Vijenac 511

Druga stranica

Konferencija za medije u povodu 34. zagrebačkih književnih razgovora, 30. rujna

Književnici i suvremena Europa

Martina Lončar

Što danas znači književnik i književnost? U čemu je navlastita vrijednost književnosti naspram drugih umjetnosti? Koje su vrste institucionalne pomoći dostupne u Europi književnicima i po koju cijenu? Samo su to neka od pitanja koja će od 3. do 6. listopada problematizirati 34. zagrebački književni razgovori u organizaciji Društva hrvatskih književnika, koji se u godini pridruživanja Hrvatske Europskoj Uniji bave aktualnom temom – Položajem književnika u suvremenoj Europi. Međunarodni karakter manifestacije potvrđuju gosti iz devet zemalja, koji će svoja iskustva podijeliti s osmero domaćih predstavnika, a razgovori će se nakon predstavljanja pete knjige iz biblioteke ZKR-a završiti tradicionalnim izletom, ovoga puta u Križevce.

Zagrebački književni razgovori održavaju se u kontinuitetu od 1966. i zasigurno su, uz mnoga redovita događanja u DHK-u, jedna od njegovih najvažnijih manifestacija, istaknuo je član Povjerenstva ZKR-a Dubravko Jelačić Bužimski. S njim se složio i predsjednik Povjerenstva Zdravko Gavran, dodavši kako je manifestacija tijekom svoje  povijesti ugostila više od tisuću sudionika te pridonijela proširivanju i produbljivanju vidika, razvijanju međunarodnoga razumijevanja na planu jezika, književnosti i kulture, ali i bila oblik promicanja hrvatske književnosti u drugim kulturama. Voditeljica programa Ana Janković Čikos istaknula je kako su gostovanjima obuhvaćena šarolika geografska područja, od Velike Britanije i Norveške, preko Grčke i Portugala do Njemačke, Slovačke, Makedonije, Bugarske i Slovenije te dodala kako je posljednjih godina manifestacija pokrenula biblioteku pa će tako biti predstavljena knjiga Nikole Đuretića The Almanac of death and disappearance te zaključila kako se sva izlaganja objavljuju u časopisu Društva The Bridge na engleskom, ili u prijevodu na engleski, te u časopisu Republika u prijevodu na hrvatski.

Organizatori manifestacije najavili su kako je okvirna tema sljedećih razgovora godina 1914. i njezine posljedice za europsku književnost, a u to će se vrijeme navršiti i 60. obljetnica objavljivanja prve zbirke pjesama pokretača Zagrebačkih književnih razgovora, Slavka Mihalića, čija se pjesma Majstore, ugasi svijeću čini dobrim uvodom u problematiku ovogodišnje manifestacije.

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak