Vijenac 511

Kazalište

Kazališni globus- svijet

Jasen Boko

 

Udarac u lice društvu

Moskva – Gogolj centar, najnovije moskovsko kazalište, nastavlja s istraživanjem reinterpretacije filmskih klasika na sceni. Nakon Viscontijeva Rocca i njegove braće i von Trierovih Idiota na red je došao Fassbinder, na temelju čijega je filma Ali: Strah jede dušu nastala produkcija Strah u režiji Vladislava Nastavševa. U radikalnoj dramatizaciji Ljube Strižaka i ova je produkcija izravan udarac u lice društvenoj stvarnosti. Ona se ne bavi važnim društvenim problemima, ona ih hvata za vrat, baca na pod i udara po njima, zapisala je kritika. I sve to radi vrlo inteligentno i s mnogo razumijevanja i mudrosti pa je efekt Straha iznimno dojmljiv. U ovom projektu skupina umjetnika locira problem, usredotočuje se na njega i s kirurškom preciznošću na njemu radi dva sata koliko traje predstava. Priča govori o mladom Tadžiku koji se doselio u Moskvu radi posla i starijoj ruskoj ženi koja radi kao čistačica, a koji se slučajno sreću. Odnos se pretvara u ozbiljnu vezu koja razbjesni susjede, pogotovo kad par objavi da će se oženiti. Ipak, nije riječ o melodrami, već o studiji ljudi koji se odluče biti drukčiji i izvan društvenih standarda u društvu punom predrasuda. Pritisak i mržnja društva prema različitosti i ovdje ima dramatične posljedice, a kazalište otvoreno prije sedam mjeseci ovom je produkcijom pokazalo umjetničku beskompromisnost i kompetenciju.

Postapokalipsa i Simpsoni

New York – Prave panegirike izazvala je njujorška premijera drame Gospodin Burns, postelektrična drama Anne Washburn, praizvedene u kazalištu Plawrights Horizons. Otrovna i otrežnjujuća vizija američke budućnosti događa se nakon apokalipse, a nudi niz misli i ideja koji publiku ostavlja potpuno šokiranom i motiviranom na razmišljanje kamo to ide zemlja u kojoj žive. Ovaj je komad tih, smiren, bolan i prilično mračan, čak i doslovno, jer, nakon smaka svijeta, očekivano, nema ni struje. Oni koji su preživjeli katastrofu do koje je došlo zbog masovnog otkazivanja nuklearnih elektrana i radijacije okupljaju se u šumi kako bi pričali priče, poput Boccacciovih junaka u Dekameronu. No ova skupina preživjelih pokušava se do detalja sjetiti poznate televizijske priče: jedne epizode Simpsonovih, poznatoga crtanog serijala. Ta epizoda postaje emotivni most prema prošlosti i budućnosti i priča o nama danas. Iznimna drama zaživjela je u odličnoj režiji Stevea Cossona postavši jedna od najzanimljivijih produkcija u New Yorku.

Mnogo vike oko „stare“ podjele

London – Da se promašaji događaju i u najboljim teatrima i s najboljim glumačkim podjelama, potvrdio je primjer premijere Shakespeareove Mnogo vike ni oko čega u Old Vicu, s Vanessom Redgrave i Jamesom Earlom Jonesom u ulogama Beatrice i Benedicka. Redatelj Mark Rylance radnju je smjestio u Englesku na kraju Drugoga svjetskog rata, on je američki vojnik, ona seoska djevojka. Možda bi to i moglo funkcionirati da oboje glumaca nisu jednostavno odveć stari za svoje uloge, tvrdi kritika. Slavni glumci zaista nemaju godine dvoje mladih iz Shakespeareove komedije, a ni smještanje u ruralnu Englesku 1944. nema nikakvo logično uporište. Mnogo više nego na glumce, koje je povremeno bilo tužno gledati kako nas uvjeravaju u svoju mladost, primjedbe idu na račun nekompetentne režije, a jedino što produkciju u rijetkim trenucima čini suvislom jest nekoliko dobrih epizodnih uloga. Produkcija je ostavila dojam predstave u kojoj je dvoje velikih glumaca prepušteno borbi pronalaženja karaktera koje igraju.

Gavran na tri kontinenta

Novosibirsk, Klapeida, Hyderabad – Miro Gavran, naš najizvođeniji dramski pisac u inozemstvu, i dalje je vrlo popularan na stranim pozornicama. U kazalištu Red Torch u ruskom Novosibirsku prošlog je tjedna premijerno izvedena njegova drama Sve o ženama, u režiji Konstantina Kolesnika, kojoj je to 37. premijera na svjetskim pozornicama. Također prošlog tjedna premijerno je izveden i Pacijent doktora Freuda, u Gnjilanima na Kosovu, u režiji Ersona Zymberija, a prije mjesec dana i Indija je vidjela još jednu dramu Mira Gavrana, Noć bogova, na hindu jeziku, a u teatru Turiya u Hyderabadu. Nova uspješna serija bit će zaključena potkraj ovoga tjedna u Litvi: u gradu Klapeidi, u istoimenom teatru, premijerno će se izvesti Parovi našeg autora. Time će u Klapeidi biti zaokružena cijela Gavranova trilogija o muško-ženskim odnosima, jer otprije u tom kazalištu igraju njegove drame Sve o muškarcima i Sve o ženama, koje će biti prikazane zajedno s Parovima, odmah nakon premijere.

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak