Vijenac 510

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Ukroćena goropadnica
u Komediji

Gradsko kazalište Komedija počinje sezonu 20. rujna s premijerom Ukroćene goropadnice Williama Shakespearea u novom prijevodu Andyja Jelčića. Redateljica Nina Kleflin čest je gost u tom kazalištu, gdje je postavila nekoliko vrlo uspješnih predstava. U suradnji sa scenografom Osmanom Arslanagićem i kostimografkinjom Marijom Šarić Ban, nagrađivanim skladateljem Tomislavom Babićem i sada već stalnim suradnikom za scenski pokret, glumcem Kazališta Trešnja Damirom Klemenićem, Kleflinova je u postavljanju Shakespearove komedije o kroćenju ženske goropadi uposlila cijeli ansambl, koji čine Ana Kraljević, Filip Juričić, Vanda Winter, Vid Balog, Dražen Čuček, Damir Lončar, Igor Mešin, Zlatko Ožbolt...

Labiche u Kerempuhu

Satiričko kazalište Kerempuh sezonu otvara predstavom Kod Martinovih, koju prema motivima drame Eugenea Labichea Najsretniji od trojice na scenu postavlja Renata Carola Gatica 21. rujna. Prijevod Labichea potpisao je Vladimir Gerić, dok su na prilagodbi radile dramaturginja Dora Delbianco i sama redateljica. U predstavi glume Edo Vujić, Luka Petrušić, Mario Mirković (suautor glazbe), Borko Perić, Anita Matić Delić, Ana Maras Harmander, Nina Erak Svrtan, Linda Begonja, Maja Posavec i Ivan Đuričić.

Ispad u Kazalištu
Virovitica

Drame Lutza Hübnera uvijek su zahvalan kazališni materijal od kojeg nerijetko nastane sjajna predstava. Kazalište Virovitica postavilo je više puta njegove dramske tekstove, a ovaj put to čini u suradnji s koprivničkim Teatrom Oberon i redateljem Damirom Mađarićem. Premijera je najavljena za 21. rujna, u predstavi glume Goran Koši i Aleksandra Demše, a riječ je, ponovno, o višeslojnom Hübnerovu tekstu koji donosi teme nasilja, seksualne manipulacije i međusobne ovisnosti likova, koje tekstopisac opet vješto zapleće u mrežu složenih osobnih i intimnih odnosa.

Njuške u Teatru Exit

Teatar Exit najavljuje prvu premijeru ove sezone 29. rujna. Riječ je o predstavi Njuške, koju su osmislili redatelj i umjetnički voditelj Teatra Exit Matko Raguž i koreografkinja Ksenija Zec. U predstavi glume Filip Križan, Enes Vejzović i Janko Rakoš, a njezina je posebnost u tome što glumci dramskoga kazališta Gavella na „privremenom“ radu u Exitu glume pse, a ne ljude. Publika je predstavu mogla pogledati u fazi nastanka, još ovoga ljeta na Ljetnim noćima Teatra Exit u Muzeju za umjetnosti i obrt i uvjeriti se kako tri spomenuta glumca u kontekstu nešto drukčijih tekstovnih i glumačkih zahtjeva kakve njeguje Teatar Exit, mogu sasvim dobro funkcionirati izvan ansambla matičnog im kazališta. A jesu li do službene premjere još i bolji, pogledajte u Exitu.

Ribar Palunko
u kazalištu Žar ptica

Pretpremijerno 20. rujna, a premijerno 25. rujna, u Gradskom kazalištu Žar ptica Dora Ruždjak Podolski postavit će scenski verziju priče Ivane Brlić Mažuranić Ribar Palunko i njegova žena. U predstavi glume Ante Krstulović, Nataša Kopač, Drago Utješanović, Natalija Đorđević, Gorana Marin, Sanja Crljen, Karla Brbić i Marko Hergešić.

Na dnu Maksima Gorkog
u HNK-u u Zagrebu

Nakon Michelangela, publiku očekuje još jedan premijerni događaj u Hrvatskom narodnom kazalištu. Nakon duljeg izbivanja s hrvatskih pozornica, redatelj Paolo Magelli ponovno postavlja rusku klasiku. U suradnji s dramaturginjom Željkom Udovičić uprizorit će dramu Na dnu Maksima Gorkoga, a premijera je najavljena za 3. listopada. Magelli je okupio autorski tim koji, među ostalima, čine i kostimograf Leo Kulaš te skladatelj Ljupčo Konstantinov. U predstavi sudjeluje veći dio ansambla Drame HNK-a (Daria Lorenzi Flatz, Lana Barić, Siniša Popović, Dušan Bućan, Iva Mihalić, Ana Begić, Goran Grgić, Milan Pleština, Mirta Zečević, Nikša Kušelj, Zvonimir Zoričić, Ivan Glowatzky i Vanja Matujec), uz tri gosta od kojih će publici biti najzanimljiviji glumac Bogdan Diklić, koji uz Leona Lučeva i Pjera Meničanina gostuje u ansamblu predstave.

Vijenac 510

510 - 19. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak