Vijenac 508

Glazba

53. glazbene večeri u Sv. Donatu u Zadru

Veliko zanimanje za sve priredbe

Dina Bušić

 

 

U zadarskoj katedrali, Sv. Stošiji, Zadarski komorni orkestar i Slovenski komorni zbor pod ravnanjem Ivana Repušića, uz vrsne mlade hrvatske soliste angažirane u Njemačkoj, sopranisticu Evelin Novak, mezzosopranisticu Dianu Haller, tenora Ivana Turšića i basa Tomislava Lučića, realizirao je svečanu izvedbu takozvane Velike mise u c-molu, K.427 Wolfganga Amadeusa Mozarta, posljednjega dana našeg najstarijeg festivala koji nije od nacionalnog značaja. Jedna od najveličanstvenijih i u Hrvatskoj rijetko izvođenih misa bila je i jedan od tri veća ostvarena projekta ovogodišnjih Glazbenih večeri.

 

 


Ivan Repušić za ravnanja Mozartovom Velikom misom / Snimio Željko Karavida

 

 

 

 

Za svečano otvaranje na Forumu je realizirana djelomična repriza koncerta Opera pod zvijezdama s djelima Verdija i Wagnerauizvedbi Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a sa solistima, pod ravnanjem Ive Lipanovića, a pred kraj srpnja integralna izvedba opere Attilla Giuseppea Verdija u interpretaciji talijanske trupe Società Filarmonia.

Oba projekta slavila su 200. rođendan Giuseppea Verdija – skladatelja kojega su Zadrani obožavali još za života.

Večeri ove godine nisu zaboravile još jednog, podjednako važna slavljenika – Richarda Wagnera. Uz neke od njegovih najljepših arija izvedenih na svečanom otvaranju, nadahnutu izvedbu njegovih djela na zasebnom su koncertu priredili mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i pijanist Đorđe Stanetti.

Jedan od najposjećenijih bio je koncert Baroknog orkestra Europske Unije pod ravnanjem sugestivnoga Larsa Urlicha Mortensena, jedne od zvijezda na europskom nebu interpretacije barokne glazbe danas.

Zadarski komorni orkestar svirao je i na samu početku Večeri pod ravnanjem Ede Mičića u klaustru Sv. Frane i tom prigodom priredio pastoralno-idilični glazbeni program. S obzirom na važnu ulogu tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina na području rane glazbe, na programu se svakoga ljeta nađu i koncerti kojima se odaje počast toj sjajnoj fazi ove glazbene manifestacije. Gostovali su tako Cantores Maruli iz Splita i glazbom ispričali priču o životu Marka Marulića te Marco Polo, ansambl za renesansnu glazbu pod vodstvom Ante Milića.

Uz još nekolicinu komornih koncerata na Glazbenim večerima u Sv. Donatu ovoga se ljeta za sve izvedbe tražila karta više.

 

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak