Vijenac 511

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Kauboji jašu u kinima

Na domaći kinorepertoar 10. će listopada dojahati Kauboji Tomislava Mršića, adaptacija kultne istoimene predstave Saše Anočića i teatra Exit. Nakon gotovo šest godina iznimno uspješna kazališnog života, storija o šestorici muškaraca i jednoj mladoj ženi koji odluče postaviti kazališnu predstavu u žanru vesterna, na Sarajevo Film Festivalu 2012. izabrana je među osam najpotentnijih scenarija na Cinelinku, a riječ je o igranofilmskom prvijencu zapaženoga dokumentarista Mršića (Pula povjerljivo, Čardak i na nebu i na zemlji, Slučajni sin).

Pripremajući vestern-predstavu, glumci koje utjelovljuju Živko Anočić, Rakan i Ivana Rushaidat, Hrvoje Barišić, Radovan Ruždjak, Matija Antolić i Krunoslav Klabučar utječu se žanrovskim i inim stereotipima, a s usložnjavanjem njihovih međusobnih odnosa gledatelji otkrivaju i njihove osobne priče i intimne drame. Film je sniman na lokacijama u Zagrebu, Sisku, Kutini i Ivanić-Gradu, efektnu fotografiju potpisuje Predrag Dubravčić, a izvrsnu glazbu Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

Hrvatski filmovi na
londonskom Raindanceu

U programu uglednoga londonskog festivala neovisnog filma Raindance, koji je počeo 25. rujna, a traje do 6. listopada, prikazuju se i četiri hrvatska filma te jedna hrvatska manjinska produkcija. Pored odličnog i na ZagrebDoxu nagradom publike ovjenčana dokumentarca Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, priče o slikovitom ženidbenom posredniku Nediljku Babiću iz Imotske krajine koji je navodno spojio tristotinjak parova te koji traži odgovarajućeg supruga 35-godišnjoj Bugarki i samohranoj majci Maji, tu su uspjela (post)ratna egzistencijalna drama Halimin put Arsena Antona Ostojića, ovogodišnji hrvatski kandidat za Oscara, potom atraktivna hit-komedija Sonja i bik Vlatke Vorkapić, jedan od najgledanijih domaćih filmova posljednjih godina, te ne baš uspjela, ali također gledana satirična humorna melodrama Svećenikova djeca Vinka Brešana.

Manjinska hrvatska produkcija psihološka je egzistencijalna drama Kad svane dan Gorana Paskaljevića, naglašeno intimistička i dovoljno sugestivna, ali i razmjerno banalna i trivijalna priča o starom beogradskom profesoru violine koji se suočava s otkrićem da je Židov čiji su roditelji ubijeni u ratu.

20. tjedan češkog filma

U zagrebačkom kinu Europa od 10. do 16. listopada traje jubilarni 20. tjedan češkog filma, manifestacija koja ovdašnjim filmofilima nudi još jednu prigodu za uživanje u biranim naslovima kinematografije zemlje sjajnoga piva, dobroga vojaka Švejka, dobroćudnog humora, Bedřicha Smetane i povoljnih uvjeta za snimanje holivudskih blockbustera. Najstariji film u programu sjajna je komedija Bonvivani redatelja Zdeneka Podskalskýja iz 1969, vrlo šarmantna i duhovita priča o trojici sredovječnih seoskih građevinskih radnika koji, poslom boraveći u Pragu, odluče upoznati noćni život glavnoga grada. Najzvučniji naslovi svakako su remek-djelo Svečanosti visibaba Jiříja Menzela iz 1984, storija o sukobu članova dvaju provincijskih lovačkih društava oko ubijenoga vepra te izvrsna humorna obiteljska drama Pučka škola dokazanih majstora Zdeneka i Jana Svĕráka (Kolja, Povratne boce), nostalgična i emotivna priča o postratnim osnovnoškolskim danima desetogodišnjeg Ede i njegova prijatelja Tonde koji pokušavaju nadmudriti strogoga novog učitelja. Cijenjena redateljica Marie Poledňáková predstavlja se dvama filmovima, najmlađim gledateljima namijenjenom TV-komedijom Kako kitu izvaditi kutnjak iz 1977. i hvaljenom obiteljskom komedijom S tobom je divan svijet realiziranom šest godina poslije.

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak