Vijenac 511

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Bugojno

Matica hrvatska dobila je devetnaesti ogranak u Bosni i Hercegovini. U nazočnosti predstavnika kulturnih, vjerskih i političkih ustanova te brojnih uzvanika iz Hrvatske u Kristalnoj dvorani Općine Bugojno održana je Osnivačka skupština Ogranka MH. Nakon što je javnim glasovanjem usvojena Odluka o osnivanju i Pravila Ogranka, za predsjednika Ogranka izabran je Antonio Džolan, a za njegova potpredsjednika Bruno Vujević. Za dva člana predsjedništva izabrani su Anita Visković i Nikica Vujević, a Dragana Brnada za tajnicu. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Adrijana Bagarić, Sandra Maleta i Jozo Miletić.

Čestitke i riječi potpore mladim članovima uputili su Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno; Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske; fra Perica Vidić, predsjednik MH, Ogranak Sarajevo i ostali uvaženi gosti, mahom predsjednici i članovi bosanskohercegovačkih ogranaka MH. Govoreći o snažnu odjeku Matice u svijetu i u nas, potpredsjednik MH Stjepan Sučić istaknuo je da već 170 godina knjige Matice hrvatske pozivaju da budemo odgovorni i da mislimo, da ne budemo publika jeftinih filmova i jeftine zabave, nego narod knjige, dodavši kako Matičine knjige svjedoče o njezinu zanimanju i otvorenosti za cjelinu svjetske književnosti i kulture.

Uzbuđenje i zadovoljstvo postignutim pokazao je novoizabrani predsjednik Ogranka akademski kipar Antonio Džolan. Zahvalivši svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju svečanosti osnutka Ogranka, naglasio je kako to nije prvo Matičino djelovanje na prostoru Bugojna. Matica je naime trag u povijesti grada u srcu Bosne ostavila još 1897, kada su njezini članovi odigrali prvu priredbu i osnovali prvu hrvatsku čitaonicu u Bugojnu. Džolan je naglasio da će se Ogranak u Bugojnu temeljiti na pisanoj riječi i očuvanju tradicije. (G. G.)

Buje

Debitantska zbirka pjesama Novigrađanina Davora Hačića (1974) Rasute perle premijerno je predstavljena u Muzeju Lapidarium u Novigradu 27. rujna. Knjiga je tiskana ove godine u nakladi OMH Buje, a uz potporu Grada Novigrada i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. Uz autora, zbirku su predstavili urednik izdanja Zlatan Varelija i recenzentica Sanja Petrov Vlahović. (G. G.)

Čitluk

U sklopu ovogodišnjih Dana berbe grožđa 21. rujna u organizaciji čitlučkog Ogranka MH uz otvaranje izložbe slika akademskog slikara Branimira Dorotića predstavljena je biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti. Na predstavljanju su govorili predsjednik OMH Čitluk Andrija Stojić, glavni tajnik MH Zorislav Lukić te akademici Stjepan Damjanović i Josip Bratulić. Damjanović je podsjetio kako su Stoljeća utemeljena kako bi se probralo ono najbolje iz književne tradicije naroda i kako bi se to ponudilo suvremenicima. „Naša je serija stigla do broja 117, a kada bude gotova, stići će do broja 300. Nastoji se da se tu nađu najvrednija djela od srednjovjekovlja do naših dana, u prvom redu lijepe književnosti, ali i drukčije.“ Akademik Bratulić istaknuo je da Stoljeća objavljuju tekstove pametnih ljudi na čijim je knjigama uspostavljena naša civilizacija. (G. G.)

Dubrovnik

U sklopu književne manifestacije 25. knjiga Mediterana u Zavodu HAZU-a u Splitu dubrovački Ogranak MH predstavio se 23. rujna recentnim izdanjima. Na predstavljanju sudjelovali su Luko Paljetak, Tonko Maroević, Slobodan Prosperov Novak, Ivana Prijatelj-Pavičić i Darko Matičević.

Predstavljeno je dvadesetak izdanja, među kojima se ističu knjiga Književna kritika o Luku Paljetku 1965–2012, zatim djelo Ivane Prijatelj-Pavičić U potrazi za izgubljenim slikarstvom, Dubrovačke elegije Luja Vojnovića te slikovnice s temom znamenitih Dubrovčana, među kojima su Marin Držić, Miho Pracat, Ruđer Bošković, Marin Getaldić i Stjepan Gradić. Na kraju predstavljanja Slobodan Prosperov Novak govorio je o knjizi Euridiče Paskoja Primovića. (Ivica Luetić)

Jelenje

U Općini Jelenje u Primorsko-goranskoj županiji početkom listopada bit će osnovan Ogranak Matice hrvatske. Osnivačka skupština bit će održana na Dan neovisnosti Hrvatske 8. listopada, u Domu kulture u Dražicama. Istoga dana bit će otvorena izložba starih knjiga pod motom Tražimo najstariju knjigu na Grobnišćini. „Ovo je ujedno poziv zainteresiranima da se uključe u rad jelenjskog Ogranka MH, ali i poziv mještanima koji žele sudjelovati u izložbi da na svojim tavanima, konobama i podrumima potraže stare knjige“, istaknuo je inicijator osnutka Ogranka Ivoslav Ban. (G. G.)

Livno

U organizaciji Ogranka MH u Livnu u povodu proslave Dana općine Livno održana je javna tribina Nad stoljećima jezika hrvatskoga. Predavač Milan Mihaljević, znanstveni savjetnik Staroslavenskog instituta iz Zagreba i rođeni Livnjak, govorio je o uporabi latinskoga, crkvenoslavenskog i hrvatskog jezika u ranom srednjem vijeku na prostorima na kojima su živjeli Hrvati. Tribinu su glazbenim nastupom uveličali Franjo Vilhar, Slavica Krljež i Hana Džonlagić, učenici Osnovne glazbene škole. (G. G.)

Mostar

U emisiji Hrvatske televizije Fokus, emitiranoj 30. rujna, dan uoči početka popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, gostovao je predsjednik Ogranka MH u Mostaru Josip Muselimović. Muselimović je kao dugogodišnji pravnik govorio o važnosti popisa za Hrvate u BiH kroz prizmu problema s kojima se jedan od tri konstitutivna naroda svakodnevno susreće. Posebno je istaknuo pitanje zatiranja gospodarskoga potencijala Hrvata u BiH s propašću Hercegovačke banke, a osvrnuo se i na gašenje televizije Erotel, čime je u bosanskohercegovačkom medijskom prostoru hrvatski glas dokraja utišan. Predsjednik mostarskog ogranka govorio je i o važnoj ulozi Matice hrvatske u misiji očuvanja kulturne svijestiti i identiteta Hrvata u BiH. (G. G.)

Nova Gradiška

U suorganizaciji Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški, Gimnazije i Učilišta Relković u Domu kulture 4. listopada 2013. u 19 sati bit će otvorena izložba uz projekciju filma o najnovijim istraživanjima srednjovjekovnih utvrda, posebno na novogradiškom području. Riječ je o ambicioznu projektu koji je ujedinio prvorazredne hrvatske stručnjake. (G. G.)

Petrinja

U suorganizaciji Ogranka MH u Petrinji i udruga proizašlih iz Domovinskog rata u sklopu manifestacije Dani sjećanja 21. rujna predstavljen je Petrinjski žrtvoslovni leksikon Domovinskog rata, sa 480 stranica biografija, fotografija i niza ostalih podataka o 579 poginulih, nestalih i ubijenih osoba. „Od 21. rujna 1991. legalna gradska vlast više nije upravljala Petrinjom, a Hrvati su protjerani. Uslijedile su četiri godine okupacije s teškim danima progonstva. Na 22. obljetnicu sjećanja na pad Petrinje u večeras predstavljenu leksikonu popis žrtava nije konačan, jer se, nažalost, 18 godina od završetka rata još traga za stotinu nestalih civila i branitelja“, kazali su autori Ivan Horvatić i Vladimir Krpan uz poziv da im se dostavi svaki novi podatak o nepoznatim žrtvama Domovinskog rata. Na predstavljanju govorili su i glavni urednik izdanja Ivica Golec, povjerenik za martirologij Sisačke biskupije Mile Marinčić i prebendar Prvostolne crkve zagrebačke Zvonimir Kurečić. U priređivanju i objavljivanju izdanja sudjelovao je i petrinjski Ogranak MH, a prvi primjerak uručen je predsjedniku RH Ivi Josipoviću uoči njegova boravka u Petrinji. (G. G.)

Samobor

U okviru proslave Dana grada Samobora 17. listopada s početkom u 19 sati predavanjem i prigodnom izložbom bit će predstavljeni rezultati akcije Tražimo najstariju ispravu samoborskog kraja koju su organizirali članovi Ogranka MH u Samoboru, Gradska knjižnica i Radio Samobor. Prikupljenu građu predstavit će Stjepan Razum, pročelnik odjela Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu. (G. G.)

Split

U Galeriji Vinko Draganja Dominikanskog samostana u Splitu u organizaciji udruge Hrvatska izvandomovinska lirika i suoroganizaciji Matice hrvatske održan je pjesnički susret udruge Hrvatska izvandomovinska lirika sa sjedištem u New Yorku. Predstavljene su tri knjige: Po utrtim putovima, U potrazi za izgubljenim obzorima i Hrvatska, izvor i ušće. Prve dvije zbirke su članova Pjesničke udruge Hrvatska izvandomovinska lirika, koja okuplja 150 pjesnika iz hrvatske dijaspore. Treća knjiga plod je pjesnikinje Ivanke Madunić Kuzmanović iz Milwaukeeja (SAD).

Udruga koju vodi splitska Amerikanka Nada Pupačić, utemeljena 2000, dosad je organizirala trinaest godišnjih susreta hrvatskih pjesnika sa svih kontinenata sa svrhom očuvanja i popularizacije hrvatskoga jezika, napose među mladim naraštajima Hrvata diljem svijeta. O knjigama su govorili Đuro Vidmarović, Helena Burić, Dunja Kalilić, Mladen Vuković i Nada Pupačić, predsjednica udruge. Vidmarović je pozvao hrvatske ustanove da više potpomognu ovakva izdanja jer je bitno da današnji potomci naših iseljenika ne zaborave materinski jezik. (Ivica Luetić)

Vinkovci

U suorganizaciji vinkovačkog ogranka MH 29. rujna organiziran je susret s Tugom Tarle i Domagojem Antom Petrićem. Autorica knjige Hrvatski iseljenički duhopis, koja je dvadeset godina živjela u Australiji, govorila je o Hrvatima izvan domovine, o iskustvima u razgovoru s njima te o samu procesu stvaranja knjige. Domagoj Petrić, koji je dugo živio u Argentini, govorio je o temi Završne operacije rata u Hrvatskoj. (G. G)

Zadar

Ogranak MH u Zadru 26. rujna priredio je književnu večer slavista, pjesnika, prevoditelja, književnoga i likovnog kritičara, publicista i dramskoga pisca Joje Ricova. O Ricovljevu liku i djelu govorili su Robert Bacalja, Ivo Livanjić, Tihomil Maštrović i Cvjetko Milanja. Odabrane tekstove uz autora čitali su Milena Dundov, dramska umjetnica, i don Slavko Ivo. Poetska večer u sveučilišnoj Multimedijalnoj dvorani privukla je brojne studente i građane (G. G.)

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak