Vijenac 510

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

U povodu otvaranja ovogodišnje manifestacije Dani Matice hrvatske u Brotnju Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka i Udruženje hrvatskih novinara u BiH 15. rujna organizirali su predstavljanje zbirke pjesama Piruete rasutih bisera mlade autorice Ivane Buntić. Zbirka pjesama izašla je u nakladi OMH Čitluk, a na predstavljanju u Posušju o zbirci govorili su Ljubo Kovač, Dušan Musa, Andrija Stojić, Matea Herceg i Ivana Buntić. U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa Zvizdan iz Posušja. U nastavku programa 20. rujna u 19.30 sati u Galeriji Matice hrvatske bit će održano svečano otvaranje izložbe slikara Branimira Dorotića, nakon čega će uslijediti promocija novih knjiga iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti. Tom prigodom iz zagrebačke Središnjice gostuju akademici Josip Bratulić i Stjepan Damjanović. Uz goste iz Zagreba u predstavljanju će sudjelovati i predsjednik OMH u Čitluku Andrija Stojić. (G. G.)

Dubrovnik

U povodu obilježavanja prve godišnjice smrti fra Marijana Balda Zlovečere u atriju Franjevačkog samostana Gospe od snijega u Cavtatu u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske održana je promocija zbirke Zlovečerinih tekstova Meditacije o Svetoj misi. Osvrćući se na veličinu izdanja u kvantitativnom, predsjednica ogranka MH u Dubrovniku i suurednica zbirke Ivana Burđelez kazala je kako dimenzije knjige nisu uvijek i jamstvo kvalitete sadržaja. „Tekst koji prati svaki segment misnog slavlja ujedno je autorov dijalog s Isusom i svjedočanstvo vjere. Pitanja koja postavlja nisu samo teološka. Otkrivaju nam i fra Marijana čovjeka, sa svim svojim dvojbama i strahovima, s kojima se svatko od nas može poistovjetiti“, istaknula je. Suurednik zbirke fra Jakov Rafael Romić kazao je kako se sigurno i fra Marijan raduje ovom događaju. „Ova knjižica govor je o neizrecivom, a prije svih početaka rečenom. Razgovor s Ocem i Sinom u Duhu. Zahvaljivanje i euharistija, jer je svako zahvaljivanje početak Svete mise. Ove stranice poticaj su za razmišljanje.“ Promociju su nastupom obogatili glazbeni umjetnik Tomislav Žerovnik te ženska klapa Skontradura. (G. G.)

Đurđevac

U Društvenom domu Mladen Markač u suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu 14. rujna održana je likovna kolonija Peski Art 2013 Đurđevac. Kolonija je okupila trideset umjetnika iz pet županija, a prihod od prodaje djela nastalih na koloniji iskoristit će se za uređenje Doma Mladen Markač. (G. G.)

Konavle

U organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine na obnovljenoj tvrđavi Sokol-grad u Konavlima 14. rujna predstavljena je knjiga tajnika konavoskog Ogranka MH Nika Kapetanića Sokol grad u Konavlima. Tvrđava Sokol-grad izgrađena je na nepristupačnoj, dvadeset i pet metara visokoj stijeni, a prvi pisani prvi spomeni datiraju u 1373. Tvrđava u posjed Dubrovačke Republike dolazi 1423. Dubrovačka Republika tijekom cijeloga 15. stoljeća ulagala je znatna materijalna sredstva kako bi Sokol postao snažna utvrda, koja će moći obraniti Konavle i jugoistočne granice Republike, istaknuto je na predstavljanju. Uz vladare država u zaleđu i moćnu Mletačku Republiku, dubrovačkim granicama nezaustavljivo se približavala nova velesila na europskom kopnu – Osmanlije. Važnu ulogu Sokol-grad ima i u sljedeća dva stoljeća, a nakon završetka Kandijskog rata 1669. tvrđava gubi na značaju te ju dubrovačka vojska napušta 1672.

Društvo prijatelja dubrovačke starine stječe ostatke tvrđave darovnim ugovorom 1966, i započinje obnovu dugu 50 godina, da bi 21. travnja 2013. uz prigodnu svečanost obnovljena tvrđava bila ponovno otvorena, ovaj put i za turiste i posjetitelje. Uz autora knjigu Sokol grad u Konavlima predstavili su Vlaho Bogišić, Stjepan Ćosić, Denis Orlić i Antonija Rusković Radonić. (G. G.)

Metković

U sklopu završnice Metkovskoga kulturnog ljeta u galeriji Gradskoga kulturnog središta priređena je izložba akademskog slikara i grafičara Vatroslava Kuliša. Izložbu pod naslovom Radovi na papiru 2011–2013. organizirali su Ogranak Matice hrvatske Metković i Grad Metković. Kuliš se metkovskoj publici predstavio izabranim radovima iz dvaju ciklusa, Herbarium pictorium i Vatrene kugle, koji su logični nastavak autorova dosadašnjega rada. Izloženi radovi uglavnom su akrilici, iznimno velikih dimenzija i snažnih kolorita. „Kuliš je i u ovom ciklusu dosljedno i inventivno ponovno problematizirao boju i sam slikarski postupak kao svoju veliku temu, čije se mijene čitaju i u ovim novim radovima na papiru“, rekao je na otvaranju izložbe likovni kritičar Milan Bešlić. Izložbu je otvorila Katarina Ujdur, zamjenica gradonačelnika, koja je uz riječi dobrodošlice umjetniku izrazila zadovoljstvo što je u okviru Metkovskoga ljeta priređena još jedna velika izložba. (Božidar Lovrić)

Mostar

Novi svezak časopisa za kulturu, znanost i društvena pitanja Motrišta Ogranka Matice hrvatske u Mostaru (71–72) donosi nova književna ostvarenja Nikole Šimića Tonina, Amira Brke, Nikole Šimića Tonina, Ljubice Kolarić Dumić, Antona Kikaša, Darka Komadine, Franje Skoka i Krešimira Hrgića. Rubika Učilište okuplja pet književnoteorijskih i jezikoslovnih tekstova. Izdvajamo članke Slavice Vrsaljko Odlike sintaktičkih konstrukcija razgovornoga stila hrvatskoga jezika i Anite Pajević Rekonstrukcija slavenske mitologije u djelu Priče iz davnine. U Mozaiku Sulejman Redžić predstavlja knjigu Okoliš i održivi razvoj Nevenka Hercega kao svojevrsni bestseler u okolišnoj literaturi, a Silvija Dervišefendić piše o novom umjetničkom projektu Ive Šimičić Think left u tekstu Umjetnica kao zaboravljeni junak u nostalgičnoj potrazi za minulim vremenom u eri ekonomije slobodnog tržišta. Nihada Ibrišimović predstavlja Hidronime ilijaškog toponomastikona. (G. G.)

Nova Gradiška

U povodu obilježavanja 70. obljetnice stradanja Zrina i sjećanja na 505. godišnjicu rođenja Nikole Šubića Zrinskog članovi OMH u Novoj Gradiški, zajedno s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, sudjelovao je u mimohodu hrvatske časti, na misnom slavlju koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić i na komemoraciji žrtvama Zrina. Nakon sedamnaest godina konačno je najavljen početak rješavanja sramotne nepravde jer je ovih dana vraćeno prvo zemljište gdje je stoljećima stajala župna crkva Našašća Svetog Križa. U svrhu vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin na istom mjestu sagradit će se nova crkva. (Josip Ostić)

Vijenac 510

510 - 19. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak