Vijenac 510

Kazalište

Kazališni globus - svijet

Jasen Boko

Shakespeare na rasprodaji

London – Pravu je uzbunu u Engleskoj izazvala najava Londonskoga sveučilišta o eventualnoj prodaji prva četiri izdanja Shakespearovih djela tiskanih 1623, nekoliko godina nakon njegove smrti. Sveučilište je u posjed djela došlo donacijom Sir Louisa Sterlinga 1956, a razlog dražbe jest odluka da se novac (a očekuje se da bi knjige mogle zaraditi i do 50 milijuna kuna) uloži u obnovu resursa Odjela povijesnih istraživanja. No pobunila se kulturna javnost, a oglasio se čak i Senat i svi su jednoglasni: takva dragocjenost ne smije završiti u privatnoj kolekciji! Četiri folio-izdanja zajedno su ukoričena u 19. stoljeću, a snažno suprotstavljanje prodaji koristi se različitim argumentima, od onih da moraju postojati vrijednosti koje se ne kupuju novcem pa do tvrdnje kako bi takva prodaja snažno negativno djelovala na potencijalne donatore, ako vide da se njihove donacije kasnije – prodaju. Baš nitko nije podupro ideju o prodaji, iako bi se njom bitno pomogli drugi resursi u knjižnici. Konačna odluka još se čeka, ali teško da će se nakon pobune kulturne javnosti Sveučilište usuditi na takav korak. Ipak, ugledna aukcijska kuća već je napravila procjenu djela, a tko će pobijediti, tržišni principi ili kultura, znat će se uskoro.

Murdoch kao Richard Treći

Melbourne – Rupert Murdoch, medijski magnat upleten u brojne skandale, stiže i na kazališne scene. Nije mu to prvi put, u nekoliko navrata njegova se priča pojavljivala na scenama, nekako usput, epizodno, ali ovaj put on je protagonist. I dok još čekamo da Richard Bean napiše dramu o Murdochu naručenu od National Theatrea u Londonu, Melbourne je vidio praizvedbu drame Rupert Davida Williamsona, jednog od najpoznatijih australskih pisaca, scenarista filma Galipolje. Australija je idealno mjesto za praizvedbu drame o Murdochu, koji je ovdje kupio svoje prve novine i još je vlasnik mnogih medija na najudaljenijem kontinentu. Očekivano, produkcija je pobudila veliko zanimanje, a o njoj su pozitivno pisale i Murdochove novine, iako ponešto oprezno. Drama nije crno-bijela, a pisac je izjavio da mu je nadahnuće za dramu, osim magnatova života, bio i Shakespearov Richard III, koji je rezultirao nizom stručnih rasprava o problemu negativnog junaka. Da je produkcija uspjela, najbolje svjedoči poziv koji je stigao malo nakon premijere iz Amerike. Tamo će se sljedećega proljeća produkcija Melbourne Theatre Company predstaviti i američkoj publici, koja također dobro poznaje Murdocha. Ne treba sumnjati da će produkcija vrlo brzo stići i do Velike Britanije, zemlje na medijskoj slici koje je Rupert Murdoch ostavio dubok trag.

Sretni festivalski dani

Enniskillen – Malo mjesto u Sjevernoj Irskoj već je druge godine potkraj kolovoza domaćin festivala Sretni dani, posvećena Samuelu Beckettu. Petodnevni festival u programu je imao niz međunarodnih predstava posvećenih kazališnom majstoru, a u sklopu petodnevnoga festivala održana je i velika izložba arhivske građe vezane uz Beckettov život i rad naslovljena Jesam li spavao dok su drugi patili. Čine je fotografije, rukopisi, bilješke, ali i stranice dnevnika koji je poznati pisac vodio na njemačkom putovanju 1936. i 1937, u kojima pokazuje izrazitu antipatiju prema nacizmu, te njegova članska iskaznica pripadnika francuskoga Pokreta otpora. No nisu predstave temelj festivalskog programa: naglasak je na čitanju njegovih drama u različitim, često neobičnim, ambijentima, od napuštenih samostana do obližnjih otoka, dvoraca ili katoličkih škola. Ravnatelj festivala Sean Doran napravio je, sudeći po kritikama, odličan posao.

Početak i kraj s hrvatskim redateljima

Ljubljana – Na Međunarodnom festivalu izvedbenih umjetnosti Ex Ponto koji je u nedjelju završen u Ljubljani predstavljene su i produkcije dvaju hrvatskih kazališnih redatelja. Moćan rod Marie Luise Fleisser, u novoj režiji Ivice Buljana, Prešernova gledališča iz Kranja otvorila je festival, dok je Ex Ponto zatvoren produkcijom +55 Boruta Šeparovića. Između njih izvedeno je desetak predstava iz Rusije, Crne Gore, Francuske, Mađarske, Slovačke, Kosova, Bugarske, Makedonije, Njemačke i Slovenije.

Vijenac 510

510 - 19. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak