Vijenac 511

Matica hrvatska

Novi broj Hrvatske zore

Bogat viški ulov

Tihana Pšenko

„Zora nam sviće nova / druzi i družice moje / nek srca naša se spoje / koja bijahu puna snova.“ Stihovi su to koje je u tekstu u Hrvatskoj zori  istaknuo Josip Repanić Sardenjež. A srca nisu samo bila puna snova. I ostala su takva. Hrvatska zora, časopis Ogranka Matice hrvatske Vis izlazi već 23. godinu, a 63. broj iz kolovoza 2013. okuplja šarolike teme obgrljene naslovnicom na kojoj su ribe, Litnji ulov, uz stihove: „Na slici je, Gospe, spomen sveti / Srebren riba, da te uvijek sjeti.“  Spomen Gospe ne izostaje ni na prvoj stranici časopisa, gdje uz sadržaj stoji molitva. Šimun Marasović iz uredničkoga vijeća časopisa ispisao je prve stranice tekstom Imati ili biti – opredjeljenje ili nužnost i uvodi tako čitatelja do rubrike Događanja u Matici. A ovaj broj obilježava vrlo važan događaj – susret ogranaka MH u Taborištu pored Petrinje. Susret Knjige za zavičaj, Hrvatsku i svijet održan je u svibnju 2013, a Dobrila Cvitanović dolazak na susret opisuje kao ulazak u „nestvarni, bajkoviti svijet“. Davor Salopek sastavio je izvješće sa skupa te ističe da su između deset okupljenih ogranaka MH razmijenjena raznolika iskustva, a okosnica je susreta bilo pitanje izdavaštva ogranaka MH u nadolazećem vremenu. Dodao je i prijedlog zaključaka, među kojima su važniji: strategija izdavaštva ogranaka MH, koja obuhvaća izbor specifičnih lokalnih izdanja, ujednačavanje naziva biblioteka, zajednička izdanja ogranaka, dogovor o poželjnim formatima knjiga i vizualnom identitetu...

Ostatak časopisa odmiče se od središnjeg događaja. Tako u rubrici Iz znanosti nudi paletu tema, od Izvješća s istraživanja stambene helenističko-rimske arhitekture u jugoistočnom dijelu Ise u 2013. godini  do teksta o 127 godina staroj kompoziciji Nikole Furlanija s Visa, Viški boj.

U rubrici Iz života Višana tekst je Vesne Bučić: Sjećanje na Bučiće – viške kavanare i kovače. U njemu iznosi podatke o podrijetlu obitelji Bučić, ukorijenjene u Visu. Osim Bučića, u rubrici je i Sto šesnaest godina ribanja Dominkovih te tekst o Vicku Sviličiću, koji je od županije dobio nagradu za životno djelo. Dobrila Cvitanović u 17. nastavku Kut mojeg ditinstva i moji mladosti govori o „nikim novim judima jer sad smo u Evropu“. Skup tekstova iste autorice, Od zore do zore, bilježi isječke viške stvarnosti i postignuća Višana.

Kako bi se od viške jezgre napravio odmak, sastavnica Hrvatske zore je i rubrika Naši suradnici u kojoj o Visu kao o biseru Jadrana govori Boris Vojković, Višanin iz metropole, a o mataru, „trovi ca reste uz more“, piše Nela Jakić. U rubrici Kako nas drugi vide tekst je iz The Washington Posta, koji govori o ljepotama Visa.

Obol Hrvatskoj zori daju rubrike Pisci našeg škoja i Dječji kutak – o moru,  u kojima su radovi odraslih i mladih kreativaca. Ostavlja se i prostor rubrici Gosti pisci. Na samu se kraju časopisa Gušti pretvaraju u one o „spizi, o litnjim delicijama iz mora i uz more“ da čitatelj nakon što sklopi korice i oči može vidjeti, čuti i osjetiti – Vis.

Vijenac 511

511 - 3. listopada 2013. | Arhiva

Klikni za povratak