje na http://popupos.blogspot.com, a izložba je otvorena do 4. listopada.

Novi ciklus
Martine Vrbanić

Zagreb – Program Vrata širom otvorena u Galeriji Događanja Kulturnoga centra Peščenica ugošćuje slike Martine Vrbanić.

Ivana Gabrić piše kako novi ciklus odiše daškom nostalgije za dobrim starim vremenima naših djedova i baka, kada su ljudi živjeli polaganije, mirnije... Tako je umjetnica u svojim radovima željela petrificirati neke predmete iz djedove zbirke antikviteta ne bi li ih napravila trajnijima, vječnima, bezvremenskima. Organizator je izložbe otvorene do 12. listopada Kvartura. Više informacija potražite na www.kcp.hr.

Dijalog u Klanjcu

Klanjec – U Galeriji Antuna Augustinčića možete pogledati izložbu Dijalog gdje se, svojim radovima, susreću dva umjetnika koja dijeli gotovo trideset godina: Petar Popijač i Božidar Pejković s radovima Uniforma i Forma. Riječ je o instalaciji u stalnom postavu Galerije, svojevrsnom skulpturalnom dijalogu dviju generacija, likovnom razgovoru kipara i kustosa s mirotvornom temom. Postavljena je naime u povodu Međunarodnoga dana mira, a otvorena do sredine listopada.

Promatrači Ivane Popović

Opatija – Na prvom katu Vile Angiolina, u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji, postavljeni su Promatrači Ivane Popović. Kiparski je to projekt koji traje od 2011. kao neobična autoričina igra s prikazom fenomena promatranja stvarnog događaja. Autorica kaže kako su je, kad se upustila u izradu tih lica, ona sama dovela do odmaka od njihove tehničke stvarnosti započevši pustolovinu promatranja raznih rizičnih prenapregnutih situacija iz života ljudi. Promatrače možete pogledati sve do 4. studenog te se informirati na www.hrmt.hr.

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak