Vijenac 511

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Zborsko remek-djelo
Sergeja Rahmanjinova

SLAVONSKI BROD – Na početku petnaeste sezone Zbor HRT-a i šef dirigent Tonči Bilić odlučili su podsjetiti publiku na početke ciklusa: 1998. u tada započetu Sfumatu u Muzeju Mimara na programu je bilo Noćno bdijenje za zbor a cappella Sergeja Rahmanjinova. Upravo tim djelom otvorili su 1. listopada novu sezonu u Muzeju Mimara te će 5. listopada gostovati u Slavonskom Brodu u crkvi Presvetog Trojstva s početkom u 19.30 sati, na otvaranju koncertne sezone Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić.

Talijanska orguljska glazba

ZAGREB – Dana 9. listopada istaknuta hrvatska orguljašica Ljerka Očić nastavit će koncertni ciklus Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Tema večeri talijanska je orguljska glazba, a koncert započinje u 19.30 sati.

Duo Ištok–Gilming

ZAGREB – U sklopu ciklusa Zagrebački glazbenici zagrebačkoj publici Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika 10. listopada u Hrvatskom će glazbenom zavodu u 20 sati nastupiti violinist Tomislav Ištok i pijanistica Petra Gilming. Svirat će djela Johannesa Brahmsa, Camillea Saint-Saënsa, Predraga Martinjaka i Pabla de Sarasatea.

Verdiju u čast

OSIJEK – U večeri 11. listopada solisti, zbor i orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pod ravnanjem Mladena Tutavca priredit će svečanost otvaranja glazbene sezone koncertom Verdiju u čast. Na programu, s početkom od 20 sati, bit će uvertire, zborovi i arije iz skladateljevih opera, a večer će završiti finalom iz opere Falstaff.

Gosti iz Berlina

ZAGREB – „Kad se spoje Tugan Sokhiev, glazbeno otkriće godine, i istinski nasljednik velikih ruskih pijanista Boris Berezovski, možemo samo zamišljati kakav će fantastičan glazbeni rezultat nastati“, najavljuje Dvorana Lisinski koncert u ciklusu Lisinski subotom. Dirigent Sohiev ravnat će 12. listopada Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, u izvedbama djela Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Prokofjeva, među kojima će biti i po jedan skladateljev klavirski koncert. Nastup prestižnog orkestra očekujemo u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati.

Od Paganinija do Bartóka

ZAPREŠIĆ – Violinist Martin Draušnik i gitarist Krešimir Bedek odabrali su repertoar Bele Bartóka, Niccolòa Paganinija, Miroslava Miletića i Pabla de Sarasatea za koncert koji će prirediti 12. listopada u Muzeju Matija Skurjeni, Novi Dvori. Koncert, koji će započeti u 19.30 sati, ostvaren je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zaprešić.

Mahlerova Deveta

ZAGREB – Osobita glazbena večer očekuje publiku 17. listopada u KD Vatroslava Lisinskoga u 19.30 sati. U sklopu ciklusa Svijet glazbe nastupit će Saska državna kapela Dresden, koju je davne 1548. osnovao princ Moritz von Sachsen. Od 2013. rezidencijalni je orkestar Salzburškog uskršnjeg festivala. U Zagrebu će izvesti Devetu simfoniju Gustava Mahlera, čiju će izvedbu voditi Myung-Whun Chung, prvi gost dirigent Saske državne kapele Dresden, jedan od najglasovitijih dirigenata današnjice.

Simpozij Glazba u muzeju

ZAGREB – Muzejski dokumentacijski centar organizator je simpozija koji će se pod naslovom Glazba u muzeju / Muzeji glazbe održati od 16. do 18. listopada u Zagrebu. Riječ je o prvom takvu događanju u Hrvatskoj koje teži okupiti muzikologe, muzealce, profesore i druge baštinske i kulturno-obrazovne djelatnike u zajedničkom promišljanju teorijskih i praktičnih pitanja vezanih uz fenomen glazbe. Konačna je svrha ukazati na činjenicu da Hrvatska nema muzeja glazbe te potaknuti na utemeljenje institucije koja bi na širem planu promovirala hrvatsku glazbenu baštinu. Simpozij će pratiti glazbena događanja u Palači Gvozdanović i Zbirci Richter. Od ukupno 42 izlaganja sudjelovat će i sedam stranih izlagača, uglednih stručnjaka iz područja muzeologije, muzikologije i restauracije instrumenata. Detaljnije informacije mogu se dobiti na www.mdc.hr.

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak