Vijenac 510

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

9. izdanje 25 FPS

Od 26. do 29. rujna u kinu zagrebačkoga Studentskog centra te 30. rujna i 1. listopada u riječkom Art-kinu Croatia traje 9. izdanje Festivala 25 FPS, međunarodne manifestacije u okrilju koje se prikazuju neovisni i eksperimentalni filmovi izražene inovativnosti, nekomercijalnoga predznaka i naglašenog art-usmjerenja. Prema izboru selektorica i organizatorica Marine Kožul i Sanje Grbin u festivalskoj će konkurenciji u sedam sekcija biti prikazano 26 naslova iz svih krajeva svijeta, a osobita zanimljivost ovogodišnjeg izdanja rekordan je broj hrvatskih ostvarenja koja se prikazuju u sklopu novoga, suvremenoj domaćoj produkciji namijenjena programa Refleksi. Posjetitelji će tako imati prilike pogledati filmove Razglednice Ane Hušman, Autofokus Borisa Poljaka, na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma prikazan animirani film Najmanji Tomislava Šobana te projekt Sitna ptica koji je Dane Komljen realizirao u hrvatsko-srpskoj suprodukciji.

O pobjedniku festivala na kojem se prikazuju djela koja istražuju filmski jezik i njegove mogućnosti, kao i mogućnosti filmskoga pripovijedanja i sama medija, odlučivat će tročlani žiri u kojem su nagrađivana britanska filmašica Beatrice Gibson, istaknuti japanski neovisni redatelj Takashi Makino i Španjolka Laida Lertxundi, umjetnica nadahnuta tradicijom američke Zapadne obale te zaokupljena intrigantnim emotivnim i egzistencijalnim stanjima protagonista. Valja napomenuti i da će tijekom vikenda od 5. do 7. listopada nagrađeni filmovi biti prikazani u zagrebačkom kinu Tuškanac.

7. MaxTv Filmomanija

Od 19. do 29. rujna u Cineplexxu Centra Kaptol održava se 7. MaxTv Filmomanija, reprezentativna revija mahom iznadprosječno uspjelih te nerijetko na čuvenim festivalima nagrađenih i s uspjehom prikazanih recentnih ostvarenja prestižnih art-filmaša. Pored slikovite egzistencijalne drame Epizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića, na ovogodišnjem Berlinaleu ovjenčane dvama Srebrnim medvjedima i Nagradom ekumenskog žirija, te impresivne drame Pieta Ki-duk Kima (Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće), pobjedničkog ostvarenja ovogodišnje Venecije, publika može pogledati na festivalu u San Sebastianu nagrađenu egzistencijalnu krimi-dramu Foxfire, ispovijedi djevojačke bande Laurenta Canteta (Razred), biografsku akcijsku dramu Grandmaster velikog Kar Wai Wonga (Raspoloženi za ljubav), storiju o glasovitom majstoru borilačkih vještina Ip Manu, čovjeku koji je izučavao Brucea Leeja, potom romantičnu dramu Kao biti zaljubljen znamenitog Abbasa Kiarostamija (Okus trešnje), prošle godine u Veneciji nagrađenu poluautobiografsku dramu Nešto u zraku Oliviera Assayasa, izvrsnu obiteljsku egzistencijalnu pustolovnu dramu Nebraska Alexandera Paynea (Stranputica), za ulogu u kojoj je Bruce Dern nagrađen u Cannesu, te u međunarodnoj konkurenciji Pule prikazanu obiteljsku dramu Ja i ti, prvi redateljski projekt Bernarda Bertoluccija poslije Sanjara iz 2003. Navedeni su samo neki razlozi zbog kojih bi ambiciozniji filmofili tijekom posljednje trećine rujna morali rezervirati slobodne kinotermine.

Dani makedonske kinoteke u Zagrebu i Splitu

U zagrebačkom kinu Tuškanac i u splitskoj kinoteci Zlatna vrata od 19. do 28. rujna možete pogledati restaurirane klasične naslove makedonske kinematografije snimljene od kraja 50-ih do kraja 80-ih godina.

Program realiziran u suradnji hrvatske i makedonske kinoteke među ostalim donosi i remek-djelo Tri Ane Branka Bauera, ratnu dramu Makedonski dio pakla Vatroslava Mimice i fotokemijski restauriran i digitaliziran dokumentarac Skopje ´63 Veljka Bulajića, a bit će prikazane i socijalna drama Vrijeme, vode Branka Ivanovskog Gape te povijesna drama Jad Kirila Cenevskog s Fabijanom Šovagovićem u sporednoj ulozi.

Vijenac 510

510 - 19. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak