Vijenac 511

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Tramvaj zvan žudnja
u INK-u

Istarsko narodno kazalište u Puli kazališnu sezonu započinje premijerom predstave Tramvaj zvan žudnja Tennesseeja Williamsa u režiji i dramaturškoj obradi Dražena Ferenčine. Iznimna Williamsova drama, uz filmsku adaptaciju s Elizabeth Taylor u ulozi Blanche DuBois i Marlonom Brandom u ulozi Kowalskoga, često je postavljana i na hrvatskim pozornicama.

Ovoga puta Dražen Ferenčina dobio je priliku raditi s mladim ansamblom INK-a, a u autorskom timu predstave su Igor Vasiljev (scenografija), Marita Ćopo (kostimi), Deni Šesnić (oblikovanje svjetla), Rajko Pavilić (scenski pokret) i Igor Karlić (glazba), dok u predstavi glume Helena Minić (Blanche), Petar Ćiritović (Kowalski), Lana Gojak (Stella), Davor Svedružić (Mitch), Šandor Slacki, Filip Lugarić, Rade Radolović i Gordana Matana.

Snajper u ZeKaeM-u

Hrvatski pisac Damir Karakaš, čije su novele i romani doživjeli i filmske i kazališne adaptacije, napisao je jednu od drama što ih je Paolo Magelli prije koju godinu postavio na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih pod zajedničkim nazivnikom Zagrebački pentagram. Ovoga puta Karakaš se zagrebačkoj publici predstavlja vrlo intimnim i komornim dramskim tekstom Snajper, čija je praizvedba u režiji Franke Perković najavljena za 11. listopada. U predstavi glume Hrvojka Begović, Frano Mašković i Vedran Živolić.

Bajka o zlatnoj ribici
u ZKL-u

Zagrebačko kazalište lutaka 11. listopada izvest će premijeru predstave Bajka o zlatnoj ribici koju je, prema poznatoj Puškinovoj bajci, adaptirala Kosovka Kužat Spajić. Redatelj predstave Zoran Mužić prilagodio je jednu od dugovječnijih dramskih adaptacija potrebama i interesima suvremenih malih gledatelja, koji će uz motive Puškinove bajke i šarolike lutke dobiti pouku o zlim učincima pohlepnih želja i ljudske nezasitnosti.

Gavelline večeri

Ovogodišnje Gavelline večeri započinju 11. listopada gostovanjem Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, koje će izvesti predstavu Zločin na Kozjem otoku Uga Bettija u režiji Georgija Para. Prema izboru glumca Borisa Svrtana, zagrebačka će publika do 19. listopada moći pogledati Marinkovićevu Gloriju u režiji Zorana Mužića i produkciji Šibenskoga narodnog kazališta, predstavu Cyrano Edmunda Rostanda u produkciji Teatra Manje je više i Teatra na Trešnjevci u režiji Ivice Kunčevića, Pritiske moje generacije Dine Pešuta u režiji Same M. Streleca i produkciji Drame HNK u Splitu, Krležina Tri kavaljera frajle Melanije u režiji Georgija Para i izvedbi HNK-a u Varaždinu, Voltaireova Candidea ili o optimizmu u izvedbi Dramskog kazališta Gavella i režiji Kreše Dolenčića, predstavu U znaku Vage po motivima novela Ranka Marinkovića u produkciji Drame HNK u Zagrebu te (izvan konkurencije za nagradu) predstavu John Gabriel Borkman u režiji Mateje Koležnik, koju će, prema drami Henrika Ibsena, izvesti Narodno gledalište iz Maribora.

Bobijevi dani smijeha

U Histrionskom se domu, od 15. do 26. listopada, drugi put održavaju Bobijevi dani smijeha, posvećeni velikom glumcu Josipu Bobiju Marottiju. Dobri duh Histriona, kako su ga običavali zvati, prošle godine dobio je svoj festival posvećen komediji. U desetak dana, koliko Bobijevi dani traju, publika će moći pogledati histrionske Muke po Iveku (15. 10), Škandal na vuglu Vlaše i Koturaške (20. 10) i Gospodsko dijete (26. 10), a na programu su gostujuće predstave hrvatskih (kazalište Zorin dom s predstavom Izbaci uljeza, 16. 20; HNK Varaždin s Plautovom Komedijom o loncu, 17. 10; Kerempuh s predstavom Ne igraj na Engleze, 21. 10; HNK u Osijeku s Camolettijevom Pidžamom za šestero, 22. 10; Gavella s predstavom U ime novca, 23. 10; Kazalište Virovitica s Ruzzanteovom Mindenfelom 24. 10) slovenskih (Privatna produkcija s predstavom Od tišine do glazbe 25. 10) i srpskih (Pozorište Slavija 19. 10. i Teatar kraljice Natalije 18. 10).

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak