Vijenac 511

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Njemačka se oprostila od Marcela Reich-Ranickog

NJEMAČKA – Više stotina ljudi oprostilo se na frankfurtskom groblju od Marcela Reich-Ranickog, najpoznatijega njemačkog književnog kritičara, koji je umro 18. rujna u 93. godini.

Na pogrebu su bili i njemački predsjednik Joachim Gauck, premijer pokrajine Hessen Volker Bouffier, frankfurtski gradonačelnik Peter Feldmann. Višestruko nagrađivan publicist, u medijima nazivan njemački „književni papa“, više godina vodio je TV-emisiju Književni kvartet, koja je postizala milijunsku gledanost, a pisao je za tjednik Zeit, dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung i druga izdanja. Reich-Ranicki uvelike je utjecao na njemački književni i kulturni život, njegove oštre kritike bile su popularne i u široj javnosti, a pisac Martin Walser po njemu je stvorio protagonista romana Tod eines Kritikers. Reich-Ranicki rođen je u Poljskoj u židovskoj obitelji koja se poslije preselila u Berlin, gdje se školovao. Za vrijeme rata vraćen je u varšavski geto, koji je preživio zajedno sa suprugom Teofilom, iako je gotovo cijela njegova obitelj deportirana i ubijena. Godine1958. ipak se vratio u Njemačku i potpuno posvetio književnosti. Godine 1999. objavio je autobiografiju Mein Leben.

Preminuo Antonio
Ramos Rosa

PORTUGAL – António Ramos Rosa, jedan od najpoznatijih suvremenih portugalskih pjesnika te esejist, kritičar i prevoditelj, umro je u 88. godini u Lisabonu.

„Ne postoji neki portugalski pjesnik 20. stoljeća koji se tako radikalno angažirao za književnost“, napisao je dnevnik Público o njegovoj smrti. Rođen 1924, Ramos Rosa radio je kao službenik, dok 1958. nije objavio prvu pjesničku zbirku O Grito Claro. Napisao je ukupno osamdesetak knjiga i nagrađen je najvažnijim nacionalnim i brojnim međunarodnim nagradama.

Dodijeljena književna
nagrada Europske Unije

NJEMAČKA – Marica Bodrožić, njemačka spisateljica hrvatskoga podrijetla, jedna je od dobitnica ovogodišnje književne nagrade Europske Unije.

Marica Bodrožić, koja je kao desetogodišnjakinja došla s roditeljima u Njemačku, nagrađena je za roman Kirschholz und alte Gefühle o ratu u bivšoj Jugoslaviji, a priznanje dijeli s jedanaestero kolega iz različitih europskih zemalja. Kako je rekla europska povjerenica za kulturu Androulla Vassiliou na književnom sajmu u švedskom Göteborgu, riječ je o „fantastičnim novim autoricama i autorima“. Nagrada je dotirana s 5000 eura, s dodatkom subvencije za prijevod djela na druge europske jezike. Ostali su dobitnici Isabelle Wéry (Belgija), Faruk Šehić (BiH), Kristian Bang Foss (Danska), Lidija Dimkovska (Makedonija), Meelis Friedenthal (Estonija), Katri Lipson (Finska), Tullio Forgiarini (Luksemburg), Ioana Pârvulescu (Rumunjska), Gabriela Babnik (Slovenija), Cristian Crusat (Španjolska) i Emilios Solomou (Cipar).

Umro Álvaro Mutis

KOLUMBIJA – Kolumbijski pisac Álvaro Mutis umro je u 90. godini u Meksiku.

Uz Gabriela Garcíju Márqueza najpoznatiji suvremeni kolumbijski pisac, Mutis je 1948. objavio prvu pjesničku zbirku La Balanza. Knjiga La nieve del Almirante (1986) bila je početak njegova najpoznatijeg djela, serije od sedam kratkih romana Empresas y Tribulaciones de Maqroll el Gaviero. Mutis je dobitnik brojnih književnih nagrada, uključujući kolumbijsku Naionalnu književnu nagradu (1974), francusku Prix Médicis (1989), Nagradu princa od Austrije za životno djelo (1997), Nagradu Miguela Cervantesa (2001). Mutis je rođen 1923. u Bogoti kao sin kolumbijskih diplomata, prve je godine proveo u Bruxellesu, a 1956. otišao u Meksiko, gdje se zauvijek nastanio. Uz književnu je karijeru imao i više drugih zanimanja, uključujući pet godina rada kao direktor odnosa s javnošću za Standard Oil i dvadesetak godina kao menadžer u Twentieth Century Foxu za Latinsku Ameriku. Pedesetih godina Mutis je proveo oko godinu dana u meksičkom zatvoru zbog navodnih financijskih malverzacija u Standard Oilu, o čemu je pisao u knjizi Diario de Lecumberri.

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak